Афера століття-2? У чому звинувачують підлеглу Садового

1498384

6 травня прокурорка Львівської області Ірина Діденко підписала підозру очільниці управління комунальної власності Львівської міської ради та фракції «Самопоміч» у Львівській обласній раді Інні Свистун.

«Підписала підозру депутатці Львівської облради, очільниці одного з управлінь Львівської міської ради у службовій недбалості, що потягнула за собою недоотримання майже 1,2 млн грн бюджетом міста», – повідомила прокурорка.

За версією слідства, станом на 01.01.2019 в управлінні комунальної власності міськради обліковувалось 1980 договорів про оренду майна, що належить місту.

«При цьому із загальної кількості 16 договорів оренди (та додаткових договорів до попередніх договорів) очільниця одного з управлінь Львівської міської ради вибірково уклала з фізичними особами та окремими (!) громадськими організаціями за необґрунтовано заниженою ставкою (2% від вартості приміщень, а не 6%, як того вимагає затверджена міськрадою методика розрахунку орендної плати за користування майном територіальної громади Львова).

Серед інших, такі договори укладено із громадськими організаціями: «Самопоміч», «Львівська обласна республіканська християнська партія» (2), «Інститут політичних технологій» тощо.

Внаслідок цього, бюджет міста недоотримав 1189049 грн.

Також слідством перевіряється факт заниження вартості об’єктів нерухомості, що тягне за собою заниження вартості оренди.

До прикладу, орендна плата приміщення 110,2 кв.м на вул. Вірменській, 25 становить близько 9000 грн на місяць; на пл. Міцкевича 6/7 площею 318,2 кв.м – 30000 грн на місяць, на пл. Ринок, 8 площею 104 кв. м – 2000 грн.

При цьому орієнтовна ринкова вартість оренди майна в центральній частині міста в десятки разів більша», – написала прокурорка на своїй сторінці у Фейсбук.

Вона додала, що це спільна робота прокурорів, слідчих поліції за оперативного супроводу СБУ.

Сама ж Інна Свистун відповіла прокурорці теж у Фейсбуці.  Вона заявила, що йдеться про замовлення проти неї, щоправда, не уточнила – чиє.

«Тут мені прокурорка Ірина Діденко годину тому підписала підозру, що я перевищила службові повноваження і замало коштів брала від оренди з громадських організацій, художників і простих мешканців, коли укладала договори оренди. Аж на 1189 тис. Я на посаді керівника управління з кінця 2013 року. Вже всяке проходила: депутати з посади знімали, петицію з фейковими акаунтами реєстрували, палатки під приміщенням були, але таке ще не замовляли. Чому кажу замовляли, ну все таємне рано чи пізно стає явним. Ті, кому не подобається, як я організовую роботу, теж живуть недалеко.

Щодо суті: ми укладаємо договори оренди зі всіма абсолютно однаково: на підставі ухвали сесії, яка встановлює ставку оренди і експертної оцінки, яку робить експерт -оцінювач. Передбачено депутатами, що для ГО, які мають площу до 70 м – застосовуємо 2%, понад 70% – 6%. Це така преференція, якою місто каже: «Ми Вам, ГО, художникам, простим мешканцям, допомагаємо, даючи нижчу ставку 2% на 70 кв. м, розвивайтесь, а якщо хочете більшу площу – платіть 6% за надлишок». В такий спосіб ми укладаємо договори з 2007 року. Не тільки ми у Львові. Так у всій Україні. Так передбачає і постанова КМУ.

Проте прокуратура вважає, що вони повинні платити більше. Але, мені здається, що просто шукає зачіпки, за що би то... Сумно, що це на чиєсь замовлення. Шкода, що Ви, Ірина Діденко, в цьому берете участь.

Я вважаю, що я сумлінний і відповідальний керівник управління комунальним майном. Знаю, що я зробила за весь час роботи на посаді більше, ніж інші і більше, ніж могла б. І це попри шалений супротив.

Я і це переживу. І переможу. Тому що за мною правда», – написала на своїй сторінці Інна Свистун.

Підтримку Інні Свистун висловив міський голова Андрій Садовий.

«Якщо порахувати той дохід, який отримало місто і держава у 2019 році від роботи управління, то це сума більше 450 млн грн. Це безпрецедентна сума взагалі в Україні, управління є лідером через систему Prozorro. Ордени і медалі б мали давати. Але є одна проблема — управління не дає розкрадати майно громади міста, що не подобається багатьом. Прокуратура — це живий механізм, прокурори — живі люди, можна прийти, щось пообіцяти і з’являються підозри. Звичайно, це все розіб’ється в пух і прах, бо це все шито білими нитками. Мені прикро, що у час, коли є сотні-тисячі нерозкритих кримінальних справ, вся сила прокуратур скеровується на те, щоб покарати людину, яка показала приклад в Україні, як правильно працювати через Prozorro і наповнювати бюджет міста. Це фахівець кристальної чистоти, я Інну Свистун знаю давно, ми її в образу не дамо. Я не знаю, чи колись прокурор вибачиться перед нею, але це було б справедливо», — заявив міський голова.

Натомість міські депутати так не вважають. Понад те, вони підтверджують  вибірковість управління в укладенні договорів щодо пільгової оренди.

«Тричі подавався на виділення приміщення для ГО «Варта-1» – все відмови. Востаннє мені навіть запропоновані були від управління комунального майна як такі, які не є перспективні для продажу чи здачі в оренду. Але коли подав документи - прийшла відповідь, що їх ще не встигли передати управлінню і запропонували ще раз подати, а коли подав ще раз, то дотягнули до самого моменту, коли всі приміщення йшли лише через аукціон, через зміну законодавства. Тому все, що робиться, то робиться там з благословення однієї персони – Садового А.І, і без нього ніхто нічого не отримає – це факт. Всі подані документи і відмови маю – як копії. так і оригінали. Тому не розказуйте про те, що всі рівні і всі можуть отримати і ще зі зниженою ціною», – написав в одному з коментарів депутат ЛМР Ігор Зінкевич.

Нагадаємо, що це вже не перший скандал навколо управління комунальної власності та Інни Свистун.  2016 року у Львові вибухнула так звана «афера століття», коли з’ясувалося, що ЛМР позбулася близько 40 об’єктів комунальної нерухомості – привабливих комерційних  приміщень, розташованих у центральній частині міста. Право власності на комунальні  приміщення за підробними документами перереєстрували різні підставні фірми та люди. Згодом ці приміщення викупили дві львівські підприємиці Ірина Сандул та Людмила Малькова. В межах розслідування  у 2017 році слідчі поліції та СБУ прийшли з обшуками у департамент економічного розвитку та управління комунального майна ЛМР, обшук також був проведений у помешканні Інни Свистун. Сама вона запевняла, що крадіжку виявили саме в УКВ і відразу звернулися до правоохоронців. А доки тривало слідство, померли двоє ключових фігурантів справи: чоловік, якого звинувачували у тому, що він на підставі підроблених документів зареєстрував право власності на низку комунальних нежитлових приміщень, а потім продав їх, а перед тим – приватна нотаріуска, яка, за версією слідства, реєструвала вкрадені приміщення. Наразі частину приміщень мерії через суди вдалося повернути, по інших – суди тривають.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: