Коли наступає криза – людей набагато більше починає цікавити політика, – Тарас Прокоп

i75_ArticleImage_17033

Пандемія і карантин внесли свої корективи й у політичне життя суспільства – влада стає більш централізованою, а передвиборча кампанія переходить у формат «онлайн».

Про довгострокові виклики пандемії та вплив на цінності розмова з координатором спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА, експертом ULEAD у Чернівецькій області Тарасом Прокопом.

Як Ви почувалися, коли дізнались про перші випадки пандемії у вашому місті?

– Я не впевнений, що Чернівці були першим містом, де були захворювання на COVID-19, але точно, що Чернівці були першим містом, де виявили. Це важливо, бо ми не знаємо, скільки ще таких випадків, які були, але яких не виявляли через відсутність відповідного тестування.

Я особисто до цього готувався, заздалегідь купив маски, взяв все необхідне, закупив вітаміни до того, як був виявлений перший хворий.

Потім почалась незрозуміла паніка, люди першою хвилею пішли змітати все, що було в аптеках, скуповували магазини. Перший хворий, який був виявлений в Чернівцях, сам себе з сім’єю ізолював та фактично не було виявлено жодного випадку, кого вони могли б заразити. Неприємні були випадки на початку з сусідами хворих, які намагались їх видворити з будинку, а зараз в нас вже більше 1000 хворих і люди так не цькують один одного, відчувається, що вони стали байдужі і не настільки дбають про безпеку, як в перші дні поширення інфекції.

Чи правильно я розумію, що Вас не так зачепив сам факт захворювання і того, що це близько, як реакція оточення на це?

– Абсолютно! Люди так поводились, що інколи це нагадувало середньовіччя.

Але зараз цього вже немає, вже звикли до ситуації, і громада має людське обличчя?

– Тут потрібно зберігати баланс. Погано, коли є надреакція, коли не готові приймати та погано, коли байдужа реакція. Зараз люди вже більшість ходять без масок, не зберігають дистанції. Був невеликий спад вже, а зараз за добу знову 82 випадки. Воно частково і спричинено байдужістю, з якою люди ставляться до цього.

Чи були волонтерські дії організовані в Чернівцях і навколо чого?

Не одразу в Чернівцях організувалися волонтерські штаби. Згодом ті організації, які займались волонтерством, перші зреагували на пандемію та організували штаби з протидії коронавірусу. Окрім того, організувалися багато представників ОСББ, які почали домовлятись між собою про те, як проводити дезінфекцію, які мають бути засоби безпеки. Останні хто включився – політичні сили, які по ходу вже почали теж організовувати волонтерську допомогу медикам. Деякі блогери теж долучилися до волонтерської допомоги. Офіційно деякі представники влади говорять, що медики забезпечені всім необхідним, хоча часто медики говорять, що їм не вистачає засобів індивідуального захисту.

Наскільки в місті доступні документи, як легко їх отримати та звірити  інформацію, зрозуміти чи відповідає дійсності те, що говорять представники влади?

– Проблема стала з більшою закритістю документів для широкого загалу. Проконтролювати витрати органів місцевого самоврядування дуже часто неможливо. Навіть якщо з’являється проєкт рішення, він з’являється в той день, коли приймаються відповідні рішення. Не дотримуються абсолютно Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Зараз з’явилась новина, що інформація про витрати буде публікуватись на всеукраїнських сайтах. Деякі організації проводили дослідження по витратах, як та наскільки витрачаються кошти на боротьбу з пандемією. Останні дані, які ми бачили, показували, що, незважаючи на те, що Чернівецька область є першою за кількістю захворювань, ми перебуваємо на 5-му місці за фінансуванням заходів безпеки. В нас трохи не співмірно те, яка є загроза та які кошти витрачаються. Хоча і кричущих випадків, що критично чогось не вистачає, немає.

Громадська організація «ОПОРА» дуже багато займається моніторингами політик. Чи Ви відчули зараз збільшення уваги від громадян до цього питання?

– До нас особисто зараз більше питань виникає стосовно децентралізації. Водночас бачимо, що комунікація між владою та громадськістю більше проходить у мережі «Фейсбук». Щодня голова ОДА та міський голова Чернівців проводять онлайн- трансляції, де повідомляють останні новини, що відбувається, кількість захворювання. Дуже часто від голови ОДА це більше статистична інформація та відсутність реакції на ті проблеми, які виникають зсередини. Наприклад, відбувалися протести підприємців проти закриття продуктових ринків, і був присутній міський голова та голова ОДА, але жодного слова щодо цих подій з боку ОДА не пролунало, ніякої позиції.

Фактично зараз вся мережа включилась в моніторинг, аналіз роботи партій, які представлені в обласній раді, міській та парламенті. В цьому плані ми готуємо певний матеріал, але навіть коли ми опублікували опис загальнополітичної ситуації в області, то до цього був досить великий інтерес жителів, багато поширень. Незважаючи на те, що на першому плані є, звісно, пандемія і весь інформаційний фон забитий новинами про неї, час від часу люди таки звертають увагу на якісь супутні речі, що стосується аналізу роботи політиків.

Думаєте це пов’язане з пандемією, тим, що в людей з’явилось більше часу, чи наближенням виборів, появою громадської позиції?

–  Найперше, що в людей дійсно було трохи більше часу і вони мали можливість більше читати аналітичного матеріалу. Наступний момент, що в умовах, коли наступає криза - людей набагато більше починає цікавити політика.

Чи можете Ви означити головні політичні тенденції, чи готові Ваші осередки партій до виборів, чи починається онлайн-компанія в умовах карантину та чому партії відреагували останніми?

– Більшість партій вже активізували свою роботу, але частина з них залишається «мертвими» і абсолютно ніяк не включається в процес. В нас партії активізувались більше на рівні обласних осередків, а що стосується розбудови осередків, роботи на місцях, то вони ще не так включились. Зараз спостерігаємо ситуацію, коли в більшості політичних сил, яких ми моніторимо, не функціонують регіональні (районні) осередки. Навіть ті партії, які славились, що в них є стійка партійна структура, які вже давно працюють, то їхні осередки дуже кволо включаються в процес виборів. Все, що ми моніторимо і бачимо, це те, що тільки обласні лідери проводять певну роботу.

Як Ви розглядаєте проведення виборчої кампанії онлайн?

– В більшості всі зараз будуть перебудовувати кампанії на онлайн та проводити через засоби телекомунікації. Зараз якраз аналізуємо роботу соціальних мереж політичних партій, їх сторінок. Більшість з тих сторінок були активні на час президентської кампанії, далі було якесь затишшя, деякі сторінки взагалі перестали працювати, деякі працюють в меншій мірі. Тобто сторінки політичних партій дуже на низькому старті. Політичні ж лідери в більшій мірі включилися в процес виборчої гри. Дуже дивно, бо абсолютно в цей процес майже не включаються народні депутати, які були обрані за мажоритарними округами в Чернівецькій області.

Після завершення карантину і пандемії чи будемо мати нові виклики, що збережеться більша відкритість чи більша закритість органів місцевого самоврядування?

Боюся, що пандемію використають для того, щоб більше закритись від суспільства, проводити більше внутрішніх політик без консультації. Наприклад, зараз бачимо, що в процесі децентралізації змінилось ставлення місцевої ОДА до цього процесу. Раніше питання обговорювалось широко, залучалися експерти, голови територіальних громад  до обговорення плану територіального устрою, а зараз це не відбувається. Фактично, як мені відомо, це двоє людей в ОДА розробляють ці плани і подають на КМУ. Інформацію про це ОТГ ми дізнаємось вже з Києва постфактум або в останній момент, а ОДА цю комунікацію не проводить.

–  Чи після пандемії збережеться сила органів місцевого самоврядування, чи буде посилення адміністративної складової, більша централізація влади?

– Ця загроза дуже велика. Ми спостерігаємо тенденцію до централізації влади. Я боюсь, що так і станеться, але в нас вже є досвід, коли таке вже відбувалось і не закінчилось для влади нічим добрим. Сподіваюсь, що вистачить розуму не закручувати ці гайки.

Чи зростатиме роль вочдогів, організацій, які займаються моніторингами політик і чи з’являться у Вас нові партнери в Чернівцях?

– Наша роль зростає тоді, коли відбуваються не зовсім законні дії. Тоді одразу зростає роль громадянського суспільства, і це надає більшого голосу. Хоча я вже думав, що громадянське суспільство перейшло на той етап, коли воно стає більше допоміжним для органів влади і може створювати певні політики, формувати певні норми, але в умовах, коли органи влади починають закриватися, то іншого виходу, як виконувати роль вочдогів не залишається.

Оксана ДАЩАКІВСЬКА, Марта ДАРМОГРАЙ

#СаміСобіГості: довгострокові виклики пандемії: говоримо про цінності – це спільний проєкт Західноукраїнського представництва МФ «Відродження», проєкту Київський Діалог та інформаційної агенції Дивись.info.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: