У Держгеокадастрі Львівщини масово відмовляють учасникам АТО у наданні земельних ділянок

94377489_853464545159724_7605123854024835072_o

Кілька учасників АТО та активістів прийшли сьогодні до Головного управління Держгеокадастру у Львівській області, щоб з’ясувати, чому з приходом нового керівника почалися масові відмови учасникам АТО у наданні земельних ділянок.  

Кілька учасників АТО та активістів прийшли сьогодні до Головного управління Держгеокадастру у Львівській області, щоби з’ясувати, чому з приходом нового керівника почалися масові відмови учасникам АТО у наданні земельних ділянок.  

«Ми хотіли зустрітися з виконувачем обов’язків начальника управління  Андрієм Зозулею, але, як виявилося, його не було на робочому місці. Потреба зустрічі зумовлена тим, що учасники АТО, які  знаходять собі вільні земельні ділянки, довший час не можуть їх отримати через незрозумілу позицію управління Держгеокадастру. Вони отримують різноманітні відписки. У нас була домовленість, що Держгеокадастр насамперед обробляє заяви учасників  АТО, не чекаючи місяці, а у двотижневий термін.

Але з приходом пана Зозулі почалися масові незрозумілі відмови учасникам АТО – нібито за графічними матеріалами незрозуміло, де знаходиться ділянка, хоча там все було позначено і всі документи були в порядку. Або посилаються на місцеві ради, хоча такого погодження не потрібно. Нам також стало відомо, що на ті самі земельні ділянки претендують інші люди. Ми не знаємо, хто ці люди, але таких заяв є багато, і йдеться про ті самі ділянки, які вже тривалий час намагаються отримати учасники АТО.

Це викликало шквал обурення щодо дій новопризначеного керівника, який, захищаючись карантином, творить таке безчинство. До цієї ситуації уже підключилася Громадська рада при управлінні Держгеокадастру, ми підготували звернення в Офіс Президента, Міністерство аграрної політики та ЛОДА. Ми також хочемо, щоб там звернули увагу на це незрозуміле призначення, адже всі ми бачили відео співбесіди з претендентом на посаду керівника паном Зозулею, де він показує цілковите незнання своїх функціональних обов’язків. Якщо це безчинство відбуватиметься й надалі, будемо їхати до Києва, також будемо намагатися таки зустрітися з паном Зозулею», – розповіла голова ГО «Львівська обласна спілка соціального захисту бійців АТО та сімей загиблих» Богдана Сірків.

                    

У зверненні, яке підготували активісти, йдеться про те, що на території Львівщини систематично порушуються права та охоронювані законом інтереси учасників бойових дій та осіб, прирівняних до них з відведення у власність земельних ділянок.

«Протягом березня на адресу Головного управління Держгеокадастру у Львівській області учасниками бойових дій направлено низку клопотань про надання дозволів на розроблення проєктів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність. У квітні 2020 року заявники одержали накази за підписом в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру у Львівській області Зозулі А.І., якими відмовлено у наданні дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність з підстав невідповідності місця розташування об’єкта вимогам законів, а саме п.6 ст.118 ЗК України, оскільки на графічних матеріалах долучених до клопотань, не зазначено місце розташування земельної ділянки. Вказане не відповідає дійсності, оскільки наявність долучених до клопотань графічних матеріалів свідчать про те, що громадянами чітко відображено бажане місце розташування земельних ділянок», – йдеться у зверненні.

Активісти наводять ще один приклад масової відмови учасникам АТО. Цього разу «з підстав невідповідності місця розташування об'єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проєктів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку(п.7 ст.118 ЗК України), оскільки генеральним планом с. Л.... та с. П.... передбачено використання пропонованої до відведення земельної ділянки під територію промислових підприємств».

Втім, як наголошують активісти, протиправність таких відмов засвідчується зокрема й тим, що поруч із пропонованими до відведення земельними ділянками розташовані земельні ділянки, які передано Головним управлінням Держгеокадастру у Львівській області у власність громадян для ведення особистого селянського господарства.

«Такі некваліфіковані дії в.о. начальника ГУ Держгеокадастру у Львівській області Зозулі А.І. та відсутності необхідних професійних навиків у працівників структурних підрозділів Головного управління відповідальних за розгляд та підготовку проєктів наказів щодо розпорядження землями сільськогосподарського призначення державної власності призвели до позбавлення гарантованого державною та декларованого урядом права на відведення земельних ділянок у власність учасникам бойових дій та особам прирівняних до них.

Звертаємо Вашу увагу, що це не поодинокі випадки, а протиправність таких дій із порушення прав та охоронюваних законом інтересів щодо забезпечення учасників бойових дій земельними ділянками носить системний характер, та свідчить про непрофесійність призначеного виконувача обов’язки начальника ГУ Держгеокадастру у Львівській області Зозулі А.І. Відтак, зважаючи на вищенаведене та стурбованість громадськості ситуацією, що виникла просимо Вашого негайного втручання та вжиття невідкладних заходів реагування для вирішення питань порушених у нашому зверненні», – наголошують активісти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: