Ознаки коронавірусу в дітей: інфекціоністка назвала небезпечні симптоми

карантин

У дітей протікання коронавірусу COVID-19 нагадує респіраторну інфекцію, але водночас має відмінні симптоми, на які варто звертати увагу батькам.

Про це розповіла дитяча інфекціоністка, доцентка кафедри дитячих інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О. О. Богомольця кандидатка медичних наук Людмила Палатна, - йдеться на «Обозревателі».

«Підвищується температура і виникає лихоманка. До того ж температура може бути як субфебрильною – 37,3-37,5 градуса, так і перевищувати 38 градусів. Часто вона вказує на розвиток пневмонії. Тоді можуть з'явитися задишка, ознаки дихальної недостатності.

Другим важливим симптомом можливого зараження дитини COVID-19 вона назвала сухий або з невеликим виділенням мокроти кашель. Часом він нагадує кашлеві напади при кашлюку. Ще одна характерна ознака – стомлюваність. Так, дитина, яка ще донедавна бігала і стрибала невтомно, раптом починає вередувати, хоче посидіти або полежати. Така втома може супроводжуватися слабкістю, сонливістю.

Водночас Палатна уточнила, що є й інші, не настільки типові і поширені симптоми, за якими можна запідозрити зараження дитини коронавірусом.

«У малечі почервоніли і почали сльозитися очі? Можна запідозрити, що коронавірус проник в організм через слизову оболонку очей, спровокувавши вірусний кон'юнктивіт. У невеликої кількості дітей виникає закладеність носа і рясне виділення слизу (ринорея). Ще у частини хворих – абдомінальний синдром: нудота, блювота, болі в животі», – перерахувала інфекціоністка.

Також вона підкреслила, що важливо питати, чи відчуває дитина запахи, смак їжі. Адже особливо у немовлят при COVID-19 найчастіше страждає шлунково-кишковий тракт.

«У малюків цього ніжного віку потрапляння коронавірусу в організм, крім діареї, може викликати блювоту. Немовлята, особливо новонароджені, стають млявими, плаксивими, у них порушується акт смоктання. Потім нерідко приєднується висока температура і кашель, і тільки згодом розвивається пневмонія», – уточнила Палатна.

Вона додала, що є також незвичайні симптоми, які важко пов'язати з цим вірусом. Наприклад, іспанські лікарі описали такі явища, як ковідна стопа і коронавірусні пальці: на стопах з'являється висип – фіолетово-червоні бульбашки (папули), які поширюються на пальці ніг і навіть рук. Нагадують ураження шкіри, що виникає при обмороженні»

Найбільше коронавірус загрожує дітям раннього віку – від одного до чотирьох років. Також немовлятам, які інфікувалися від заражених матерів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: