Через російську загрозу мера Праги взяли під охорону, - ЗМІ

зденек гржиб
фото ілюстративне

Мер Праги Зденек Гржиб підтвердив, що перебуває під охороною. Кілька днів тому у ЗМІ з'явилася інформація, що йому загрожує небезпека.

Про це повідомляє BBC Україна з посиланням на дані чеського видання Respekt, близько трьох тижнів тому в країну прибув "співробітник російської спецслужби" з дипломатичним паспортом на ім'я громадянина РФ.

Автомобіль на дипломатичних номерах доставив його в російське консульство у Празі. Джерела Respekt твердять, що в багажі чоловіка могла бути отрута під назвою рицин.

Натомість речник президента Росії Дмитро Пєсков вже заперечив цю інформацію, а дані чеських журналістів назвав фейком.

Офіційно чеська влада не підтверджувала інформацію про можливий замах на Зденека Гржиба. Respekt цитувало неназвані джерела у спецслужбах.

Причину того, чому його взяли під цілодобову охорону, не називає і сам Гржиб.

Водночас у розмові з Російською службою BBC він розповів, що раніше написав заяву до чеських органів, в якій повідомив, що кілька разів бачив поблизу свого дому одну й ту саму людину. Але він не знає, чи має приставлена до нього охорона якийсь стосунок до цієї заяви.

Також він додав, що якщо його вб'ють, "це означатиме, що російські спецслужби перетнули червону лінію". При цьому Гржиб не підтвердив ані те, що на нього можуть планувати замах, ані те, що це якось пов'язано із Росією.

Нещодавно мер Праги схвалив рішення про перейменування площі, де розташоване посольство РФ, на честь російського опозиціонера Бориса Нємцова. Відтоді Росія вже змінила адресу посольства, пишуть чеські ЗМІ.

Деякі інші міста - зокрема Вашингтон і Вільнюс - також перейменували вулиці поблизу російських посольств на честь Нємцова.

Окрім того, у Празі раніше демонтували пам'ятник радянського маршала Івана Конєва, що також викликало гнів Москви.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: