В Україні розробляють програму «Нові гроші», щоб залишити заробітчан вдома

630_360_1586523303-513

В Україну під час карантину повернулося близько 2 мільйонів заробітчан, і їх хочуть залишити на Батьківщині, створивши нові робочі місця та доступне кредитування бізнесу.

Про це сказав Прем'єр-міністр Денис Шмигаль в інтерв'ю РБК-Україна.

«Ми дуже хотіли, щоб люди із заробітків повернулися додому. І за період карантину в Україну повернулося близько 2 мільйонів наших громадян, які знаходилися на заробітках і приїхали через втрату роботи. Ми цих людей ідентифікуємо як надзвичайно кваліфіковану, навчену в Європі робочу силу, яка має високу продуктивність, хорошу технологічну, професійну підготовку», - сказав Шмигаль.

Він додав, що заробітчани, які повернулися з-за кордону, були б дуже корисними для розвитку економіки всередині держави, «тож, очевидно, треба їх зберегти».

Шмигаль наголосив, що заробітчан планують залишити в Україні, створивши нові робочі місця та кредитуючи малий і середній бізнес під дуже вигідні умови - з мінімальною відсотковою ставкою на тривалий термін і з можливим відтермінуванням виплати тіла кредиту.

«Називаємо цю програму "Нові гроші" і зараз працюємо над нею і з Мінекономіки, і з банкірами. Також є декілька програм для підтримки і стимуляції вже існуючого бізнесу, щоб зберегти робочі місця. Тобто, для тих людей, які повернулися із заробітків, які хочуть і можуть розпочати свою справу в Україні, ми й будемо створювати ці умови», - пояснив Шмигаль.

Він додав, що, за розрахунками уряду, саме бізнес буде створювати ті робочі місця, куди зможуть піти якісні і продуктивні люди, які повернулися з Європи.

«При цьому, за нашими розрахунками і очікуваннями, якщо різниця між заробітною платою в Європі та Україні, становить 300-400 євро, то люди не ухвалюють рішення їхати на заробітки», - зауважив Шмигаль.

Він також навів приклад, що якщо людина там отримувала 1000 умовних одиниць, а тут може заробляти 600 умовних одиниць в еквіваленті, то вона ухвалить рішення не їхати на заробітки, а залишиться тут.

«Це такий психологічний розрив. Те, що витрачається на проживання, власне утримання там і так далі. Тому їм краще отримувати 600 умовних одиниць вдома, ніж 1000 умовних одиниць десь на заробітках», - додав глава уряду.

За словами Шмигаля, близько 170 тисяч робочих місць тільки в сфері дорожнього будівництва, створять вже цього року.

«Звичайно, там вже багато людей працює, але, за розрахунками дорожників, при вкладені 80 мільярдів гривень у цю сферу, це додатково 20 тисяч додаткових основних робочих місць. Це тільки в цій сфері, а ще близько 150 тисяч супутніх. От у нас є шанс створити декілька сотень тисяч робочих місць, не те що цього року, а буквально вже в ці місяць-півтора», - пояснив Шмигаль.

Крім того, він зауважив, що в сучасних умовах важливо, щоб наша медична система могла обслуговувати активних хворих на коронавірус і, паралельно, щоб наша економіка працювала і люди могли заробляти гроші.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: