Просторове планування території у громадах Львівщини

architectural-project-engineering-tools-on-table-P7WGRQK-min

Навіть під час карантину є невідкладні справи, які потрібно вирішувати у звичайному режимі. До їх числа належать повноваження у сфері просторового планування, зокрема управління земельними ресурсами.

Чи узаконювати водойми для зрошування території, на які види діяльності потрібні спеціальні дозволи та багато іншого обговорювалося під час онлайн-консультацій, які надавали експерти Програми «U-LEAD з Європою» громадам Львівщини.

27 квітня експертка Програми із просторового планування Катерина Степчук провела марафон консультацій для громад, участь у якому взяли Щирецька, Грабовецька, Ходорівська, Бібрська, Кам’янка-Бузька, Великомостівська, Зимноводівська і Рудківська ОТГ.

Серед частих запитань від ОТГ є встановлення меж населених пунктів за проєктами землеустрою та з урахуванням генеральних планів населених пунктів, розповідає Катерина Степчук.

«Відсутність актуальних даних про інвентаризацію, землекористування й нормативну грошову оцінку земель (яку неможливо розробити за умови відсутності встановлених меж населених пунктів, що внесенні до відомостей Державного земельного кадастру) є одним з ключових обмежень територіальних громад в управлінні земельними ресурсами, що негативно впливає на формування місцевого бюджету», – зазначила експертка.

Рішення про встановлення і зміну меж районів та міст приймається Верховною Радою України за поданням Кабінету Міністрів України, а рішення про встановлення і зміну меж сіл, селищ, які входять до складу відповідного району, приймаються районною радою за поданням відповідних сільських, селищних рад.

Станом на січень 2020 року в Україні налічується 28299 населених пунктів (без урахування АР Крим та тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей), з них встановлено межі у 21702 населених пунктах, що становить 76,7% від їх загальної кількості.

За даними Державного земельного кадастру, станом на 27 січня 2020 року до Державного земельного кадастру внесено відомості про межі 6060 населених пунктів.

Спеціалісти рад із об’єднаних територіальних громад також запитували про зміну форм власності, зміни цільового призначення земель, виготовлення детальних планів території тощо.

Експертка рекомендує усім без винятку органам місцевого самоврядування привести до ладу усі питання, пов’язані із земельними ресурсами, адже це ресурс наповнення бюджету.

«Сформуйте власний земельний банк громади і проведіть аудит земельних ресурсів, особливо тих, що перейшли у власність громади із колективної та державної власності. Зверніться до реєстратора речових прав з метою внесення достовірних відомостей про комунальну форму власності земель, де вона помилково внесена, як державна. Приділіть увагу польовим дорогам у масивах земель сільськогосподарського призначення, адже більша частина з них розорюються без укладення договорів оренди. Користуючись новими електронними сервісами Держгеокадастру, вирішуйте складні ситуації. Аби бути незалежними та самоврядними у повному розумінні цього слова створіть комісію з самоврядного контролю та наводьте лад із самовільним зайняттям земель чи використанням їх не за цільовим призначенням – це той неповний перелік завдань, який потрібно виконати усім ОТГ», – стверджує Катерина Степчук.

Повноваження органів місцевого самоврядування в галузі земельних відносин регулюється Конституцією України, Земельним кодексом України, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» та іншими нормативно-правовими актами.

Згідно зі ст 33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», органи місцевого самоврядування (ОМС) мають власні та делеговані повноваження у сфері регулювання земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища.

До відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать такі власні (самоврядні) повноваження як: встановлення ставки земельного податку, розмірів плати за користування природними ресурсами, вилучення (викупу), надання під забудову та для інших потреб земель; визначення розмірів відшкодувань за забруднення довкілля; встановлення платежів за користування комунальними та санітарними мережами відповідних населених пунктів.

ОМС готує і подає на затвердження ради проєкти місцевих програм охорони довкілля; пропозиції щодо прийняття рішень про організацію територій і об'єктів природно-заповідного фонду місцевого значення тощо.

Із делегованих повноважень ОМС здійснює контроль за додержанням земельного та природоохоронного законодавства, погоджує клопотання про надання дозволу на спеціальне використання природних ресурсів загальнодержавного значення, вирішує земельні спори, визначає території для розміщення відходів, здійснює землеустрій і багато іншого.

У процесі реалізації цих повноважень у профільних спеціалістів виникають запитання, пов’язані із законодавчими змінами, необхідністю виготовлення просторових планів території, проведення земельних аукціонів, паювання земель і багато інших.

У допомогу органам місцевого самоврядування та з метою надання адресної консультації із конкретних запитань кожної територіальної громади, Програма «U-LEAD з Європою» реалізує цільові консультації для ОТГ в Україні.

Цільові онлайн-консультації будуть продовжуватися і надалі. Вже у найближчий час у Львівському регіональному офісі сформують перелік ОТГ на наступний марафон.

Дарія Зубрицька,

експертка із висвітлення і комунікації Львівського регіонального офісу Програми U-LEAD.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: