Які легенди приховують мури Олеського замку

zamok_Olesko
Фото з відкритих джерел.

На горі висотою 50 метрів стоїть найстаріший на Львівщині Олеський замок. Вперше будівля згадується 1390 року, коли Папа Римський подарував його і укріплення Тустань Галицькому католицькому архієпископу.

За час свого існування укріплення тричі перебудовувалось: перший раз як дерев’яне укріплення з частоколом, ровом біля підніжжя гори, другий раз побудовано кам’яне укріплення з двоповерховими будинками всередині, зведення вежі над воротами, третій – розбудова жилих приміщень з рисами італійського ренесансу.

1629 року в замку народився польський король Ян III Собєський. Під час його королівства Олеський замок стає королівською резиденцією. В цей же час почали відбуватися у замку різні події, які негативно вплинули на стан будівлі. Землетрус, пожежа, грабежі нападників нещадно знищували Олеський замок.

Скарб, який знайшли випадково у стіні, лише сприяв знищенню архітектурної пам’ятки. Шукачі скарбів руйнували безцінні малюнки на стінах, розбивали кам’яні споруди, руйнували підлогу.

1965 року фортеця була відновлена. ЇЇ передали Львівській галереї мистецтв, яка відкрила в будівлі експозицію музею. На виставці представлена:

  • найбільша колекція дерев’яних скульптур XIV- XIX століть;
  • колекція гобеленів;
  • рідкісні полотні видатних художників старовини;
  • іконостаси;
  • портрети королів і знаменитих людей;
  • старовинні меблі.

Експозиції привертають увагу туристів, які з задоволенням приїжджають до музею з усіх кінців світу. У замку виставлено всього 10% зібраних експонатів, а інші чекають своєї пори.

Особливості фортеці

До Золотої підкови Львівщини належить найстаріший Олеський замок з побратимами: Підгорецьким, Золочівським, Свірським. Фортеця побудована на горі, біля підніжжя якої пролягав загарбницький Чорний шлях, яким татари нападали на українські землі, нищили поселення, гнали в неволю полонених. Загарбники багато разів спалювали укріплення, а його знову відбудовували, щоби захищати свою землю від татарського поневолення. Також він стояв на кордоні Литви і Польщі як головні ворота міх Галичиною і Волинню.

Цікаво, що будівля Олеського замку не притаманна для забудов Західної України. Два крила овальної форми з’єднує триповерхова вежа і житловий комплекс. Головні ворота прикрашають химери і портрети королів, територію – скульптури, які стоять в мальовничому сквері.

Скарб, знайдений в стіні, є також цікавим фактом Олеського замку. Протягом довгих років шукачі скарбів руйнували стіни, настінні малюнки, розбивали дерев’яні підлоги. В наш час припинено розорення, укріплення відбудоване, в приміщенні відкритий прекрасний музей.

На території фортеці знімають фільми відомі кіностудії України та інших країн.

Легенди замку

Перша легенда Олеського замку пов’язана з народженням Яна ІІІ Собєського. Битва була і на землі, і в небі у вигляді сильної зливи і грому. Коли майбутній король народився, повитуха принесла його в тронний зал, щоби спеленати. В цей час прогримів грім, і стіл, на якому за традицією мали пеленати дитину, розколовся на дві частини. Цей випадок означав, що сина Яна чекає велике майбутнє.

У другій легенді розповідається про привид із кісток, який бродить кімнатами музею.

  1. Перша версія – це скелет монаха, який потонув у колодязі чи йому допомогли потонути побратими.
  2. Друга – розповідає про культ кістяка, який проводився монахами для піддержання спокою і миру на території. Вони залишали померлого служителя до часу, коли залишиться від нього висохла мумія.
  3. Третя версія – це привид замурованого при житті в замкову стіну монаха, який вів себе непристойно з жінками.

На стінах колодязя, який викопаний на подвір’ї фортеці, є вирізьблене зображення диявола. Чому з’явилось це зображення на стінах колодязя, де брали воду віруючі жителі – невідомо.

Легендою Олеського замку оповита його назва. У захисника укріплення була вродлива дочка Олеся, чарівна і хоробра. Вона пліч-о-пліч з побратимами захищала від нападників батьківську землю, надихала їх на подвиги своєю відвагою. На місці, де впала сльоза Олесі, яка втікала від нападників, утворились джерела з цілющою водою.

Експозиція музею

Під час екскурсії туристи можуть подивитися:

  1. В 9 залах виставлені роботи місцевих та західноєвропейських творів XII-XIX століть.
  2. Старовинні портрети знаменитої династії, які виготовлені для надгробних плит.
  3. Предмети італійської скульптури, грецьких меблів, французької ліпнини.
  4. Зелені насадження в парку і скульптурна галерея.
  5. Приміщення підземелля.

Як дістатися до музею?

Музей стоїть на горі в місті Олесько Буського району Львівської області. Щоби доїхати до Олеського замку своїм транспортом, треба їхати дорогою М06 в напрямку міста Рівне. Не доїжджаючи до Львова, на 75 кілометрі буде вказіник, який показує шлях до музею. Якщо добиратися зі Львова – треба їхати автобусом з Північної автостанції у напрямку міста Броди, доїхати до міста Олесько, вийти на зупинці вул. Замкова, 34, пройти 15 хвилин.

Зупинитись можна в готелі «Оксана», розташованому на майдані Незалежності в м.Буськ або в готелі «Святкове перебування у Ніки» по вулиці Промислова, 6 в м. Буськ. На території міста є кафе і ресторани, де можна поїсти.

Простим рішенням буде оформлений в компанії «Капітолій» тур на тему: «Замки Львівщини».

Джерело: Туристичний портал В-Мандри

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: