Дитина повинна перебувати у біологічній сім’ї

патрон

Про особливості роботи служби соціального захисту, правові засади та заходи, які повинні вживатися у громаді в допомогу сім’ям, йшлося під час онлайн семінару «Сімейно-орієнтована соціальна робота: захиcт дитини і міжвідомча взаємодія».

23 квітня більше 30-ти працівників у сфері надання соціальних послуг в об’єднаних територіальних громадах Львівщини взяли участь у семінарі, організованого Львівським регіональним офісом Програми «U-LEAD з Європою».  Це був перший захід такого формату у Львівському офісі, адже Програма продовжує свою роботу на підтримку громад, незважаючи на карантин, а значить продовжує проводити тематичні навчальні семінари для фахівців ОТГ. Тренерська група – Дмитро Дерев’янка та Оксана Гуцоляк поділилися рекомендаціями із підвищення професійної компетентності керівників структурних підрозділів ОТГ, спрямованої на здійснення сімейно орієнтованої соціальної роботи та раннього виявлення, а також захисту дитини і ефективної міжвідомчої взаємодії в її найкращих інтересах.

Під час семінару експерти розкрили зміст базових понять, які задають параметри роботи служби, таких як «дотримання прав та потреб дитини», «забезпечення найкращих інтересів дитини», «сімейно орієнтована соціальна робота», «складні життєві обставини», «ведення випадку», «міжвідомча взаємодія» та «міждисциплінарна команда».

Дмитро Дерев’янка розповідає, що сімейно-орієнтована соціальна робота має на меті слідування пріоритету повноцінного зростання та виховання дитини у біологічній сім’ї.

«Потреби дитини – це та рушійна сила, яка змушує нас рухатися. Дитині мало забезпечувати лише базові потреби їжі та наявності помешкання. Для повноцінного розвитку їм потрібне інтелектуальне і емоційне середовище, від якого залежить благополуччя дитини. В сім’ї набуваються її вміння долати труднощі, мати визнання, розвивати власну особистість і навики соціального спілкування», – зазначив експерт.

Суть сімейно-орієнтованої соціальної роботи зводиться до того, що всі заходи повинні бути спрямовані на те, щоб дитина залишалася у сім’ї. І навіть якщо біологічні батьки не проживають із дитиною, то їх потрібно максимально залучати до виховання дитини, бо це впливає на її фізичний, психологічний та емоційний розвиток.

У нашій державі відбувається реформа деінституалізації, яка передбачає припинення існування інтернатів та притулків, які вважаються місцями несвободи і не можуть забезпечити потреби дитини. Завдання органу місцевого самоврядування полягає в тому, аби налагодити роботу служби, яка натомість буде працювати над створенням прийомних сімей та будинків сімейного типу.

Розглядали також повноваження та функції суб’єктів в процесі виявлення вразливих дітей і сімей, організації та надання їм допомоги; повноваження та відповідальність органу опіки та піклування в процесі прийняття рішень у найкращих інтересах дитини; алгоритм дій у разі екстреного випадку. Йшлося і про особливості роботи міждисциплінарної команди в процесі ведення випадку та прийняття рішень в найкращих інтересах дитини.

Спікери заходу поділилися середніми статистичними даними, які свідчать про те, що 60% від загальної кількості – це здорові сім’ї, 25-35% сімей є вразливими, або такими, що потрапили у складні життєві обставини, а ще 1-3% сімей є соціально-небезпечними для виховання дітей.

Іноді ситуація змінюється від об’єктивних факторів, як от коронавірус чи інших стихійних ситуацій. Серед загроз і факторів ризику також є проживання дітей у сім’ях, де батьки вживають наркотичні засоби і таке інше.

До завдань служби належить так зване раннє виявлення кризового періоду сім’ї, користуючись принципами доречності та своєчасності, із застосуванням всіх можливих профілактичних заходів, які слід надавати на постійній основі, щоб згодом потреби не переросли у складніші та більш ресурсоємні.

«Конвенція ООН про права дитини» регламентує захист дитини як від зовнішнього шкідливого впливу так і від впливу у межах сім’ї. Саме тому, кризове вилучення може застосовуватися лише у випадку, коли порушується безпека дитини і це єдиний випадок, коли можуть обмежуватися права батьків та опікунів.

Родина має володіти достатнім батьківським потенціалом, аби забезпечувати потреби дітей, які змінюються у процесі росту і розвитку. Тому, барометром сім”ї є задоволення потреб дитини. І зважаючи на те, що умови життя і можливості сім’ї змінюються, то вразливі чинники можуть мати сильніший вплив на сім’ю, а це позначається на ресурсних можливостях родини.

Для координації роботи служб застосовується таке поняття як міжвідомча взаємодія, яка являє собою дорадчий орган, що об’єднує різні державні органи, збирається для планування всіх етапів соціальної роботи та всіх видів допомоги.

Є ще одне поняття, таке як міждисциплінарна команда. Вона веде окремий випадок і надає певні послуги для індивідуальних інтересів дитини, відповідно до запитів дитини.

Цікаво, що вже із шести років діти можуть брати участь у громадських об’єднаннях, a із 15 років вони самі можуть створювати свої молодіжні громадські організації та брати активну участь у соціальному житті громади.

Дарія Зубрицька,

експертка із висвітлення і комунікації Львівського регіонального офісу Програми U-LEAD.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: