Якісна вентиляція житла запорука здоров'я мешканців

vencon

Пластикові вікна вирішили проблему теплоізоляції приміщень, але створили нову - надходження свіжого повітря при закритих вікнах стало неможливим.

*реклама

Експертні дослідження довели, чим більше в будинку пластикових вікон, тим гірше загальна вентиляція будівлі. Тому необхідно вживати заходів щодо її поліпшення, за рахунок установки кліматичної техніки: кондиціонерів, осушувачів і зволожувачів повітря, витяжних вентиляторів, якщо це не зроблено при проектуванні об'єкта.

Фахівці інтернет-магазину інженерних рішень Венкон юа нагадують, якщо вчасно не встановити необхідну техніку, що забезпечує приплив достатньої кількості свіжого повітря, то приміщення стануть зволожуватися, створяться оптимальні умови для розвитку цвілі, здоров'я людей буде погіршуватися.

Закриті для вентиляції приміщення

Поява проблеми поганої вентиляції приміщень було поступовим, так як сучасні склопакети, в Україні, не встановлювалися відразу масово. Однак погіршення стало спостерігатися навіть у квартирах, де були встановлені дерев'яні рами. Вся справа в тому, що в проектах житлових будинків була закладена природна вентиляція, яка передбачає наявність віддушин у ванній, туалеті і на кухні. Робота витяжної системи природним способом можлива тільки при наявності припливу свіжого повітря. Він відбувався через невеликі щілини в дерев'яних рамах. Це було чудово відомо проектувальникам і використовувалося на благо мешканців. Основним параметром при розрахунку вентиляційних систем, того часу, були «діряві» дерев'яні вікна. Саме вони забезпечували достатній приплив свіжого повітря і стабільну роботу витяжної системи.

При частковій або повній заміні дерев'яних вікон на пластикові, потік свіжого повітря прагне до нуля. Повітря всередині приміщень застоюється, кількість кисню знижується, а вуглекислого газу і бактерій зростає. Усередині квартир стає душно, навіть періодичні провітрювання ситуацію не поліпшують. Погіршення атмосфери в приміщенні пов'язано з тим, що люди і тварини видихають повітря злегка вологим, за рахунок чого створюється сприятлива обстановка для розмноження шкідливих бактерій. Якщо ж залишити в холодний період року невелику щілину у відкритій стулці, то вона створить протяг. Перебування в такому приміщенні некомфортно і загрожує мешканцям застудою.

У старих будинках проблема особливо проявляється для мешканців верхніх поверхів. Це пояснюється законами фізики про формування тиску повітряного стовпа. Хоча воно і забезпечує невелику циркуляцію повітря на нижніх поверхах, обсягів повітрообміну все одно недостатньо для квар вгорі.

Примусова вентиляція всередині приміщень

Експерти відзначають суперечність між програмами енергозбереження та якістю повітрообміну в приміщеннях. Саме тому необхідно шукати компроміси, навіть якщо вони потребують додаткових фінансових вкладень. Оптимальним рішенням стане облаштування примусових вентиляційних систем, систем кондиціонування всередині приміщень, допоможе установка витяжних вентиляторів в системі природного вентилювання. Завдяки таким заходам забезпечується достатня циркуляція повітря.

Припливний вентиляційний клапан

Багато компаній з продажу кліматичної техніки пропонують встановлювати клапани для припливної вентиляції на глухі вікна або свердлити додаткові отвори в стінах для їх монтажу. Місце для установки вибирається в верхній частині стіни біля вікна, щоб було зручно обслуговувати клапан.

Через верх свіже повітря надходить, але через відсутність фрамуги в вікнах вихід назовні стає неможливим. Вентилювання ускладнено, ефективність мінімальна. Тимчасовим рішенням стане відкриття вікон, але виникає проблема протягів в приміщеннях. Відсутність постійної тяги - основна складність подібного рішення. Вентиляційний клапан вирішує питання регулювання припливу повітря, тепло- і шумоізоляції. Він вставляється в наскрізну трубу, зовні захищається сіткою, всередині виглядає як прилад з регулюванням припливу повітря. Клапан також встановлюється в пластикові вікна, якщо це передбачено конструкцією.

Основні недоліки вентиляційних клапанів:

  • необхідність обслуговування;
  • промерзання в зимовий період, що робить їх непрацездатними;
  • поява конденсату в каналі.

Сучасною альтернативою для таких пристосувань, стане установка побутового рекуператора, який забезпечить приміщення якісної приточно-витяжною вентиляцією.

Витяжні пристрої для вентиляції

Якщо вентиляційна система в будинку працює погано, то виходом із ситуації стане установка компактних витяжних пристроїв. Вони являють собою вентилятори з особливою формою лопатей, які встановлені в спеціальний корпус або трубу. У простих моделях пристроїв є ручний регулятор повітрообміну. У багатофункціональних пристроях встановлюються фільтри, а також датчики контролю вологості повітря. Вони автоматично підбирають режими роботи. У просунутих моделях вбудовані датчики присутності людини, завдяки чому пристрої споживають менше електроенергії в порівнянні зі звичайними.

Для житлових приміщень експерти рекомендують встановлювати комбіновані припливно-витяжні системи.

Припливні вентилятори

Припливні вентилятори потрібні для верхніх поверхів багатоповерхових будинків, так як природна циркуляція не завжди ефективна. Багато хто намагається встановлювати механічні припливні вентилятори, але при цьому змінюють проектну систему вентилювання і не завжди досягають очікуваного результату. Останні моделі оснащені безшумними вентиляторами, а також фільтрами, що унеможливлює потрапляння пилу всередину приміщень. Внутрішні блоки мають унікальну обробку і просте управління. Наявність фільтрів вигідна для очищення повітря від забруднень, але при їх несвоєчасної заміні в них накопичуються бактерії. Вони можуть проникати всередину приміщень і приносити більше шкоди, ніж при роботі пристроїв взагалі без фільтрації. Тому вентилятори, як будь-яка кліматична техніка, повинні своєчасно обслуговуватися.

Встановлення систем кондиціонування

Комплексним рішенням вентиляції приміщень стане установка системи кондиціонування приміщення, сьогодні це багатофункціональні побутові спліт-системи. Такі кліматичні пристрої вирішують проблему якості повітря в приміщенні комплексно, регулюючи основні показники вологості та температури в приміщенні, в той же час фільтруючи повітряні маси.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: