Біля Криму знайшли затоплений теплохід «Вірменія», на якому у Другій світовій загинули тисячі людей

13de7fdbbfff64e1526fde391cdd8a1d

Катастрофа корабля стала однією із найбільших за кількістю жертв у морській історії.

Неподалік берегів анексованого Криму росіяни знайшли затоплений нацистами у Другій світовій війні санітарний корабель «Вірменія», на борту якого загинули тисячі людей. Про це повідомляє Російське географічне товариство.

«Пошукову операцію проводило Міністерство оборони Росії. У дослідженні та ідентифікації судна брали участь фахівці Центру підводних досліджень Російського географічного товариства», - йдеться у повідомленні.

Там зазначили, що під час пошуків 2017 року на дні моря локатори зафіксували магнітну аномалію.

«У березні 2020 року під час чергової пошукової операції район ретельно досліджували гідролокатором. В результаті фахівці Міністерства оборони Росії виявили корпус затонулого судна, що співпадає своїми габаритами з характеристиками теплохода "Вірменія". Для проведення ідентифікації судна були залучені фахівці Центру підводних досліджень Російського географічного товариства», - пояснили в РГТ.

За даними росіян, корабель лежить на глибині у півтора кілометра за 15 миль (24 кілометра) від Ялти.

Теплохід «Вірменія» був затоплений 7 листопада 1941 року. Під час Другої світової війни його було переобладнано під санітарний корабель. Його атакував німецький торпедоносець. За даними радянської влади, на кораблі було близько 5 тисяч осіб, тоді як на почату ХХІ століття почала з’являтися інформацію про 7-10 тисяч людей. Врятувати змогли лише восьмеро осіб.

У 2000-х роках Україна неодноразово намагалась знайти теплохід, який був включений у перелік пам'яток підводної культурної спадщини України. Однак експедиції ані 2006, ані 2008 року із залученням міжнародних спеціалістів не дали результатів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: