З приймальні у реанімацію: на Львівщині зростає кількість важких пацієнтів з коронавірусом

IMG_6633
фото: Роман Балук

Якщо на великодні свята люди не будуть дотримуватися карантину, то за 5-10 днів можлива після Великодня можливе значне збільшення кількості важких пацієнтів хворих на коронавірус і значна кількість летальних випадків.

Якщо на великодні свята люди не будуть дотримуватися карантину, то за 5-10 днів, можливо, після Великодня, ймовірне значне збільшення кількості важких пацієнтів хворих на коронавірус і значна кількість летальних випадків.

Про це під час брифінгу розповів т.в.о. директора департаменту охорони здоров’я ЛОДА Андрій Васько.

«Стан пацієнтів, які поступають останніми днями в стаціонари, є середньої важкості або важкий. Ми можемо говорити про погіршення епідситуації, про збільшення кількості хворих та реєстрації підозр. Також ми можемо говорити про погіршення стану пацієнтів, які поступають. На кінець квітня ми прогнозуємо вихід на значну кількість хворих і значну кількість важких та летальних випадків. Дедалі більша кількість людей поступає напряму з приймального відділення в реанімаційні палати, і в багатьох випадках пацієнти потребують штучної вентиляції легень, одразу після поступлення», – розповів Андрій Васько.

За його словам, зараз в області близько 20 пацієнтів перебувають на апаратах ШВЛ.

«Усіх пацієнтів, які є з гострою респіраторною інфекцією, ми сьогодні розцінюємо як підозрілих на коронавірус. Збільшення кількості хворих і важких форм ми фіксуємо щотижня. Якщо на великодні свята люди не будуть дотримуватися карантину, то ми очікуємо значну кількість важких пацієнтів через 5-10 днів після Великодня, зокрема значну кількість летальних випадків. Залишайтесь вдома на Великдень. Святкуйте в тісному сімейному колі, не збирайтеся у великі групи. Це дозволить зберегти велику кількість життів», – закликав Андрій Васько.

Загалом на Львівщині було проведено близько 900 аналізів ПЛР. З них 500 були негативними.

«Це пов’язано з тим, що на початку епідемії ми брали аналізи в усіх, хто повернувся з-за кордону. На сьогодні ми набираємо аналізи в пацієнтів з розгорнутою клінічною картиною», - розповів Андрій Васько.

Водночас він не радить мешканцям самостійно робити експрес-тестування, а звертатися до медиків.

«Для проведення експрес-тесту потрібно забір крові. Зробити цей тест без медичного працівника практично неможливо. Ми не рекомендуємо проводити самодіагностику цими тестами. Експерс-тести проводяться медпрацівниками безкоштовно. На сьогодні в області проведено близько 10 тисяч експрес-тестувань мобільними бригадами. Плануємо, що найближчими днями кількість  протестованих буде кілька десятків тисяч. Також щоденно виконується близько 150 тестів ПЛР, розраховуємо, що найближчими днями ця кількість збільшиться до 200», - розповів Андрій Васько.

Він додав, що на Червоноград, де захворів священник, передано додатково 2 тисячі експрес-тестів, щоб протестувати осіб, які потенційно могли бути в контакті з хворим.

Загалом на Львівщині 152 особи мають підтверджений коронавірус. В стаціонарах перебувають 144 пацієнти. За останню добу на Львівщині є 12 підтверджених випадків захворювання на коронавірус. 6 осіб померли.

Крім цього, на коронаврус захворіло близько 15 медиків.

«В більшості вони не з лікарень, в яких надається допомога хворим на коронавірус. Вони мали випадковий контакт з пацієнтами, в яких пізніше підтвердився коронавірус у загальних стаціонарах», – розповів Андрій Васько.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: