У церквах дали рекомендації на Страсний тиждень і Великдень під час карантину

церква3
фото з архіву

Страсний тиждень і свято Воскерсіння Христовго цього року буде особливим для всіх християн. Адже карантинні заходи, які запроваджені Кабінетом Міністрів України, застерігають від відвідування храмів, оскільки це грозить швидким поширенням коронавірусної інфекції між людьми.

Тому зовсім незвичними будуть Страсна п’ятниця, Великдень і Світлий тиждень. Попри побоювання українців, глави церков запевняють, що обрядовість не є найголовнішим. А лиш те, що для кожного буде вкладено в зміст Воскресіння. Освячення пасок можна провести і вдома, зачитавши особливі молитви всією сім’єю разом.

ІА «Дивись.info» з’ясувала, що радять священники робити у останні дні посту і зокрема у День Воскресіння.

Рекомендації Ради Церков міста Львова священнослужителям та мирянам усіх конфесій міста щодо святкування Великодня:

  1. Рекомендувати вірним брати участь у богослужіннях на Вербну неділю та в Пасхальних богослужіннях у домашніх умовах — через онлайн-трансляцію.
  2. Дозволити мирянам у Пасхальні свята під час онлайн-трансляцій, після прочитання відповідних молитов про благословення пасхальних страв, окропити їх святою водою самостійно вдома.
  3. У Пасхальні дні віряни не зможуть потрапити до храму на богослужіння.
  4. Під час богослужінь у храмі можуть бути присутні лише священнослужителі та церковнослужителі, а також ті, хто забезпечує проведення богослужінь і трансляції.
  5. Люди, які знаходитимуться на вулиці поза храмом, повинні дотримуватися фізичної дистанції 2 м та карантинних норм (за недотримання умов карантину відповідальність нестимуть мешканці відповідно до законодавства).
  6. Доступ до плащаниці буде можливим при дотриманні фізичної дистанції 2 м і карантинних норм. Вшанування здійснюється поясним поклоном без дотиків та цілування.
  7. Рекомендувати власникам торгових мереж та магазинів організувати можливість освячення великодніх страв перед їх реалізацією.
  8. Якщо люди приходитимуть до храму з пасхальними стравами, освячення відбуватиметься на вулиці з дотриманням фізичної дистанції 2 м та всіх карантинних норм (за недотримання умов карантину відповідальність нестимуть мешканці відповідно до законодавства).
  9. У передмістях міста Львова, малих населених пунктах (селах, селищах) освячення великодніх страв може здійснюватися біля помешкань вірян з дотриманням фізичної дистанції 2 м та карантинних норм (за недотримання умов карантину відповідальність нестимуть мешканці відповідно до законодавства).
  10. Відвідини священнослужителями й мирянами кладовищ є можливими після закінчення карантину.
  11. Щодо богословських, канонічних та пасторальних питань (сповідь, причастя тощо) просимо прислухатися до ієрархів своїх Церков.

Очільник УГКЦ Блаженніший Святослав також звернувся до українців, йдеться в інтерв'ю Радіо Свобода.

«Одягніть у Пасхальний день свій найкращий одяг, увімкніть доступні вам засоби телекомунікації і з тими самими жестами, тим самим співом долучіться духовно до Божественної Пасхальної Літургії...

Незважаючи на прикру ситуацію у світі, є добра новина – Христова Пасха до нас прийде!

Та спершу ми переживатимемо Страсний тиждень – час інтенсивного духовного життя у Христовій Церкві.

Церква ввела особливі дозволи та диспензи (звільнення).

Насамперед впроваджена диспенза від церковної заповіді, яка нам каже щонеділі і кожного свята брати участь у Богослужінні в храмі. У зв'язку з пандемією Церква знімає цей обов'язок і кличе вас залишатися вдома.

Друга диспенза стосується особливого обов'язку під час Великого посту – Святих Таїнств Сповіді та Причастя, як підготування до святкування Пасхи. Дбаючи про здоров'я вірних, Церква проголосила звільнення і від цього обов'язку та надає право виконати його впродовж місяця після закінчення карантину.

Заохочую отримати прощення гріхів через акт досконалого жалю, – жалю за наші гріхи з любові до Господа Бога. А потім, коли настане слушний час, ми чекаємо вас у Святому Таїнстві Сповіді.

Прохаю вас: не наполягайте і єднайтеся з євхаристійним Христом у духовний спосіб, зокрема під час онлайн-трансляцій Божественної Літургії. У нинішніх обставинах поспішайте до Сповіді лише в особливій потребі, як, наприклад, у небезпеці смерті. Запевняю вас, що ваші священники завжди будуть поруч!

Говорячи про Таїнства Сповіді та Причастя, хочу наголосити, що ми закликаємо, аби в храмах наші священнослужителі звершували Богослужіння без присутності вірних. Де є можливість, люди можуть молитися надворі, зберігаючи соціальну дистанцію

Ви зможете освятити і лозу, і пасхальні кошики у своїх домівках за допомогою  прямих трансляцій молитви для їх благословення, яка буде прочитана в наших храмах.

Зрештою, у разі неможливості брати участі в трансляції Богослужіння, батько родини сам може свяченою водою покропити і лозу, і пасхальні страви. Запевняю, вони будуть освячені силою і діянням Святого Духа та особливим наміром і молитвою Церкви!».

До слова, УГКЦ уклала молитовний чин Пасхального сніданку, за допомогою якого віряни можуть освятити паски і всі страви самостійно вдома.

У рішенні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнійшого Епіфанія йдеться: «Обираючи між повним закриттям храмів та забороною на проведення богослужінь (…) та обмеженою карантинними приписами можливістю звершувати богослужіння – (…) розсудливим є прийняти останнє».

Крім того Синод видав чимало рекомендацій для представників ПЦУ:

  • нормами карантину накладається загальний обов’язок використовувати у публічних місцях засоби захисту (маски, респіратори). За роз’ясненням Національної поліції ця норма щодо священнослужителів, співців на час звершення ними служіння має рекомендаційний характер;
  • допускати не більше 10 присутніх осіб за умови одночасного перебування у приміщенні;
  • розташування має бути не більше 1 особи на 10 квадратних метрів площі;
  • повинна зберігатися безпечна дистанція у 1,5 метра між присутніми;
  • заборонено цілувати тіло померлої особи через ризик інфікування;
  • рекомендувати священнослужителям і церковнослужителям, які досягли віку 60 років, дотримуватися загальних обмежень, якщо їхні обов’язки на час карантину можуть виконувати інші священнослужителі та церковнослужителі;
  • у малих населених пунктах (селах, селищах міського типу, у місцевостях з переважаючою індивідуальною забудовою) інформувати мирян щодо проведення освячення великодніх страв біля місць проживання – на вулиці поруч з будинком чи на подвір’ї, з дотриманням «соціальної дистанції»;
  • у разі, якщо миряни не мали можливості у жоден з перелічених способів отримати благословення великодніх страв – дозволити мирянам в день свята в час після прочитання відповідних молитов про благословення у храмах, окропити їх святою водою, адже вона освячується «щоб усі, що черпають і споживають, мали її на очищення душ і тіл, на зцілення пристрастей, на освячення домів і на всяку користь велику»;
  • проведення під час богослужінь Страсної седмиці та на Великдень передбачених Уставом обходжень храму відповідно до місцевих обставин або не здійснювати, або здійснювати обнесення Плащаниці в самому храмі, або здійснювати обхід навколо храму лише у складі тих, хто бере участь у відповідному богослужінні, з дотриманням «соціальної дистанції»;
  • відвідання священнослужителями і мирянами кладовищ у поминальні дні після Великодня та звершення на них заупокійних молитов перенести на Троїцьку батьківську поминальну суботу (6 червня 2020 р.).

Водночас Синод постановив «наполягати перед державною владою та органами місцевого самоврядування на тому, що богослужіння і молитва, діяльність священнослужителів та церковнослужителів не можуть бути повністю зупинені, храми повинні залишатися доступними для особистого відвідування віруючими, з дотриманням норм карантину, підвищеної санітарної безпеки та «соціальної дистанції». У разі запровадження спеціальних дозволів на пересування наполягати на наданні таких дозволів священнослужителям та церковнослужителям для виконання ними своїх релігійних обов’язків».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: