У Львові провели унікальну операцію: пацієнтці зробили трансплантацію її ж серця (фото)

93702188_2958859250834347_4835084099469180928_n
фото: facebook.com/igor.zinkevych

У Львові на базі Військово-медичного клінічного центру Західного регіону (військовий госпіталь на вул. Личаківській) провели унікальну операцію – аутотрансплантацію серця.

Суть полягала у тимчасовому видаленні серця, зменшенні його в розмірах, проведенні заміни клапанів та повернення серця у тіло пацієнтки. Таку операцію провели вперше в Україні! Зараз пацієнтка почуває себе добре, її перевели з відділення інтенсивної терапії на стаціонарне лікування.

Операцію провела команда клініки хірургії серця та магістральних судин військового госпіталю на чолі з відомим львівським кардіохірургом Володимиром Морозом. Лікуванням займалася команда високопрофесійних медиків: кардіохірург В'ячеслав Зінченко, завідувач відділення інтенсивної терапії Андрій Родзоняк, анестезіологи Зеновій Куртяк і Юрій Якимович, перфузіолог Андрій Курило, лікар-інтерн Сергій Іванина, та працівники відділення серцево-судинної хірургії.

Зазначається, пацієнтка, віком 65 років, була госпіталізована у Військово-медичний клінічний центр Західного регіону у відділення хірургії серця та магістральних судин з діагнозом: ревматична хвороба серця, комбінована важка вада мітрального клапана з перевагою стенозу, важкою недостатністю аортального клапана, гігантським лівим передсердям з компресією навколишніх структур.

Для порятунку життя жінки лікарі прийняли рішення негайного хірургічного втручання. Лікарі провели операцію по аутотрансплантації серця з об'єморедукуючою пластикою лівого передсердя, та заміною мітрального та аортального клапанів.

До цього часу такі операції не проводили в Україні. Зараз пацієнтка почуває себе добре, її перевели з відділення інтенсивної терапії на стаціонарне лікування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: