Усі договори на землю будуть строкові та строкові з пролонгацією

ec61a09ba20dda328604d7afb1ac78d5

Із 16 липня, згідно з новим Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії рейдерству», оренда земельних ділянок буде відбуватися способом укладення двох видів договорів, а в Реєстрі речових прав будуть міститися відомості про продовження умов договору.

Про це та багато іншого йшлося під час онлайн консультацій для об’єднаних територіальних громад Львівщини від експертки Програми «U-LEAD з Європою» Kaтериною Степчук.

12 травня вже вдруге відбувається онлайн-марафон прямих консультацій спеціалістів із земельних питань, юристів та інших працівників ОТГ з приводу актуальних питань, які потребують вирішення в окремо взятих об’єднаних територіальних громадах.

Участь у онлайн-консультації взяли Солонківська, Шегинівська, Жовтанецька, Судововишнянська, Магерівська, Нижанковицька, Великолюбінська і Новокалинівська ОТГ.

Найбільшою цінністю таких консультацій є те, що в індивідуальному порядку розглядаються питання кожної територіальної громади, розповідає керівниця Львівського офісу Галина Гречин.

«Незважаючи на чітко окреслене коло земельних питань, відповідно до повноважень органу місцевого самоврядування, ситуація в кожній громаді є різною, адже всі вони різного періоду створення та перебувають на різних етапах створення генпланів тощо», – зазначила Галина Гречин.

Найчастіше спеціалісти запитують про діяльність органу місцевого самоврядування у частині земельних правовідносин на час карантину та дотримання строків при вирішенні земельних питань та питань у сфері містобудування та архітектури.

За словами радника з питань децентралізації та місцевого самоврядування Львівського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Андрія Гниди, повноваження органу місцевого самоврядування не можуть обмежуватися карантинними заходами. Сесії також проводяться, проте без участі громадськості. А от громадські слухання щодо обговорення генерального плану території можуть бути відкладені до завершення карантинних обмежень.

Серед іншого розглядали питання інвентаризації земель, присвоєння кадастрових номерів на польові дороги, дотримання строків у вирішенні земельних питань на час карантину, внесення змін до детального плану території, управління землями під полезахисними лісосмугами і багато іншого.

Дуже часто постають такі суперечливі питання про польові дороги, які можуть розорюватися окремими підприємцями. Факт розорювання не є порушенням чинного законодавства, порушенням є використання цих земель без укладеного договору оренди, несплати оренди за користування цими землями та обмеження доступу до інших земельних ділянок іншими користувачами. Щоб уникнути таких проблем у межах кожної громади, Катерина Степчук рекомендує органам місцевого самоврядування провести загальну «інвентаризацію земель власними силами», так званий аудит, що водночас дасть можливість сформувати повноцінний земельний банк громади.

Користуючись Постановою Кабінету Міністрів України від 5 червня 2019 р. №476 про «Порядок проведення інвентаризації земель», вихідними даними для цієї роботи є: матеріали з Державного фонду документації із землеустрою, містобудівна документація, в тому числі ортофотоплани, відомості з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно; копії документів, які посвідчують речові права на земельну ділянку або підтверджують сплату земельного податку. Під час проведення інвентаризації земель можуть використовуватися матеріали дистанційного зондування землі, лісовпорядкування, проєкти створення територій та об’єктів природно-заповідного фонду, схеми формування екомережі, програми у сфері формування, збереження та використання екомережі.

Такий інструмент, як документація з інвентаризації приходить на допомогу, коли потрібно вирішити низку проблем одночасно. До прикладу, сформувати земельні ділянки зі старого зразка державними актами на землю та зареєструвати у Державному земельному кадастрі, виправити помилки у відомостях Державного земельного кадастру (накладки, невідповідне місце розташування земельних ділянок тощо), визначити наявність вільних земельних ділянок у розрізі угідь, сформувати земельні ділянки під польовими дорогами, полезахисними лісосмугами. На це все потрібно розробити одну технічну документацію з інвентаризації і доцільно розробляти її у межах одного масиву земель сільськогосподарського призначення.

Ще однією суперечливою ділянкою є полезахисні лісосмуги. Їхню необхідність не потрібно доводити, особливо зараз у період різких кліматичних змін, буревіїв, паводків та виходячи із потреб питної води.

Ці земельні ділянки вже не відносять до лісових земель і ними можуть розпоряджатися органи місцевого самоврядування. Для цього лише необхідно, аби комунальне господарство територіальної громади створило відповідний відділ та додало потрібні для цього КВЕДи. У іншому випадку можна передати в оренду без проведення торгів учасникам цього масиву. З обов’язковим дотримання усіх вимог та правил агролісотехнічної меліорації.

Ще одне цікаве нововведення, яке з початку квітня цього року вже вступило у дію, має антикорупційну функцію та полегшить документообіг. Погодження технічної документації з інвентаризації проходить тепер також екстериторіально у органах Держгеокадастру в електронному вигляді, що автоматично забезпечить електронну чергу і виключить людський фактор.

Катерина Степчук також поділилися корисними лайфхаками, як перевірити легальність вирубки лісу через лісорубні квитки, які доступні на сайті Державного агентства лісових ресурсів України. А також надала корисні поради, як орган місцевого самоврядування має підтвердити незадіяність ділянки сільськогосподарського призначення, коли її власник хоче скористатися субсидіями чи іншими державними пільгами.

У спілкуванні із спеціалістом із земельних питань Жовтанецької територіальної громади обговорили необхідність внесення змін до законодавства, що регулює нормативно-грошову оцінку землі, яка дуже часто за фактом є неналежною.

Дарія Зубрицька, експертка із висвітлення і комунікації Львівського регіонального офісу Програми U-LEAD.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: