Чи небезпечний коронавірус для вагітних, – відповідає львівський гінеколог Вальдемар Надіжко

abdomen-active-activity-belly-button-396133
Фото: freestocks.org

Хоч лікарі й не відносять вагітних до особливої групи ризику у зв'язку з коронавірусом, низка застережень щодо них все ж є.

В Україні виявлено вже кілька вагітних жінок, які заразилися коронавірусом. Поки невідомо, чи передається він новонародженому і як саме — внутрішньоутробно або вже після народження. У зв'язку з цим лікарні обмежили прийом відвідувачів, а значить, жінкам доведеться народжувати без присутності родичів.

«Хоча ця політика може здатися драконівською, вона повинна підвищити захищеність матерів, їхніх дітей і акушерської команди. Станом на сьогодні немає простого способу клінічного прогнозування інфекції COVID-19 у людей без симптомів», - йдеться в медичній доповіді, опублікованій в American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Яку небезпеку становить COVID-19 для вагітних і новонароджених, лікарі тільки починають широко досліджувати. Грунтуючись на дуже невеликій вибірці зареєстрованих випадків з Китаю, представники охорони здоров'я вважають, що вагітні жінки не схильні до вищого ризику зараження вірусом. З іншого боку, вони можуть бути уразливі через зміни в імунній системі в результаті вагітності.

Карантин — це не найкращий час і для вагітності. Хоча у соцмережах ходить жарт про те, що через дев'ять місяців після пандемії нас чекає бебі-бум, але ізоляція і стрес, викликані карантинними заходами, можуть швидше заважати зачаттю. Крім того, слідом за пандемією, найімовірніше, прийде економічний спад, багато людей втратять роботу і будуть обмежені в грошах.

Лікар Рене Велленштейн, нью-йоркський фахівець з акушерства, гінекології та функціональної медицині, сказала CNN, що не передбачає незабаром бебі-буму.

За її словами, зростання народжуваності дійсно спостерігається через дев'ять місяців після коротких екстремальних подій, наприклад, хуртовин, коли люди сидять вдома. Також пари частіше проводять час разом в одному приміщенні пізньої осені та взимку, тому наприкінці літа і восени теж спостерігається підйом народжуваності. Однак тривалі лиха, включаючи пандемії, швидше знижують народжуваність через дев'ять місяців, оскільки викликають у людей стрес і тривогу, що негативно впливає на лібідо і порушує менструальні цикли.

«Події, які збільшують смертність, як правило, призводять до значного зниження народжуваності через дев'ять місяців», - вважає Лаймон Стоун, фахівець Інституту досліджень сім'ї.

І без коронавірусу вагітність для багатьох жінок — це період страхів і сумнівів. А тепер ще додаються нові побоювання. Що буде, якщо вірусом заразиться мати? Наскільки захищена від інфекції в її утробі дитина? На багато питань, які зараз хвилюють вагітних, немає однозначних відповідей.

Вальдемар Надіжко, акушер-гінеколог із понад двадцятирічним стажем, розповів ІА Дивись.Info, що з одного боку, немає даних, які б свідчили, що вагітність підвищує ризик захворіти COVID-19. З іншого — через зміни в організмі жінки частіше підхоплюють деякі інфекції, наприклад, грип типу А. Не факт, що це спостереження стосується і коронавірусів теж. Але абсолютно ясно, що майбутнім мамам під час епідемій треба особливо ретельно берегти себе.

«Основні побоювання щодо вагітних не справдилися. На фоні вагітності в нормі є стан імуносупресії, тобто в нормі всіх вагітних є незначно знижений імунітет і це природний стан для вагітної жінки. Власне на фоні імуносупресії виникає досить багато захворювань, вони перебігають важче або збільшують кількість ускладнень, навіть звичайний сезонний грип у вагітних має свої особливості, дає більше ускладнень. Тому коли почалася пандемія коронавірусу, були побоювання, що вагітні можуть бути у групі підвищеного ризику за рахунок фізіологічної імуносупресії, але з досвіду тих країн, які перші стикнулися з випадками, коли вагітні були інфіковані, з'ясувалось, що перебіг захворювання у вагітних не відрізняється від перебігу у не вагітних. Тобто вагітні не є групою підвищеного ризику, і перебіг захворювання у вагітних зазвичай відбувається так, як у всіх решта людей», - каже Вальдемар Надіжко.

«Ті дослідження, які є на сьогодні, не вказують, що вірус передається внутрішньоутробно. Тому побоювання у вагітних мають зникнути, на дитині це жодним чином не повинно позначитися. Дитина може інфікуватися після народження безпосередньо від матері звичним повітряно-крапельним шляхом», – додає Надіжко.

Медик також зазначив, що, згідно з дослідженнями, немає даних щодо вищої частоти передчасних пологів або викиднів у хворих на коронавірус.

Як вагітним захиститися від коронавірусу

За словами Вальдемара Надіжка, рекомендації ті ж, що і для всіх.

  1. Частіше мийте руки в теплій воді з милом
  2. Уникайте людних місць.
  3. Якщо доводиться контактувати з людьми, тримайте відстань мінімум 1,5 метра.

«Станом на сьогодні ефективної профілактики не існує, адже не має вакцини і також не існує специфічного лікування, ті медикаменти, які використовуються, зазвичай є симптоматичними. Тому дотримання соціальної дистанції та ретельне миття рук з милом є головним пунктами, аби вберегти себе від інфікування», - наголошує Вальдемар Надіжко.

Попри це він додав, що використання маски, які широко використовуються в побуті, є питанням дискусійним, адже вони фактично пропускають через себе вірус.

«Маски мають бути з відповідним рівнем захисту, які власне блокують потрапляння вірусу в дихальні шляхи», – додає Надіжко.

Що робити, якщо з'явилися симптоми коронавірусу

«Якщо з'явилися незрозумілі симптоми — підвищена температура, задишка, насамперед варто у телефонному режимі сконтактуватися зі своїм лікарем. Якщо гіпотетично людина захворіла, то вона одразу починає їхати до шпиталю, де зможе інфікувати інших людей. Найкраще ту логістику дій та маршрут обговорити зі свої сімейним лікарем, який зможе краще скоординувати пацієнта», - відповідає Надіжко.

Чи повинні всі вагітні робити тест на COVID-19

Вальдамар Надіжко пояснив, що експрес-тести показують певний об’єктивний результат лише після 5 доби клінічних проявів — тобто «якщо у вас клінічних проявів нема, то ви не отримаєте об’єктивний результат».

Найкращим методом в діагностиці коронавіруса є ПЛР-тест. Він заснований на пошуку генома вірусу або його фрагментів у зразку (мазки зі слизової верхніх дихальних шляхів). З самим аналізом немає ніяких складнощів. До того ж його точність – понад 99%.

Взагальному, експерти радять людям, охочим мати дітей, дочекатися, поки все повернеться на свої місця. Втім, комусь пандемія йде на користь безпосередньо зараз.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: