10 дрібниць, які допоможуть врятуватися від пост-карантинного стресу

stres
Фото: Всвіті

Хтось може подумати: Сидиш собі вдома і нічого не робиш, який тут стрес? Але, насправді, є безліч чинників, які можуть тримати нас весь карантин у стані стресу.

Хтось може подумати: Сидиш собі вдома і нічого не робиш, який тут стрес? Але, насправді, є безліч чинників, які можуть тримати нас весь карантин у стані стресу.

Хтось залишився без роботи, а хтось змушений щодня працювати вдома, з маленькими дітьми у квартирі. Хтось не має змоги бачитися з рідними людьми, а хтось надто гостро сприймає всі новини про вірус.

Життя змінилося, майбутнє невизначене, а стан очікування також здатний призводити до виснаження. І наслідки будуть відчутні й після карантину. Що добити в такому випадку?

Всвіті зібрали 10 простих порад, які допоможуть відволіктися від негативних чинників та менше нервуватися. Якщо відчуваєте, що пост-карантинний стрес наздоганяє вас, спробуйте внести ось такі маленькі зміни в своє життя:

1. Фільтрувати інформацію

На першу думку, здається, що це дуже проста порада. Але от виконання її може виявитися зовсім непростим. Воно полягає в тому, щоби розчистити свій інформаційний простір, а, завдяки цьому, знизити рівень стресу від негативних новин. Це не значить, що треба зовсім перестати слідкувати за подіями у світі і жити так, ніби нічого не відбувається. Це значить, що не потрібно на новинах зациклюватися. Поставте собі ліміт: 1 година прочитання новин в початку чи в кінці дня, а далі ви більше не повертаєтеся до них та займаєтеся своїми справами.

Також, варто потурбуватися про якість цих новин. Підписатися на офіційні сторінки МОЗ та кілька головних сайтів з новинами, де подаються лише факти і аналітика. Не витрачати час на пости в соціальних мережах, де разом з новиною можуть змішуватися: перебільшення, паніка, негатив. Читайте лише сайти з новинами, а соцмережі залиште для розваг та комунікації з друзями.

7 способів читати дуже багато книг

2. Заняття поза інтернетом

Коли постійно знаходишся вдома, де є цілодобовий доступ до інтернету, то можна й забути про інші заняття. Читаєш новини, обговорюєш новини, дивишся серіали — так і місяць пройде, не помітиш. Варто знаходити заняття поза межами інтернету, та відключати всі гаджети хоча б на кілька годин, не враховуючи сон. Наприклад, коли прокинетеся, перші три години не вмикайте інтернет. Поснідайте, почитайте книжку, зробіть зарядку, сходіть в душ. І тільки потім починайте читати новини чи працювати. З таким початком дня настрій значно покращиться.

3. Зарядка зранку

У попередньому пункті ми не дарма згадали зарядку. Вона просто критично необхідна, якщо ви постійно сидите вдома. Йдеться не про заняття спортом, на це не потрібно ні зусиль, ні багато часу. Достатньо 15-20 хвилин до сніданку приділити легким вправам: зробити розминку, порухатися, зробити вправи для спини. Це допоможе не втратити форму під час карантину та почуватися бадьорішим. Адже, коли фізичної активності не вистачає — це теж може стати причиною поганого настрою.

Утренняя зарядка: как начать ее делать уже завтра и не бросить?

4. Вправи на дихання

Вправи для дихання чи медитація — кожен називає це по-своєму. Проте, вони якраз для того й існують, щоб допомагати людині розслабитися і позбутися стресу. В інтернеті є безліч матеріалів на цю тему, спеціальних мобільних додатків та відео. Спробуйте, можливо, це саме те, що змінить ваші будні.

5. Дзвінки друзям

А ще краще — відеодзвінки. Спілкування з близькими людьми дає значний заряд позитивними емоціями. У часи, коли можна цілодобово листуватися у соцмережах, живе спілкування не втратило свою цінність. Текстові повідомлення не так впливають на емоції, як розмова, у якій чуєш голос друга чи бачиш його обличчя. Якщо не маєте змоги бачити зараз своїх друзів, то інтернет і камера в телефоні вам у допомогу. Хоча б раз на тиждень влаштовуйте дзвінок з близькими друзями, збирайтеся дистанційно разом на каву чи вечерю.

відеодзвінок Архіви — Новини Здорової Людини

6. Ставити собі цілі

Коли завмираєш в очікуванні, що ж буде далі, досить важко починати щось нове. Але, йдеться не про глобальні цілі, а про маленькі досягнення, які реально здійснити навіть вдома. Наприклад, поставити собі за мету до кінця місяця перебудувати харчові звички. Або ж, щодня займатися йогою, чи прочитати літературу, яку давно відкладали. Щоденні маленькі досягнення нагадають, що ви не стоїте на місці, а розвиваєтеся, і завжди є місце для позитивних змін.

7. Розпорядок дня

Навіть, якщо не треба рано прокидатися і йти на роботу, не значить, що можна забути про розпорядок дня. Неякісний сон, вечеря серед ночі — все це може погіршити самопочуття, і, як наслідок, настрій. Старайтеся дотримуватися чіткого розпорядку сну, їжі, буденних звичок тощо. Коли повернетеся до звичного ритму життя — не доведеться наново до всього цього звикати.

8. Виходити на свіже повітря

Так, потрібно менше контактувати з людьми, дотримуватися дистанції під час карантину. Але, відсутність свіжого повітря і сонячного проміння, здатне не тільки знизити імунітет, а й призвести до пригніченого настрою. Щоби такого не сталося, регулярно виходьте прогулятися на свіжому повітрі, хоча б на 20-30 хвилин. Звісно ж, без компанії друзів, та дотримуючись всіх правил карантину.

9. Нове заняття, яке забере увагу

Почати вивчати нову для себе тему, знайти спосіб додаткового заробітку в інтернеті чи нове хобі. Почати проходити кулінарні курси чи вчитися малювати. Тут кожен сам краще знає, що йому цікаво. Якщо завжди відкладали плани зайнятися новим хобі через брак часу, то зараз якраз час почати. Заняття, яке надихає вас — неодмінно відволіче від стресу та негативних думок.

Ключ до щастя: як насолоджуватися життям на повну в умовах ...

10. Плани на майбутнє

Якщо у шостому пункті ми говорили про маленькі щоденні цілі, то тут йдеться про плани на життя після карантину. Наприклад, планувати кар’єрний розвиток, відпустку через рік, зміни в квартирі. Наприклад, скласти маршрут і купити все для майбутньої подорожі через літо. Або, скласти список всього, що треба купити та зробити для змін у квартирі. Такі плани нагадають вам, що рано чи пізно, життя повернеться до звичного ритму.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: