Одужання від COVID-19 не гарантує імунітету від хвороби - ВООЗ

test700
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) заявляє, що наразі немає доказів, що люди, які перехворіли на Covid-19 та мають антитіла, захищені від повторного зараження.

Про це йдеться у науковій довідці, оприлюдненій ВООЗ.

Документ підготовлений як відповідь на припущення урядів деяких країн про те, що ті, хто перехворіли на коронавірус, можуть отримувати щось на кшталт "паспорту про імунітет" або "сертифікат відсутності ризику". Цей сертифікат, буцім-то, підтверджуватиме захищеність людини проти хвороби і дозволятиме людям безперешкодно повернутися на роботу чи подорожувати. У ВООЗ застерігають від цього.

ВООЗ і надалі продовжує вивчати докази, як реакцію антитіл на SARS-CoV-2. Більшість із цих доказів свідчить, що люди, які одужали після інфекції, мають антитіла до вірусу. Проте у деяких випадках у тих, хто одужав, рівень антитіл є дуже низьким, що дозволяє припустити, що для одужання критично важливим є також і клітинний імунітет.

"Станом на 24 квітня 2020 року жодне з досліджень не підтвердило, що присутність антитіл до SARS-CoV-2 означає імунітет до подальшого інфікування людини цим вірусом", - повідомляють у ВООЗ.

Там також закликали людей, які вважають, що вже мають імунітет до хвороби, бо вже перехворіли на коронавірус, не нехтувати рекомендаціями системи громадської охорони здоров'я.

Як повідомляє Укрінформ з посиланням на французьке видання l'express, антитіла після зараження COVID-19 з'являються у 26% людей.

Епідеміологічне дослідження, проведене фахівцями Інституту Пастера в середній школі в містечку Крепі-ан-Валуа в департаменті Уаз (північ Франції), яке опинилася в епіцентрі епідемії COVID-19, виявило, що 26% інфікованих вчителів, старшокласників та їхніх сімей мають антитіла проти вірусу.

Учені роблять висновок, що показник занадто низький ( для створення колективного імунітету має бути 60%-70%). «Ми не впевнені в захисному характері антитіл», - підкреслив автор дослідження професор Інституту Пастера Арно Фонтане. На його думку, результати свідчать, що колективний імунітет не буде встановлений швидко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: