В Україні через боротьбу з коронавірусом забули про онкохворих

93881716_3959825510724310_6603059141499944960_o

15 громадських організацій, фондів, груп підтримки, спільнот, активістів у сфері дорослої онкології підписали офіційне звернення до органів влади, щоби допомогти онкологічним пацієнтам зберегти життя.

У заяві зокрема йдеться про те, що щороку 140 тисячам українців ставлять діагноз онкологічне захворювання. Близько 1,3 млн людей проходять чи пройшли цей важкий діагноз. Зараз в умовах поширення Covid-19 онкологічні пацієнти зіткнулись з новими проблемами – обмеження пересування, неможливість перетинати кордони, брак ліків та їх недоступність через високу вартість.

«За весь час карантину не було жодної комунікації чи брифінгу від представників держави щодо того, яких заходів вживає влада задля забезпечення онкопацієнтів усім необхідним в умовах пандемії. Навіть спеціалізовані медзаклади не розміщують інформації та послідовних інструкцій на своїх офіційних ресурсах, як діяти пацієнтам та їх родинам в умовах карантину — до кого звертатись за дозвільними документами, як звертатися до лікарів дистанційно, що робити, якщо відділення закривають на карантин тощо.

Кілька важливих фактів

  1. Багато онкопацієнтів, які проживають у населених пунктах, віддалених від місця розташування онкологічних лікарень, не мають можливості дістатися на лікування ніяк, окрім особистого транспорту чи таксі. Очевидно, що не всі мають власне авто чи гроші на бензин або таксі.
  2. Деякі хворі, що проходять хіміотерапію, радіотерапію, перенесли хірургічне втручання та перебувають на амбулаторному лікуванні вдома, потребують швидкої допомоги або консультації лікаря, але бригади екстреної допомоги часто відмовляються виїжджати на такі виклики, рекомендуючи звертатися за місцем лікування, а це неможливо через обмеженість пересування.
  3. Велика частина пацієнтів вимушена збирати кошти на лікування, тому що доросла онкологія покривається державними закупівлями лише на 40 % від загальної потреби. У зв’язку з карантинними заходами доходи сімей знизилися, внаслідок чого зібрати кошти стало майже неможливо й пацієнти не можуть продовжити життєво важливу терапію.
  4. Частина необхідних препаратів взагалі не зареєстрована в Україні. До карантину вихід із ситуації знаходили, купуючи такі препарати за кордоном, але оскільки зараз кордони перекриті, багато людей залишилися без ліків.
  5. Ще одна категорія препаратів — ті, вартість яких за кордоном суттєво менша, ніж в Україні. Дехто купував ліки за кордоном, оскільки не в змозі купити ліки за українською ціною. Ці пацієнти також залишаються без лікування через те, що не можуть зібрати кошти.
  6. Клінічні дослідження припиняються, бо люди не можуть добратися до лікарень, а частину препаратів не можуть ввезти в Україну.
  7. Пацієнти, яким потрібне лікування за кордоном, зараз заблоковані й не мають змоги виїхати.

В умовах продовження карантинних заходів наслідки всіх цих проблем можуть бути фатальними.

«Карантинні заходи введені для того, щоби зберегти життя людей, але життя онкологічних хворих такі ж важливі, як й інші. У тисяч людей, які зараз лікуються, є великі шанси на одужання за умови, що вони пройдуть необхідне їм лікування. Онкологічні захворювання перестали бути вироком для багатьох видів раку, але в нашій країні онкологічні пацієнти постійно виборюють своє право на життя наперекір системі і зараз вони знову стали заручниками обставин. Ми закликаємо суспільство, уряд, виконавчу владу, керівників міністерств та відомств допомогти онкологічним пацієнтам зберегти життя та не допустити їхніх смертей, тому що зараз їх життя під подвійною загрозою», – каже Людмила Пухляк, засновниця інтернет-спільноти «Онкобудні». У 2010-му році Людмилі діагностували агресивний рак молочної залози на передостанній стадії, вона пройшла лікування, потім рак повернувся, і вона пройшла лікування рецидиву. Зараз у неї 8 років ремісії й своїм прикладом активно відстоює те, що рак лікується, і, що онкологічні пацієнти мають боротися за своє життя попри постійне твердження, що виліковуються тільки ранні стадії.

Представники інтересів онкологічних пацієнтів роблять все можливе, щоби підтримати і допомогти людям, які зіткнулись з раком. Але, крім цього, потрібна системна державна допомога, щоб її міг отримати кожний в усіх регіонах нашої країни. Саме тому 15 громадських організацій, фондів, груп підтримки, спільнот, активістів у сфері дорослої онкології підписали офіційне звернення в Міністерство охорони здоров’я, Міністерство соціальної політики, Кабінет міністрів та Підкомітет з питань профілактики та боротьби з онкологічними захворюваннями Верховної Ради України з метою допомогти онкологічним пацієнтам зберегти життя та не допустити їхніх смертей, тому що зараз їх життя під подвійною загрозою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: