8 рецептів із сезонними продуктами травня

cooktraven
Фото: Всвіті

Харчуватися сезонними продуктами — корисно не лише для організму, але й заради економії.  У травні побудувати правильний раціон на сезонних продуктах значно простіше, адже починають достигати овочі та зелень.

Цього місяця варто готувати страви з такими продуктами, як: редиска, молода картопля та морква, пекінська капуста, зелений горошок, редька (Дайкон), салат-латук. Також, спаржа, щавель, всяка річна і морська риба, шпинат і кабачки.

Звичні для нас огірки і помідори, а ще петрушка та ревінь. Що з ними можна приготувати? Всвіті пропонує 8 рецептів:

Рецепт №1: Маринована редиска

Маринованная редиска

Навесні з’являється багато редиски, але її сезон швидко минає. Таку страву можна не тільки їсти зразу, але й законсервувати на зиму. На 1 кг редиски треба: 1 л води, 1 ціла голівка часнику, лавровий лист, 4-5 ст.л оцту, 5-7 ст.л цукру. Також, суміш перців та коріандр по 1 ч.л, 1 великий пучок петрушки та насіння гірчиці.

Редиску треба помити і нарізати тонкими смужками. Всі прянощі проварити в каструлі до кипіння, охолодити. Потім, процідити цей маринад і викласти в нього подрібнені часник з петрушкою. Додати в каструлю редиску та поставити все в холодильник на 6-7 годин. Далі, злийте з редиски маринад — і закуска готова. Її можна їсти окремо, або ж додавати в салат.

Рецепт №2: Салат зі свіжого шпинату та молодої моркви

Салат из молодой моркови и шпината, пошаговый рецепт с фото

На 1 пучок шпинату треба: 1 ст.л кунжутної олії та 1 ст.л насіння льону, 3 морквини та 3 свіжих томати, сіль та перець, трохи лимонного соку.

Як приготувати:

Лимонний сік і олію одразу змішати з льоном, щоби той настоявся. Моркву почистити та натерти на великій тертці. Шпинат промити, просушити, та розрізати листки на 5-6 частин. Томати нарізати смужками і змішати всі компоненти страви у глибокій мисці.

Рецепт №3: Запечений окунь з молодою картоплею та спаржею

Дорада с лимоном рецепт – средиземноморская кухня: основные блюда ...

Що треба: 2 філе окуня, 4 помідори та 8 картоплин. Олія та бальзамічний оцет, часник, лимонний сік, сіль, кунжут. Дві гілочки розмарину, соєвий соус, мед, гірчиця. Для соусу візьміть сметана, часник, гілочку кропу та 1 маринований огірок.

Як приготувати:

Окремо треба підготувати різні складові страви. Спочатку, маринуємо картоплю. Її не треба чистити, лише промити та витерти. Для заправки змішайте мед, гірчицю, соєвий соус, олію та лимонний сік. Додайте трішки розтертого розмарину та часник перетертий в пюре. Змішайте все це з картоплею, розрізаною навпіл, та залиште маринуватися під кришкою.

Другий етап — риба. Її треба натерти олією та бальзамічним оцтом. Додати сіль, лимонний сік та посипати кунжутом. Накрити гілочками розмарину і викласти на деко, застелене фольгою. Духовку увімкнути, щоби розігрівалася до 180 градусів.

Спаржу треба відварити в окропі 1-2 хвилини. Потім, змішати з лимонним соком та олією, додати сіль та часник. Викласти окремо, біля риби, на фольгу. Останньою викласти картоплю. Випікати, поки картопля не стане м’якою в середині, а риба повністю пропечеться.

Поки готується страва, можна зробити соус: часник перетерти в пюре разом з кропом, огірок подрібнити якомога меншими кубиками, і вимішати все це зі сметаною.

Рецепт №4: Салат з редиски та пекінської капусти

Салат з капусти і редиски: рецепти покроково, калорійність

На 1 редьку середнього розміру потрібно: 300 г пекінської капусти та 2 маленькі моркви, 1 яблуко, 2 ст.л кунжутного масла та 2 ст.л смаженого кунжуту. Також, 50 г петрушки і 3 ст.л лимонного соку, дрібка солі і чорний перець.

Як приготувати:

Яблуко почистити від шкірки та натерти на широкій тертці. Так само зробити з редькою і морквою. Подрібнити петрушку ножем, змішати з коренеплодами та яблуком. Залити все це лимонним соком та кунжутним маслом. Тим часом, подрібнити ножем капусту, пом’яти її руками, додавши сіль та перець. Змішати всі компоненти салату разом та прикрасити його смаженим кунжутом.

Рецепт №5:  Морква та кабачки на грилі

Секрети приготування овочів гриль - Перші Кулінарні Курси

До молодої моркви та кабачків можна взяти також печериці і червоний перець. Для заправки нам знадобляться: соєвий соус та кунжутна олія, лимонний сік та мед, сушений часник та кунжут, сіль і сушений базилік.

Як приготувати:

Починаємо із приготування заправки на кунжутній олії. На 70 мл олії треба стільки ж соєвого соусу. Також, 1 ч.л меду та 2 ч.л лимонного соку. До рідини додайте всі спеції.

Кабачки та моркву треба добре промити та нарізати кільцями. Гриби розрізати навпіл, або ж залишити цілими, якщо вони маленькі. Перець очистити і розділити на 4 частини. Всі овочі залити заправкою та ретельно вимішати у ній.

Поки будете розпалювати гриль, чи розігрівати духовку, овочі замаринуються. Готуйте їх з двох боків до золотистої скоринки. За кілька хвилин до повного приготування, додайте кунжут та трохи солі. Добре смакують такі овочі з картопляним пюре, з курячим філе чи підсмаженим на грилі лавашем із сиром.

Рецепт №6: Салат зі щавлем, огірком та кукурудзою

8 крутих страв зі щавлю з пікантною кислинкою | Блог Comfy

Що треба: на 1 пучок щавлю потрібно 8 яєць та 4 огірки, 600 г консервованої кукурудзи та 100 г свіжого кропу, сіль, сушений часник та сметана для заправки за смаком.

Як приготувати:

Насамперед, треба відварити яйця, зачекати, поки вони охолонуть, а потім почистити. З кукурудзи злити воду, з огірків зрізати краї. Щавель та кріп подрібнити ножем, змішати з сіллю та сушеним часником і змішати зі сметаною — щоби все разом настоялося. Потім, додати до них кукурудзу. Яйця нарізати кубиками, огірки також. Змішати всі компоненти в глибокій мисці для салату.

Рецепт №7: Суп-пюре з молодого горошку

Суп из зеленого горошка с мятой, пошаговый рецепт с фото

Що треба: 500 г свіжого горошку, 2 картоплини, 1 цибуля, 80 г масла та 150 мл вершків. Все це на 1 л води, 1 ч.л солі. Для прикраси використовуємо свіжу м’яту або петрушку.

Як приготувати:

Картоплю та цибулю почистити і нарізати дуже тонкими смужками. Висипати овочі у каструлю разом з вершковим маслом. Перемішувати, поки масло повністю не розтане. Готувати до легкої золотистої скоринки, а потім додати горошок. Готувати ще хвилину, далі залити водою і довести до кипіння. Налити вершки і тримати суп на легкому вогні ще 5-7 хвилин. Потім, збити все міксером до стану пюре і ще раз довести до кипіння. Налити суп в тарілку, прикрасити краплями вершків та свіжою зеленню.

Рецепт №8: Швидкий десерт з ревеню

Десерт из ревеня с меренгами, пошаговый рецепт с фото

Що треба: на 450 г ревеню візьміть 3 яйця і 150 г масла, 80 г меленого мигдалю, 3 ст.л борошна та 6 ст.л цукру, дрібку солі та корицю за смаком.

Як приготувати:

Одразу поставити духовку розігріватися до 180 градусів. Ревінь треба очистити, подрібнити та залити окропом на 15-20 хвилин. Тим часом, масло треба змішати з половиною цукру та сіллю, додати борошно і подрібнений мигдаль. Ревінь відділити від води, викласти у змащену маслом форму та посипати другою половиною цукру. Залити зверху яєчною сумішшю та запікати 15-20 хвилин. Подавати десерт гарячим. Добре смакує з ванільним морозивом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: