Впритул до пам'ятки VII століття на Львівщині насипали грунту і встановили релігійну скульптуру

стільське1

У селі Дуброва Миколаївського району впритул до унікальної пам'ятки VII столітті - Стільського Городища - майже 2 тижні тривають будівельні роботи.

У селі Дуброва Миколаївського району впритул до унікальної пам'ятки VII століття – Стільського городища – майже 2 тижні тривають будівельні роботи.

Станом на 4 травня вже встановлено сакральну споруду поверх насипу грунту. Попри те, що такі роботи вимагають погодження з органами місцевого самоврядування, вони не санкціоновані ані місцевою ОТГ, ані відповідальними за збереження історичної спадщини органами обласної влади.

Стільське городище тягнеться вздовж східних околиць сіл Стільсько, Дуброва та Ілів Миколаївського району Львівської області. З VII століття ці території населяло плем'я білих хорватів, про що свідчить низка вцілілих пам'яток: скелі, печера, підземні лабіринти.

У Львівській ОДА зауважують, що роботи, проведені біля городища, не санкціоновані. Більше того, є порушенням закону.

«Мешканці вважали, що територією громади можна розпоряджатися на власний розсуд. Однак коли йдеться про історичні пам'ятки, тим більше такі унікальні, як Стільське городище, однієї волі жителів замало, – відзначає заступник голови Львівської ОДА Юрій Холод. – Зі своєю ідеєю мешканці мали звернутися до органу місцевого самоврядування, а там, натомість, мали визначити, чи конкретне місце не належить до території заповідника, і на підставі цього робити якісь рішення».

Юрій Холод каже, що обласна влада звернулася до органів місцевого самоврядування з запитом про те, чи було ухвалено рішення дозволити роботи щодо об'єкта. Однак в ОТГ відповіли, що жодних дозволів не надавали.

За словами посадовця, тепер справою Стільського городища будуть займатися правоохоронці.

«Очевидно, що мешканці знають, хто за це відповідальний, чия то була ініціатива. Провести такі роботи не просто, для цього потрібні гроші, певна організація. Але люди бояться називати прізвища», – відзначає Юрій Холод.

На думку голови Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Андрія Салюка, історія зі Стільським городищем ризикує перетворитися у буденну колізію протистояння інтересів мешканців та місцевого самоврядування.

«Мешканцям здається, ніби їм боронять зреалізувати свою потребу у вірі, релігії. А влада знає, що є буква закону і територію треба впорядкувати належним чином, – каже Андрій Салюк. – Місце, яке обрали для зведення сакральної споруди, перешкоджає панорамному огляду історичної пам'ятки. Насправді ж Стільське городище за належної популяризації могло б стати оплотом туризму у регіоні і принести добрий прибуток місцевому бізнесу. Воно вже є досить популярним серед туристів, але на жаль, поки йдеться про поодинокі екскурсії, не налагоджено доброї організації. А потреба в цьому є – і мешканці були б у виграші».

Стільське городище – столиця середньовічної Білої Хорватії, колись великої країни на території Прикарпаття. Тут вирувало життя у VII-X столітті. Збереглися чимало пам’яток: скелі, печера, підземні лабіринти. Площа міста, за даними досліджень, становила 250 гектарів.

Ірина ЯКИМ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: