"Не пішов рак ні на карантин, не помер він від вірусу": зареєстровано петицію про підтримку важкохворих пацієнтів

42044663_2123959047863417_5290711736515559424_n
Фото: Березнівський лісотехнічний коледж НУВГП

Вчора, 17 квітня на сайті державних електронних петицій була зареєстрована петиція про державну підтримку важкохворих пацієнтів, яким необхідне лікування за кордоном.

Автором петиції є Василина Думан, яка не з чужих слів знає про цю проблему. Лікування конче потрібне її сестрі. Минулого року у жінки діагностували мезотеліому черевної порожнини. Вона вже пройшла 12 крапельниць, а 13 повинна була бути ще 9 квітня, та на неї забракло грошей. Якщо в найближчий час не продовжити лікування, це може звести на нівець всі докладенні зусилля.

"Я створила петицію про сприяння важкохворим у їх виїздах за кордон на лікування. Я сильно сумніваюсь, що для людей, які опинились в критичних ситуаціях, наш теперішній уряд чи влада додумаються самі орнанізувати авіаперельоти та дипломатичний супровід. Спробуєм їм підказати? Підпишіть петицію, поширте у тематичних групах. Це питання життя і смерті, яка нависла над найбільш беззахисними", - написала вона у своєму пості на Фейсбук.

В тексті петиції авторка зауважує, що в умовах карантину та світової пандемії Covid-19 важкохворі українці, яким необхідне лікування за кордоном (зокрема, онкохворі), зіткнулися із додатковою загрозою не потрапити на життєво важливі операції чи процедури з огляду на відсутність авіаперельотів, закриті кордони, проблеми з постачанням ліків тощо.

"Без організації державою авіаперевезень, безліч важкохворих в Україні залишаться приреченими. Особливо страшно це усвідомлювати, коли у людей був реальний шанс" - пише Василина.

Текст петиції наводимо нижче:

"Ми, громадяни України, що підписалися нижче, вважаємо: в умовах, коли пацієнти та їх рідні не можуть самостійно вирішити логістичні питання з доїздом в іншиі країни через обставини, які від них не залежать, органи державної влади зобов'язані організувати процедуру транспортування чи виїзду/вильоту важкохворих людей, для яких відтермінування лікування може спровокувати важкі чи летальні наслідки.

Пропонуємо:
1) Зобов'язати Міністерство охорони здоров'я та Міністерство закордонних справ співпрацювати у вирішенні питань з виїздом таких пацієнтів на лікування.
2) Створити зручну онлайн-форму для важкохворих пацієнтів, яка була б доступна на сайтах МОЗ і МЗС, де пацієнти чи їх рідні могли б подати заяву про необхідність виїзду за кордон.
3) Оперативно опрацьовувати заяви, комунікувати з пацієнтами та дипломатичними представництвами України у світі, за необхідності скоординовувати роботу кількох посольств, якщо виїзд на лікування вимагає транзиту кількома країнами.
4) Адаптувати вимогу про обсервацію після повернення в Україну до потреб важкохворих пацієнтів, що можуть мати нульовий імунітет, специфічні вимоги до харчування/медичного супроводу тощо.
5) Організувати для онкохворих чи важкохворих пацієнтів, яким життєво необхідне лікування за кордоном, чартерні рейси за помірними цінами чи безкоштовно, оскільки для значної частини з них тривалі автомобільні подорожі можуть мати важкі наслідки для здоров'я".

Зауважимо, що станом на 18 квітня петиція зібрала 116 голосів з 25000 необхідних. До кінця збору підписів залишилося 90 днів. Пропонуємо підтримати цю важливу петицію.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: