Спроба №2, або Повернення блудного Саакашвілі

IMG_1981-1
Фото з архіву.

Цілком ймовірно, що віце-прем’єр-міністром з реформ в уряді Дениса Шмигаля може стати третій президент Грузії, колишній очільник Одеської ОДА Михайло Саакашвілі.

Його попередній досвід роботи у виконавчій владі України супроводжувався низкою скандалів і гучним звільненням, а потім ще гучнішим видворенням з країни і таким самим скандальним повернення з прориванням кордону, відкриттям кримінальних проваджень та звинувачень Порошенка та команди у корупції. Як наслідок, позбавлення Саакашвілі громадянства п’ятим президентом і повернення українського паспорта шостим.

Чого очікувати від ймовірно призначення Саакашвілі на посаду віце-прем’єра і як складатимуться його стосунки із теперішніми міністрами, зокрема Арсеном Аваковим, ІА Дивись.info запитала в експертів.

Дмитро Сінченко, голова ГО «Асоціація політичних наук»:

«Очевидно, Саакашвілі розглядається у «зе-команді» як своєрідний громовідвід, тобто особистість, яка своєю скандальністю зможе перекрити всі інші скандали довкола «Слуг» та відвести увагу від звинувачень оточення Зеленського і його самого у корупції та державній зраді.

А чи зможе Саакашвілі працювати в уряді з Аваковим? Звісно, зможе. Чи викликатиме це купу нових скандалів? Звісно, адже саме на це і робиться ставка. Єдине, що може стримувати Зеленського-Єрмака від цього призначення, – це побоювання, що Саакашвілі рано чи пізно почне працювати проти них самих. А це неминуче станеться, адже Саакашвілі інакше не вміє працювати. Тому історія з обговоренням призначення грузинсько-українського політика може закінчитись так само, як і з призначенням Тігіпка – тобто нічим. Але якщо у випадку з Тігіпком все одразу забулося, то з Михайлом так не вийде. Його не важко дістати з небуття, але важко засунути назад.

Саакашвілі розглядається у «зе-команді» як своєрідний громовідвід, тобто особистість, яка своєю скандальністю зможе перекрити всі інші скандали довкола «Слуг»

Тому у «зе-команди» зараз два варіанти – або таки відмовитись від цього призначення і отримати ворога в особі скандального екс-президента вже сьогодні, або призначити його, виграти певний час, який цей «громовідвід» працюватиме у запланованому режимі, проте отримати згодом ще потужнішого ворога, який зможе відкусити левову частину зе-електорату на виборах. Але оскільки у Зеленського не займаються плануванням на довгострокові періоди, другу опцію вони можуть просто не помітити. І це, мабуть, добре».

Ростислав Замковой, політтехнолог, співвласник компанії з політичного і соціального промоушену, член Rotary Club Kuiv International:

«Будь-яке призначення в країні вимірюється критерієм здатності впливати на зміни. Оскільки за весь період правління у президента Зеленського не вийшло зібрати ефективну команду, і він змушений постійно міняти людей на постах, можна констатувати труднощі в галузі ведення державної кадрової політики. Це натомість призводить до того, що президент приймає такі рішення, як призначення Михайла Саакашвілі на посаду віце-прем'єра.

Наближення економічної кризи, епідемія короноворісу, війна на Донбасі в комплексі створили державі виклики, з якими ми, можливо, зіткнемося вперше. Від ефективних політичних рішень залежить те, що трапиться в Україні в найближчі 1-2 роки. Ця ситуація штовхає президента на прийняття подібних рішень або щось інше, про що ми зможемо судити вже через місяць, після вступу на посаду Михайла Саакашвілі. Поки це виглядає, як посилення команди чинного прем'єра Дениса Шмигаль.

Слід розуміти, що разом з Саакашвілі приходить велика команда, і масштаби протистояння в чинному укладі політичних сил нам ще належить побачити. Якщо всі сили будуть об'єднані під необхідність невідкладних рішень з порятунку економіки і виходу країни з анабіозу, в який її занурив карантин, то особливих скандалів і потрясінь очікувати не варто.В іншому випадку, ми можемо вийти на новий, більш гострий рівень політичної кризи та протистоянь. Це буде залежати від рішучості та волі президента і готовності політичних сил піти на примирення заради виведення України з ситуації, що склалася.

Слід розуміти, що разом з Саакашвілі приходить велика команда, і масштаби протистояння в чинному укладі політичних сил нам ще належить побачити

Особисто для Саакашвілі і його команди обстановка та умови якнайкраще сприяють тому, щоб використовувати весь свій досвід і знання для допомоги українському уряду. Подібне призначення має пожвавити політику. Це буде пов'язано з протистояннями і перегрупуванням сил, серед яких з'явиться фактор присутності команди Саакашвілі.

Представники руху Ротарі в Україні категорією оцінки політика вважають його здатність вести ефективну роботу щодо українців і поліпшення їх добробуту. Політичну активність Михайла Саакашвілі ми зможемо оцінити за його здатністю позитивно впливати на прийняття важливих для країни рішень».

Олександр Хмелевський, незалежний експерт:

«Саакашвілі є неординарною яскравою особистістю, яка, як розраховує Зеленський, збільшить популярність уряду та внесе певну креативність у його роботу. Проте прожекти Саакашвілі в більшості випадків залишаться лише на словах. Очевидно, що це лише побажання, які неможливо реалізувати. Як, наприклад, скорочення чи відміна податків. Ті ж, які будуть реалізовані, більшістю суспільства сприйматимуться негативно. Що власне і відбулося в Грузії. Тому вже через декілька місяців Саакашвілі перетвориться на тягар для Зеленського. Саакашвілі не звик працювати в команді, тому вже скоро ми станемо свідками сварок і конфліктів, зокрема і з Аваковим. Не виключено, що незабаром Саакашвілі буде звинувачувати оточення Зеленського в корупції, як це вже відбувалося за президентства Порошенка. Вже через декілька місяців Саакашвілі залишить посаду та перейде в опозицію».

Андрій Мартинов, провідний науковий співробітник Інституту історії України НАНУ:

«Вплив можливого повернення Михайла Саакашвілі в українську політику залежить від мотивів, які спонукали президента Володимира Зеленського запропонувати йому цю посаду. Серед ймовірних мотивів якраз можна розглядати бажання створити «противагу» Арсенові Авакову та стримування його амбіцій стати головою Кабміну. Але головні мотиви, найімовірніше, пов'язані із бажанням мати в уряді людину, здатну вести переговори з МВФ. Не менш важливим моментом може бути спроба збалансувати впливи на Україну з боку США. Там триває президентська виборча кампанія, де Трамп втрачає очки у конкуренції з Джо Байденом. Саакашвілі має певні зв'язки як з демократами, так і республіканцями, що може послабити тиск команди Трампа на Україну з вимогою компромату на Байдена.

Серед ймовірних мотивів якраз можна розглядати бажання створити «противагу» Арсенові Авакову та стримування його амбіцій стати головою Кабміну

Політичний бекграунд Саакашвілі свідчить, що він надто масштабна фігура для «командного гравця». Формально він може вважатись ближче до прозахідної частини фракції «Слуга народу». З іншого боку, розмитим є коло функціональних обов'язків «віце-прем'єр-міністра з питань реформ». Надто непопулярні рішення Зеленський може списати на Саакашвілі, а у разі успіху якихось реформ приписати його собі».

Василь Гулай, доктор політичних наук, професор, завідувач кафедри міжнародної інформації НУ «Львівська політехніка»:

«Очікувана несподіванка» – саме так можна образно охарактеризувати найгарячіші чутки останніх днів щодо пропозиції президента  Зеленського Саакашвілі обійняти посаду віце-премʼєра з реформ у другому уряді «Слуги народу» та їх ситуативних коаліціантів (по черзі, то з ЄС, то з ОПЗЖ) та вже фактично афільованих у парламентську владну конструкцію найменших фракції «Голос» та депутатської групи «Довіра». Пригадаймо, про підтримку Саакашвілі Зеленського під час президентських перегонів та фактичне «злиття» власної політичної сили «Рух нових сил» на користь «СН» на парламентських виборах у липні минулого року.

Не буду оригінальним, коли скажу, що в Україні не проблема в чиновниках реформ, а у політичній волі проводити глибинні, нерідко непопулярні соціально-економічні трансформації.  Адже, певно, сучасні політичні історики не пригадають усіх віце-премʼєрів з економіки /економічних реформ 90-их – початку 2000-их років, але ніхто не заперечить, що саме тоді сформувалася, а потім тільки (зокрема за перший умовний рік Зеленського також) мімікрувала кланово-олігархічна модель  соціально-економічного устрою України.

Експресивний темперамент пана Саакашвілі  досить швидко бере верх

Щодо реформаторського потенціалу власне Саакашвілі, то я б не переоцінював його харизми, а вів мову про команду роботу під його керівництвом. Це мало місце й в Грузії у перші роки його президентства, а також за час короткого передування на посаді голови Одеської ОДА. Експресивний темперамент пана Саакашвілі  досить швидко бере верх. Можу припусти, що саме це зможемо спостерігати вже за півроку, від початку осіннього посткарантинного політичного сезону в Україні.

Окремо хочу звернути увагу про те, що чутки про майбутнє віце-премʼєрство Саакашвілі зʼявилися якраз під кінець першого року від перемоги Зеленського на президентських виборах . За відсутності реальних економічних зрушень та в передчутті економічної рецесії, спричиненої пандемією коронавірусу, це мало  б додати додаткових рейтингових балів саме Зеленському. Не варто також недооцінювати впливу міжнародних фінансових інституцій на кадрову політику в Україні та персону Саакашвілі як їхнього «агента впливу».

Хто найбільше постраждає від гучних заяв Саакашвілі – українського урядовця з питань реформ? Не думаю, що має чимось перейматися пʼятий президент Петро Порошенко як з огляду на таку саму роль провайдера курсу зазначених вище інституцій, так і через вирішальні голосування за фактичної відсутності монобільшості «Слуги народу».

Якщо й навіть матимуть місце словесні баталії між Саакашвілі та ще одним його улюбленим «спаринг-партнером» – очільником МВС вже у четвертому уряді України постіль Аваковим, то вони точно не вплинуть реальний вплив останнього у владній конфігурації за президенства Зеленського.

Як підсумок, в емоційно виснажених карантином українців попереду буде не один привід для  палких дискусій у соцмережах навколо нової ролі Михайла Саакашвілі».

Юрій Подорожній, політтехнолог, Український центр суспільного розвитку:

«Михайло Саакашвілі стане тригером багатьох процесів. Уряд Зеленського вже не буде таким, яким він був. Кволість, імпотентність та намагання розгрібати поточні проблеми, що накопичилися, та відсутність будь-якої стратегії навіть у ситуації із пандемією. Хтось бачив якусь стратегію виходу чи дій? І я не бачив. А тому і кредит МВФ може накритись мідним тазом, не дивлячись ні на закон про продаж землі, ні «антиколомойський закон». Адже весь досвід співпраці президента із МВФ – це серія серіалу, де президент у ролі Голобородька розкидає папери та гучно відмовляється від співпраці.

Михайло Саакашвілі стане тригером багатьох процесів

Тому Міхеїл Ніколозович і з’являється на манежі як маркер, який не буде гарантом реформ (а його мають призначити на посаду віце-прем’єра з реформ), а як єдиної в уряді людиною здатною провести перемовини з МВФ. До того ж вміння бути сп’янілим від влади та робити карколомні речі нікуди у колишнього голови Одеської ОДА не зникло. А тому якщо якийсь конфлікт і розгоратиметься в нетрях української влади, каталізатором якого стане Саакашвілі, то Аваков його ціллю стане чи не в останню чергу. Тому конфлікт із президентом України-2  – це єдиний можливий конфлікт, а всі решта будуть тільки маневри. Тому я б не перебільшував значення минулих конфліктів по лінії Аваков-Саакашвілі».

Ростислав Лукач, керівник MBA-Pro програми, Бізнес-школа Університету банківської справи:

«В оточенні президента і в публічній політиці з’являться «нові» обличчя – Давіда Сакварелідзе, Ганни Соломатіної, можливо, Єгора Соболєва. Саакашвілі буде активно просувати свій план реформ на різних телеканалах, що значить, до нього будуть «ревнувати» «старі» кадри з президентської команди. В цілому, має знову відчутися драйв трансформацій, оновлення і боротьби.

Щодо стосунків Саакашвілі з Аваковим, то вони дорослі люди, досвідчені політики і не дадуть себе нікому спровокувати. Навпаки, можна сподіватися, що поява другого важковика в уряді «імені Зеленського» зможе врівноважити вплив Авакова і надати саме необхідного прискорення довго очікуваним реформам».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: