Вчені підтвердили ефективність антивірусного препарату проти COVID-19

препарат

Масштабні клінічні випробування антивірусного препарату ремдезивір доводять його ефективність в боротьбі з коронавірусною інфекцією.

Про це повідомляє BBC Україна.

Дослідження тривають, поки що підведені лише попередні підсумки. Але вони виявилися достатньо переконливими, щоб Національний інститут алергії та інфекційних захворювань США (NIAID) випустив з цього приводу спеціальну заяву, яка підтверджує ефективність препарату.

«Дані демонструють, що ремдезивір чинить однозначний суттєвий позитивний ефект, прискорюючи одужання», - заявив журналістам очільник NIAID Ентоні Фаучі.

В експерименті, який розпочався понад два місяці тому, 21 лютого, взяли участь понад 1 тисяча пацієнтів зі США, Азії та Європи з підтвердженим діагнозом Covid-19.

Дослідники використовують метод подвійного сліпого тестування: хворих ділять на дві групи, в одній з яких пацієнти отримують ремдезивір (як доповнення до звичайного симптоматичного лікування), а в іншій - плацебо.

При цьому, в якій з груп перебуває той чи інший конкретний пацієнт, не знає ані він сам, ані його лікарі.

За попередніми даними, хворі, які приймали експериментальний препарат, одужують майже удвічі швидше - в середньому за 11 днів, проти 15 днів у пацієнтів з контрольної групи.

Є різниця і в показниках смертності, хоча й не настільки суттєва: в контрольній групі померли 11,6% хворих, в експериментальній - 8%.

Якщо остаточні результати дослідження не будуть сильно розходитися з його проміжними підсумками, то ремдезивір стане першим ліками, що пройшли успішні випробування проти Covid-19.

Специфічної терапії проти коронавірусу, який забрав життя вже понад 200 тисяч людей, досі не існує. Пацієнтам надають лише симптоматичну допомогу, тобто боротьба йде не з самою інфекцією, а з її проявами.

«Тепер у нас достатньо даних, аби розглянути можливість в екстреному порядку дозволити лікарям використовувати ремдезивір», - написав у твіттері ексголова Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів Скотт Готліб.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: