П’ять фактів про їжу, яку ми їмо щодня

1379944929_ananas.-santimetr-728x484
Фото з відкритих джерел.

Колонка Уляни Ковбас, журналістки, фітнес-інструкторки та консультантки з правильного харчування.

Часом мені здається, що деякі факти про їжу знають вже всі навколо. Але, виявляється, це не зовсім так. Мої клієнтки досі питають про шкоду яєць, відстоюють користь супу, а дехто навіть переконаний, що ананас таки може спалювати жир. Спробуємо розібратися, де правда, а де міф.

Пропоную вам 5 фактів про нашу щоденну їжу, які допоможуть налагодити щоденне меню і позбутися неправдивої інформації.

  1. Знежирені продукти – не означає дієтичні.

Купуєте знежирений йогурт, щоби не набрати зайвих кілограмів? А це лише маркетинговий хід, щоб ви надавали перевагу саме цьому продукту, думаючи, що схуднете. Насправді знежирені йогурти майже завжди містять цукор, різні харчові добавки, барвники і консерванти, які куди більше вам нашкодять, аніж жири. Краще молочні продукти середньої жирності, аніж 0% жиру, які нічого хорошого не дають.

  1. Яйця можна їсти щодня.

І вони не шкідливі через холестерин. Холестерин, який ми отримуємо з їжею, не впливає на рівень холестерину у крові, і це вже давно науково доведено. З продуктами харчування ми отримаємо максимум 1.5 грама холестерину, навіть якщо їмо багато жирної їжі, а добова максимально допустима доза – 250 мг на 100 мл крові. Оскільки крові у нас приблизно 6 літрів, то порахуйте самі, яке нікчемне значення має холестерин з їжі. Більш вагомий внесок у рівень холестерину робить печінка і той холестерин, який вона виробляє

  1. Не всі сухофрукти кращі за цукерку.

Ми всі любимо бананові чіпси, які насправді біля корисних навіть близько не стояли. Знаєте, чому вони такі смачні? Бо перед тим, як засушити, їх добре вимочили у цукровому сиропі, що в рази збільшило їхню калорійність. Краще, їжте курагу, чорнослив і родзинки у невеликих кількостях – це і смачно, і корисно.

  1. Суп не корисний для шлунку.

Це 100% міф, який вам прищепили батьки. Супи ніяк не впливають на здоров‘я шлунку, вони хіба що можуть допомогти людям, які вже мають, до прикладу, виразку, бо їх легко перетравлювати і вони не подразнюють слизову оболонку. Але якщо ви здорова людина – краще їжте свіжі овочі, аніж готувати з них супи. Вся користь овочів під час приготування з них супу, і тим паче, коли ви вп'яте його підігріваєте, іде в нікуди.

  1. Ананас і грейпфрут не є жироспалювачами.

У статтях про схуднення часто можна знайти списки продуктів-«жироспалювачів», які нібито мають від'ємну калорійність. Наприклад, селера, броколі, петрушка, грейпфрут, а дехто навіть відносить до них ананас... Суть теорії у тому, що наш організм нібито витрачає на їхнє перетравлення та засвоєння більше калорій, аніж вони містять. Це не правда. На засвоєння тих чи інших продуктів харчування справді необхідна енергія –  це так званий термальний ефект їжі (TEF). Найбільше калорій нам треба для перетравлення білка – від 20% від загальної калорійності білкової страви, вуглеводи мають менший ТEF – 5-10%, а найменше енергії ми використовуємо на засвоєння жирів – 2-3%. Але, на жаль, термального ефекту понад 100% не існує. Тому їсти і худнути ви будете, не безлімітно поїдаючи ананаси, а тільки створивши собі дефіцит калорій.

Будьте пильними і завжди перевіряйте інформацію, перш ніж вірити інтернету, тоді якість тіла і стан здоров'я будуть завжди на висоті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: