Це лише початок: на Львівщині очікують пік захворювання на коронавірус влітку

тест

Останні два дні в області фіксують близько 40 нових випадків на добу захворювання на коронавірус.

Львівщина може вийти на пік захворюваності коронавірусом на початок червня. Про це під час брифінгу розповів заступник директора департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Андрій Васько, передає ІА Дивись.Info.

«Епідемія не закінчується сьогодні вона тільки виходить на великі цифри. Кількість захворілих щодня збільшується. Ми можемо говорити про ріст захворюваності в області», -  розповів Андрій Васько.

За його словами, є кілька причин збільшення статистики захворюваності.

«Ми почали краще відбирати групи, у яких ми проводимо ПЛР-діагностику. В більшості випадків ми робимо ПЛР тести особам в яких виражені симптоми захворювання тобто є висока вірогідність що буде позитивний аналіз. Кількість захворілих на території області є значно більшою ніж фактичні наші цифри по діагностованих аналізах. Це потрібно розуміти і ми на цьому весь час наголошували. Ми очікуємо значний ріст захворюваності на середину травня, до кінця травня і перших числах червня. Потенційно, виглядає на те, що до початку червня ми вийдемо на пік захворюваності по нашій області. Це природній і закономірний процес. Нам не вдасться уникнути епідемії Ми відтермінували ріст захворюваності завдяки посиленим заходам карантину і тепер нам потрібно призвичаїтися, як рутинно функціонувати в режимі загрози коронавірурусу», - додав Андрій Васько.

Він розповів, що всі смертельні випадки, які зафіксовані на території області від коронавірусу були в осіб старшої вікової групи, які вони мали значні супутні захворювання.

«В деяких випадках супутні захворювання, з якими поступали пацієнти, були значно важчими ніж сам перебіг коронавірусу», - розповів Андрій Васько.

За його словами у лікарнях, де лікують хворих на коронавірус медики повністю забезпечені засобами індивідуального захисту.

«Є повне забезпечення з розрахунку від трьох тижнів до півтора місяця. На сьогодні є близько 14% медиків, які захворіли – це від загальної кількості захворілих по області. Такий високий відсоток обумовлений тим, що ми пріоритетно тестуємо медиків, щоб бачити реальний стан справ в системі і бачити слабкі місця, де потрібно реагувати і виправляти. Зараз одним із  слабких місць є те, що хворіють медики з «некоронавірусних» лікарень. Нам потрібно посилювати заходи епідконтролю в цих лікарнях, бо чим більше пацієнтів буде в області, тим більша вірогідність буде що пацієнти з інсультом, політравмою, після ДТП чи іншими захворюваннями і з безсимптомним перебігом коронавірусу можуть з’явитися у звичайних лікарнях», - розповів заступник директора департаменту.

Він додав, що частина лікарень у районах, які готувалися до прийому пацієнтів з коронавірусом, можуть відновити прийом невідкладних хворих.

«На сьогодні к кожній лікарні є по 1-2 пацієнти у важкому стані. Ми зараз будемо приймати рішення про можливе переформатування деяких лікарень, де приймають хворих на коронавірус і можливо з понеділка-вівторка в деяких лікарнях по районах, які стоять в очікуванні буде прийом ургентних пацієнтів, тимчасово, поки не буде потреби у їх залученні до прийому пацієнтів з коронавірусом. Тобто ми підготували клінічні бази, але зараз в нас немає такої кількості стаціонарних пацієнтів, щоб потрібно було задіювати всі підрозділи по районах. На сьогодні з 1500 ліжок на території Львова, зайнятих ліжок є близько 30%, а по районах ми ще не почали госпіталізації пацієнтів з коронавірусом. Тобто по деяких лікарнях ми можемо відновити ургентний прийом пацієнтів», - розповів Андрій Васько.

Сьогодні ж для Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф передали 4600 експрес-тестів для виявлення короновірусу від Фонду Ріната Ахметова.

Як розповів представник Фонду та ДТЕК у Штабі протидії коронавірусу Львівської ОДА, Назар Гудзь достовірність виявлення хвороби становить 87%, а результат можна отримати за 15 хвилин.

«В більшості випадків, коли ми отримуємо позитивний експрес-тест, то потім підтверджується методом ПЛР. Тобто, якщо експрес-тест позитивний – це говорить про високу вірогідність захворювання. Також є погоджена позиція з фондом Ахметова щодо забезпечення наших лікарень 21 апаратом ШВЛ, які ми очікуємо найближчими днями», - додав Андрій Васько.

Як розповів головний лікар КНП ЛОР "Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф" Ярема Качмар, тести будуть розподілені по підрозділах.

«В нас вже є 10 працівників, у яких підтверджено ПЛР тестом коронавірус. Четверо з них перебувають на стаціонарному лікуванні, решта - на самоізоляції. Всі захворілі працівники з однієї підстанції Один з заражених перебуває у середньому стані – наближеному до важкого.  Ми практично виявили джерело – той виїзд до пацієнта, де ймовірно відбулося зараження», - розповів Ярема Качмар.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: