Роботу ТСК з розслідування вибухів на артскладах продовжили на пів року

вибухи

Верховна Рада продовжила на пів року роботу парламентської слідчої комісії, що вивчала обставини пожеж на п’яти складах боєприпасів у 2014-2018 роках у містах Ічня, Калинівка, Балаклія, Сватове та Кривий Ріг. За відповідну постанову проголосували 30 квітня 332 народних депутати, - пише Укрінформ.

Верховна Рада продовжила на пів року роботу парламентської слідчої комісії, що вивчала обставини пожеж на п’яти складах боєприпасів у 2014-2018 роках у містах Ічня, Калинівка, Балаклія, Сватове та Кривий Ріг. За відповідну постанову проголосували 30 квітня 332 народних депутати, - пише Укрінформ.

«Відповідно до частини 7 статті 3 та частини 3 статті 22 Закону України «Про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України», з метою подальшого розслідування відомостей щодо фактів пожежі (вибухів) на складах боєприпасів з 2014 по 2018 роки продовжити роботу Тимчасової слідчої комісії на 6 (шість) місяців відповідно до завдань, передбачених Постановою Верховної Ради від 31 жовтня 2019 року, №262-ІХ», - йдеться у тексті постанови.

У матеріалах, які були надані народним депутатам, зазначається, що ТСК загалом провела три засідання та встигла вивчити матеріали справ, що стосуються вибухів на складах боєприпасів лише в Балаклії (Харківська обл.) та Калинівці (Вінницька обл.)

Зокрема, у звіті комісії депутати звернули увагу на те, що згідно з матеріалами слідства, основною версією вибухів на технічній території військової частини А1352 (м.Балаклія) є атака безпілотного літального апарату на один зі штабелів зберігання боєприпасів з подальшим розльотом ракет з цього штабеля по інших сховищах, де розміщувалися снаряди та ракети. Однак, на думку комісії, «необхідно додатково перевірити, чи не могли вибухи статися через умисні сплановані дії винних осіб, які діяли протягом певного часу в умовах очевидності для військовослужбовців та працівників 65 арсеналу ГРАУ ЗСУ».

Крім того, на початку березня ц.р. на засіданні комісії депутати заслухали інформацію щодо стану розслідування пожежі на території 48-го арсеналу ЦРАУ ЗСУ у м. Калинівка, яка сталася 26 вересня 2017 року.

Факти пожеж на арсеналах в м. Ічня (Чернігівська обл.), м. Сватове, (Луганська обл.) та м. Кривий Ріг (Дніпропетровська обл.) ще вивчаються депутатами, і засідання комісії з цих питань не проводилися.

26 квітня 2020 року Арахамія повідомив, що ТСК підготувала свій перший звіт, у якому, зокрема, ставить під сумнів застосування безпілотників для підриву арсеналу у Балаклії. За його словами, експертиза встановила, що причиною одного з перших вибухів, з якого все почалося, був підрив спеціальних зарядів, які заздалегідь були закладені в землю. В результаті вибуху утворилась воронка, яка має величезні розміри. Водночас після гасіння пожежі на території арсеналу виявлено до 10 аналогічних воронок, що свідчить про тотожний характер їх мінування. Крім того, матеріали слідства підтверджують, що в момент вибуху "в районі Балаклії не було жодних літальних апаратів, а відомості Укравіаруху про прольот безпілотника не витримують будь-якої перевірки та суперечать здоровому глузду".

Своєю чергою, ексзаступник генпрокурора України Віктор Чумак відкинув версію, яку озвучив Арахамія. Він повідомив, що перевірив звіти слідчих СБУ та прокурорів, експертів, які вели справу від початку, та наголосив, що версія «закладок у ґрунт» була повністю відкинута. «Зробити багатокілограмові закладки на території арсеналу, щоб це ніхто не помітив, неможливо. Є й інші докази щодо того, що перші вибухи були не з під ґрунту», - повідомив Чумак. Він також висловив здивування спробою депутатів заплутати і так непросте слідство щодо вибухів на складах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: