Психологічне здоров'я під контролем

dyvys.info-min

Від початку 2020 року життя людства перевернулося з ніг на голову. Світ заполонили панікери, які запасаються гречкою і спустошують полиці аптек, скуповуючи все: антисептики, маски, вітаміни та навіть аптечну доглядову косметику.

Від початку 2020 року життя людства перевернулося з ніг на голову. Світ заполонили панікери, які запасаються гречкою і спустошують полиці аптек, скуповуючи все: антисептики, маски, вітаміни та навіть аптечну доглядову косметику.

Пандемія коронавірусу поставила на паузу наші звичні робочі будні та звела нанівець можливість перебування на свіжому повітрі. Незважаючи на те, що самоізоляція гарантує безпеку від зараження COVID-19, не можна сказати про безумовну користь карантину для нашого здоров'я.

Перебування в закритому приміщенні далеко від інших людей може негативно позначитися на стані психіки людини. За таких обставин дехто відчуває навіть більший стрес, ніж у завантажений день на роботі. Тривога пояснюється постійним тиском обмеженого простору, нав'язливими ідеями та нудьгою. Накопичення цих негативних емоцій - останнє, що потрібно імунній системі, оскільки імунітет безпосередньо залежить від вашого емоційного стану. Одна тільки думка про продовження карантинного режиму викликає обурення та страх, що послаблює захисні механізми організму. Саме тому важливо знати, як протистояти гнітючій обстановці ізоляції та підтримувати психологічне здоров'я в умовах, що склалися.

5 порад для боротьби з нудьгою

  1. Нейропсихолог із Нью-Йорка Санам Хафіз радить щодня знаходити три речі, за які ви вдячні життю. Позитивна терапевтична динаміка цього прийому була неодноразово підтверджена досвідченими вченими та психологами. За словами Санам, вірний напрямок мислення під час світової кризи - розуміння того, що насправді ми не в силах контролювати ситуацію, а можемо лише слідувати вказівкам професіоналів. Тому рекомендуємо вам мислити позитивно, не зациклюватися на переживаннях і проблемах, а звичка помічати хороші моменти в повсякденності допоможе вам стати більш оптимістичними.
  2. Очевидний плюс самоізоляції - величезний запас часу, який можна витратити на себе. Підтримуйте в тонусі тіло, душу та розум: крім всіляких спортивних вправ попрактикуйте йогу чи медитацію. Урізноманітніть косметичні процедури, замість простого прийняття душу проведіть цілий розслаблюючий спа-ритуал із піною, ароматичними свічками та сіллю для ванни.
  3. Спати треба більше, бо сон важливий не тільки для фізичного самопочуття, але й для імунної системи. Під час сну ви відновлюєтеся, відпочиваєте, організм виробляє цитокіни - молекули, що нейтралізують запалення і стимулюють імунну реакцію. Причиною безсоння часто стає нестача магнію. Введіть у своє меню броколі та мигдаль, щоб вирішити цю проблему.
  4. До речі, додайте до раціону омега-3, гінкго білоба, вітаміни групи В і куркуму. Вони покращують ряд психічних функцій, зокрема пам'ять, інтелект, мотивацію, увагу та концентрацію. Крім того, речовини-ноотропи підвищують настрій, мають антизапальні та відновлювальні властивості.
  5. Грайте з друзями в онлайн-ігри, разом проходьте курси та проводьте відео-конференції за допомогою інтернету. Готуйте піцу, слухайте одну музичну добірку і дивіться водночас фільми. Завдяки зв'язку з приятелями ви зможете відволіктися від самотності та нудної рутини.

Намагайтеся не будувати плани на післякарантинний період, не дражніть себе думками про поїздки в далекі країни (повірте, реалізувати свої мрії ви ще встигнете). Живіть теперішнім днем і насолоджуйтеся можливостями, які відкриваються вам сьогодні.

*реклама

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: