Зупинка енергоблоків АЕС: підвищення цін на електроенергію неминуче

FOTO-ZAES-2
Запорізька АЕС.

В Україні можуть зупинити три енергоблоки АЕС і ще дев’ять – перевести в багатомісячний режим пониженої потужності.

Документ з такими намірами оприлюднив колишній народний депутат Сергій Лещенко.

За його словами, НАЕК «Енергоатом» отримав вказівку про повну зупинку трьох блоків потужністю 3 тисячі МВт і зменшення виробництва ще на дев'яти блоках – це еквівалент зупинки всієї Рівненської АЕС або половини Запорізької АЕС. Припинення генерації перших двох атомних блоків з трьох заплановане на 10 травня.

У чому причина і які наслідки матиме зупинка енергоблоків АЕС, ІА Дивись.info запитала в експертів.

Олексій Косячков, старший науковий співробітник Інституту вугільних енерготехнологій НАН України:

«Зараз виробництво електроенергії через спад в промисловості, а також чинники, обумовлені коронавірусом, падає. В Україні діють договори PSO, згідно з якими частина струму з АЕС продається за ціною, що встановлена державою, а потім перепродається за більшими цінами, і різниця проходить для компенсації зеленого тарифу. Через потужне «зелене лобі» насамперед плата за струм подається саме виробникам «зеленої» енергії. Таким чином, низка АЕС працює практично собі у збиток. Тому зупинка енергоблоків зумовлена неможливістю розрахуватися «Енергоатому» за кредитами, а також за договорами поставок палива з «Росатомом» та «Westingaus». Всі непроплати також лягають на теплову генерацію, в яку входять і АЕС.

Констатуючи вище сказане, підвищення цін на електроенергію неминуче».

Олександр Хмелевський, кандидат економічних наук, незалежний експерт:

«Проблеми в енергетиці України розпочалися із запровадження так званого ринку електроенергії. Тоді компаніям-посередникам дозволили купувати електроенергію в електростанцій та перепродавати її на ринку. Оскільки найнижча собівартість електроенергії в атомних електростанцій, то, відповідно, саме в них і стали купувати електроенергію посередники, без зайвих зусиль, отримуючи шалені прибутки за рахунок перепродажу електроенергії. Це призвело до зростання цін на електроенергію. Раніше саме за рахунок дешевої енергії АЕС вдавалося балансувати ціни. Оскільки для промислових підприємств нові ціни були зависокі, то вони пролобіювали імпорт електроенергії з Росії та Білорусі. Це ще більше вдарило по енергетичній галузі України. Ще взимку НЕК «Укренерго» почала обмежувати виробництво на атомних та теплових електростанціях. Така політика вже призвела до кризи в тепловій енергетиці та вугільній галузі. Хоча уряд ще в березні прийняв рішення про встановлення 65% мита на імпортовану з Росії електроенергію, його запровадження перенесено на травень.

Іншою проблемою є поспішний розвиток «зеленої енергетики». Зараз в Україні потужність сонячних електростанцій досягла 4985 МВТ. Проблема цього виду енергії полягає не лише у високій собівартості, – вона в 6 разів дорожча ніж на АЕС, – але в сезонному характері її виробництва. Найбільше виробництво влітку, найменше – взимку. В умовах перевиробництва електроенергії влада не зупинила імпорт, а замість того, щоб обмежити «зелену енергетику», запровадила обмеження виробництва на АЕС на літній період.

Такі дії спрямовані на захист інтересів окремих олігархів та транснаціональних корпорацій. Зменшення частки атомної енергетики та збільшення «зеленої енергетики» призведе до зростання вартості електроенергії. Вже лунають пропозиції про суттєве підвищення тарифів для населення. При цьому атомна енергетика зазнає суттєвих збитків, фінансове становище НАЕК «Енергоатом», яка і без того мала величезні борги, погіршиться. Все це може позначитися й на безпеці роботи АЕС. Виходом із ситуації є заборона на імпорт електроенергії, мораторій на введення нових блоків «зеленої енергетики», суттєве зниження зеленого тарифу, балансування електроенергії не за рахунок АЕС, а за рахунок «зеленої енергетики».

Антон Зоркін, керівник сектору «Енергетика» Офісу ефективного регулювання BRDO:

«Потреба у зупинці енергоблоків АЕС виникла тому, що через карантин відбувся економічний спад і як наслідок знизило споживання електроенергії – це по-перше. По-друге, збільшилася частка «зеленої» енергетики. І для того, щоби дати місце «зеленим» електростанціям, довелося знизити потужність і виробництво електроенергії АЕС. А це означає, що загальна ціна електроенергії для економіки буде більшою».

Раніше голова СБУ Іван Баканов написав листа голові парламенту Дмитрові Разумкову, в якому повідомив про загрозу енергетичної безпеки країни та дестабілізацію Об’єднаної енергетичної безпеки через неконтрольоване зростання виробників «зеленої» енергетики і недосконалість ціноутворення. Лист опублікувала «Економічна правда».

Повідомляється, що за минулий рік частка електроенергії, виробленої через відновлювальні джерела енергії (ВДЕ), збільшилась на 3,9%, створивши додаткове фінансове навантаження на держкомпанії, які виплачують субсидії за «зеленим тарифом».

«Різке зростання обсягів виробництва дорогої енергії ВДЕ (середньозважена ціна 4,5 грн/квт*год) та зменшення обсягів виробництва дешевої електроенергії гідростанцій (на 4128 млн квт*год з 2018 року, тариф 0,674 квт*год) та АЕС (на 1395 млн квт*год з 2018 року, тариф 0,5567 квт*год) призвело до виникнення заборгованостей ДП «Гарантований покупець» перед виробниками ВДЕ 3,1 млрд грн на 1 квітня 2020 року», – йдеться у листі.

Додамо, що «зелений тариф» в Україні, запроваджений 2008 року, є одним з найвищих у світі і прив’язаний до євро. «Зелені» електростанції виробляють до 2% електроенергії, яка споживається в країні.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: