Топ-10 найдревніших міст у світі

oldtown
Фото: Всвіті

Як тільки люди вийшли з печер, почали з’являтися перші поселення. Археологи виявили, що найдревнішому місту зараз понад 11 тисяч років, а решта в списку  трошки молодші. Доведено, що вони знаходяться в Сирії, Лівані та Палестині.

Ці країни розташовані на території Леванту – одного з місць розвитку цивілізації на планеті. Але не тільки міста з цих країн входять до списку Найдревніших міст світу, пише Всвіті.

Туристів вони  захоплюють химерними церемоніями, які збереглися з давніх часів, а також архітектурою. Кожне століття залишило відбиток на цих містах. Зараз же їх намагаються зробити більш популярними для відпочинку.

Єрихон, територія Палестини

Місто, яке руйнували, а потім відбудовували багато разів. Раніше його називали «Містом Пальм», бо Єрихон був центром торгівлі й суспільного життя. Археологи запевняють, що перші поселенці побудували це місто ще 11 тисяч років тому. Тому зараз його вважають найдревнішим містом у світі. Паломники їдуть з різних країн до Єрихона, вважаючи його своїм для сповідувачів християнства, юдаїзму та ісламу.

Біблос або Бібл, Ліван

Любителям старовинних храмів та загадкових історичних місць потрібно відвідати це старовинне місто. Фінікійці заснували це місто 5 тисяч років тому.  Зараз місто має назву Бінт-Джубай з населенням 30 тисяч осіб. Містяни пишаються історичними місцями – римським театром, церквою святого Іона й археологічним парком.

Халеб (Алеппо), Сирія

Друге за величиною місто в Сирії заснували 4 тисячі років тому. Ним правили ассирійці, греки, перси, римляни й греки, а потім хрестоносці, монголи й османи. Алєпо схоже на європейське місто зі східним колоритом. Багато історичних місць повністю зруйновані через збройні конфлікти. Але зараз місто знову відбудовується.

Пловдив, Болгарія

Пловдив достопримечательности, что посмотреть — YouRoute

Перше поселення на його території датується 6000 роком до н.е. Пловдив, як і Рим, побудований на семи пагорбах. Тому це місто було важливим для військових Римської імперії, а згодом й осман. Зараз же місто розвивається і вже встигло стати центром сучасного болгарського мистецтва. Місцеві жителі говорять, що місто живе одночасно в минулому й сучасному світі, адже центральна вулиця розділяє його на дві частини – стару й  нову. Тим, хто цікавиться балканською архітектурою та культурою, необхідно відвідати Пловдив.

Ель-Файюм, Єгипет

Купить пейзаж: Вид на Эль Файюм, французский художник Жером Жан ...

Одним з найдревніших міст в Африці називають й Ель-Файюм. Місто знаходиться недалеко від столиці Каїр, і було засноване, приблизно у 4000 році до н.е. Ель-Файюм став відомим завдяки фаюмським портретам, які 2000 років тому замінили погребальні маски на муміях. Сучасне місто приваблює місто архітектурою. У центрі Ель-Файюма розташована старовинна мечеть та чотири колеса, які стали символом провінції.

Варанасі, Індія

Найдревніше місто в Індії заснували ще у 5 столітті до н.е. В наші часи, Варанасі – святе місто в індуїзмі та освітній центр Індії. Кожного року тисячі паломників прямують сюди, аби завершити свій життєвий шлях та омитися в річці Ганг. За довгу історію Варанасі зазнавав багато нападів, тому древньої архітектури майже не залишилося. Хоча любителів старовини можуть зацікавити храми та незвичні церемонії.

Афіни, Греція

Столиця Греції до сьогодні хизується своєю історією. Мешканцям Афін вдалося зберегти античний колорит у сучасному місті. У 15 столітті до н.е. це місто вже існувало, а назвали його на честь богині Афіни. Багату історію найстарішого міста Греції можна побачити на священному пагорбі Акрополь. У давнину тут знаходився царський палац, величні храми богам, предмети культу і численні скульптури.

Єрусалим, Ізраїль

Понад 3700 років тому заснували Єрусалим – центр трьох релігій: християнства, юдаїзм й ісламу. Там досі зберігаються древні споруди та артефакти, які однаково важливі для цих релігій. В центрі столиці Ізраїлю знаходиться Старе місто. На його території розташована й Стіна плачу, Храм Гробу Господнього і купол Скелі на Храмовій горі. Єрусалим став містом релігії й духовності для мільйонів туристів.

Дамаск, Сирія

Сирия предлагает россиянам религиозный туризм: Дамаск, Пальмира и ...

За легендою в цьому місці поселилися Адам і Єва після вигнання з раю. Дамаск вважають найдревнішою столицею світу. Перші згадки про нього датуються 2500 роком до н.е. Хоча археологи знайшли залишки поселень, приблизно, 9000 року до н.е. Колись ним володіли древні римляни та греки, хрестоносці й мусульмани,  але зараз це одне з найбільших арабських міст. На території старого міста збереглись фортечний вал і ворота часів Римської імперії, собор святого Павла й найбільша в Сирії мечеть Омейядів.

Тір (Сур, Цор), Ліван

Древній історик Геродот запевняв, що місто біло створене у 2750 році до н.е. фракійцями. Тір – одне з міст, яке згадується у Біблії. Тут збереглась стара частина міста з іподромом, римською дорогою та великою Тріумфальною аркою.

За часи свого існування місто бачило багато правителів різних народів, а древні споруди та цінні речі, які залишились після них занесенні до Світової Спадщини ЮНЕСКО.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: