У Венедіктової заявили, що заочний арешт Януковича дозволяє почати екстрадиції

янук

Заочний арешт колишнього президента Віктора Януковича дозволяє почати процедуру екстрадиції та звернутися за дозволом на спеціальне розслідування.

Про це повідомили на сторінці Офісу генпрокурора України у Facebook.

4 травня Януковича заочно арештував Печерський райсуд Києва в кримінальному провадженні за фактом захоплення державної влади (ч.1 ст. 109 Кримінального кодексу України). У цьому провадженні розслідують обставини захоплення влади в період вересня-жовтня 2010 року шляхом незаконного збільшення повноважень президента.

"Вони належали до повноважень законодавчої та виконавчої влади, унаслідок неконституційного повернення дії Конституції від 28 червня 1996 року, у яку законом про "Про внесення змін до Конституції" від 8 грудня 2004 року були внесені зміни", – йдеться в повідомленні.

Відзначається, що прокурори звертатимуться до суду за дозволом на порушення спеціального досудового розслідування in absentia, тобто без присутності обвинуваченого.

Нагадаємо, що у 2010 році рішенням Конституційного Суду була введена Конституція в редакції 1996 року, що надала президенту більше повноважень.

24 січня 2019 року Оболонський районний суд Києва заочно засудив експрезидента до 13 років позбавлення волі. Його визнали винним за ч. 1 ст. 111 (держзрада), ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу. Водночас Януковича виправдали за ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 Кримінального кодексу (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, що спричинило тяжкі наслідки).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: