Садовому нагадали про невиконану обіцянку

25_ce98d-1-e1537438649773

Мешканці вулиці Ржегоржа та навколишніх вже вдруге звернулися з відкритим листом до міського голови Львова Андрія Садового, щоб нагадати про невиконану обіцянку – скасувати рішення виконкому, яке, на думку мешканців, порушує їхні права.

Подаємо повний текст звернення мешканців          

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ

до міського голови Львова Андрія Садового

Вже понад півтора року триває конфліктна ситуація навколо забудови земельної ділянки на вул. Ф. Ржегоржа, 21. За цей час міська влада не спромоглася вирішити проблему.

Андріє Івановичу, Ви не виконали дану нам обіцянку скасувати /проголосоване/ незаконне рішення виконкому 10.08.2018 щодо прийняття нових містобудівних умов та обмежень, яке порушує наші права.

В результаті 21 лютого 2020 року Львівський окружний адміністративний суд визнав протиправною бездіяльність виконавчого комітету Львівської міської ради щодо незабезпечення належного оформлення рішення виконавчого комітету та зобов’язав виконавчий комітет Львівської міської ради оформити та видати містобудівні умови та обмеження на будівництво офісного центру на вул. Ржегоржа, 21.

Забудовник безперешкодно скористався формальними обставинами, які штучно створені Вами, п. Садовий А.І., для легалізації незаконного рішення.

Незаконне рішення виконкому та небажання чиновників міської адміністрації його виправити призвели до того, що забудовник сьогодні є близьким до своєї мети  - забудувати ділянку висотним будинком, знехтувавши позицією та правами громади.

Непідписане Вами рішення виконкому і далі лежить «під сукном». У нас виникають резонні запитання: в чиїх інтересах діє місцева влада яку обрали мешканці і чому міські чиновники потурають забудовникам, які в погоні за наживою порушують законодавство та права громадян? Чому Ви не виконали обіцянки і не скасували незаконне рішення виконкому? Чому дозволяєте забудовнику звинувачувати себе у бездіяльності?

Вимагаємо від Вас, Андріє Івановичу, як міського голови, захистити наші права та виконати свою обіцянку і відновити справедливість – скасувати незаконне рішення виконкому.

Наша позиція незмінна – єдиним виходом із цієї ситуації є повернення до попередніх містобудівних умов і обмежень, згідно з рішенням виконкому ЛМР від 27.10.2017 № 980. Ми будемо і надалі цього домагатися та відстоювати свої права.

Повернемося до розвитку подій.

8 травня 2018 року на аукціоні була продана земельна ділянка на вул. Ф. Ржегоржа, 21. Умови, на підставі яких відбувався продаж земельної ділянки, були визначені ухвалою ЛМР від 15.02.2018 №3048 «Про продаж земельної ділянки на вул. Ф. Ржегоржа, 21 на земельних торгах у формі аукціону». Серед них є посилання на рішення виконавчого комітету від 27.10.2017 № 980 «Про затвердження містобудівних умов та обмежень для проектування об’єкта будівництва на будівництво офісного будинку на вул. Ф. Ржегоржа, 21 на земельній ділянці, призначеній для продажу на земельних торгах (аукціоні)», а саме: гранично допустима висотність будинків, будівель та споруд – 4 поверхи – 14,20 м; максимально допустимий відсоток забудови земельної ділянки – 39,23 %.

Також у Договорі купівлі-продажу земельної ділянки площею 0,0394 га (зона Г-2, зона регулювання забудови), зафіксовано, що предметом договору є продаж земельної ділянки для будівництва офісного будинку з містобудівними обмеженнями, а саме: гранично допустима висотність – 4 поверхи, 14,20 метрів, максимально допустимий відсоток забудови – 39,23%. Земельна ділянка передається у власність на умовах дотримання Покупцем даного Договору та у разі невиконання Покупцем умов, передбачених цим Договором, Продавець ставить питання про розірвання Договору.

Земельна ділянка була придбана на аукціоні п. Мазур Г.М., мешканкою с.Раковець Пустомитівського району. Цікаво, чи знає п. Мазур Г.М., де розташована і як виглядає ця земельна ділянка, оскільки власницю ніхто і ніде не бачив. Не була вона присутня на аукціоні, і Договір купівлі-продажу підписувала довірена особа та всі подальші дії від її імені здійснювали представники та забудовник. Очевидно, що за цим стоїть головна зацікавлена особа і це особисто власник компанії-забудовника ТОВ ''БК ''ІНТЕРГАЛ - БУД' п. В.Зубик.

Вже через місяць після завершення аукціону, в червні 2018 року, власниця земельної ділянки подала звернення на зміну містобудівних умов і обмежень. Архітектурно-містобудівна рада під час розгляду питання щодо нового містобудівного розрахунку будівництва на вул. Ржегоржа, 21 не погодила нові містобудівні умови, беручи до уваги численні порушення вимог чинного законодавства України. З 15 присутніх осіб, членів містобудівної ради, за це будівництво проголосувало лише 6 осіб (протокол № 12 від 27.06.2018). Та незважаючи на це, тодішній начальник управління архітектури та урбаністики  Юліан Чаплінський виніс на розгляд виконавчого комітету нові містобудівні умови, які і були проголосовані.

Згідно з цим рішенням від 10.08.2018 року, гранично допустима висотність забудови зросла з 14,20 до 35,20 м, а  максимально допустимий відсоток забудови – з 39,23% до 93%.

Отже, підпорядкований міській раді орган, яким є виконком, змінив рішення вищого органу, а саме умови, які містяться в ухвалі міської ради та за якими був здійснений продаж земельної ділянки. Таким чином рішення, за яке проголосував виконком 10.08.2018 року, є нелегітимним, а результати аукціону, у зв’язку зі зміною містобудівних умов та обмежень на земельну ділянку за якими вона виставлялася на продаж, підлягають скасуванню і повторному проведенню аукціону.

Земельна ділянка знаходиться в оточенні зон Ж-2 зі східної та південної сторін, Ж-1 з північної сторони (садибна забудова), впритул до яких будувати багатоповерховий будинок без згоди мешканців не дозволяється.

Питання інфраструктури та благоустрою не були враховані. Паркувальні місця замовник проекту запропонував влаштувати на зелених газонах вздовж проспекту Чорновола (зауважимо, що офісний центр за проектом розрахований на 262 працівника плюс гостьові стоянки та стоянки господарського призначення).

В численних листах до мерії мешканці звертали увагу на те, що порушуються вимоги чинного законодавства та ДБН щодо інсоляції та освітлення існуючих малоповерхових будинків, які розташовані поруч, щодо відстані між будинками, пожежної безпеки, не вирішені питання інфраструктури (паркінгу).

Про те, як буде виглядати цей будинок на центральному проспекті нашого міста, проспекті В.Чорновола, взагалі ніхто не замислювався. Складно уявити будинок висотою 35,2 метра на площі (загальній) земельної ділянки 0,039 га, розташованого впритул до одноповерхових і двоповерхових будинків садибної забудови та пішохідної зони.

Свою думку щодо забудови даної земельної ділянки на умовах нових містобудівних обмеженнях, територіальна громада висловила на громадських слуханнях, які відбулися 24 вересня 2018 року. Тоді було висунуті вимоги скасувати проголосовані виконкомом 10.08.2018 року (ще неопубліковані) нові містобудівні умови та обмеження, залишити чинним рішення виконавчого комітету ЛМР від 27.10.2017 №980 «Про затвердження містобудівних умов та обмежень для проектування об’єкта будівництва на будівництво офісного будинку на вул. Ф. Ржегоржа, 21 на земельній ділянці, призначеній для продажу на земельних торгах (аукціоні)», заборонити облаштування паркувальних місць на зелених газонах вздовж проспекту Чорновола, від вул. А. Могильницького до вул. Ф. Ржегоржа.

Однак на численні звернення територіальної громади до посадових осіб, як письмово, так і на прийомах з особистих питань, на рішення громадського слухання ми отримували тільки відписки і нічого по суті порушених питань.

23 жовтня 2018 року, після прийому з особистих питань у міського голови Андрія Садового,  виглядало, що існує справедливість та діє верховенство права і проблеми будуть вирішені. Адже Ви, пане Садовий, у присутності представників громади та преси, пообіцяли скасувати нові містобудівні умови, визнавши їх незаконними та дали доручення директору юридичного департаменту ЛМР Г. Пайонкевич готувати процедуру скасування проголосованого виконкомом 10.08.2018 року рішення.

Але минав час і нічого не відбувалося. Нові містобудівні умови, хоча й не вступили в дію, бо не були Вами підписані та опубліковані, але й не були скасовані. Виникає питання, чому підлеглими не виконуються Ваші розпорядження? Невже таке можливо?

За кілька тижнів, 16 листопада, ми прийшли на засідання виконавчого комітету Львівської міської ради, щоб нагадати про Вашу обіцянку, але реакції не дочекалися.

20 лютого 2019 року директорка юридичного департаменту ЛМР Гелена Пайонкевич  запросила нас на розмову з представниками забудовника БК «Інтергал-буд», для пошуку компромісу, під час якої стала на бік забудовника. Аргументи пані  Пайонкевич звелися до того, що власник ділянки може користуватися нею на свій розсуд попри багаторазові заперечення місцевої громади (зокрема й через механізм громадських слухань).

Представники забудовника так і не пояснили, за рахунок якої площі планують обслуговувати будинок, що за планом має зайняти 93% земельної ділянки, де розташується паркінг для понад 260 співробітників офісного центру, який збираються будувати на цій землі та як дотримаються встановлених законодавством норм щодо інсоляції прилеглих низькоповерхових будівель, пожежної безпеки, відстані між будинками. Відповідей на наші запитання ми не отримали, нас знову не почули.

5 березня 2019 року ми ще раз нагадали Вам, п. А.Садовий, про публічну обіцянку у «Відкритому листі».

6 серпня 2019 року нам вже вдруге вдалося потрапити на прийом до міського голови. Під час цієї зустрічі Ви визнали, що з боку забудовника має місце шахрайська схема. Нам сказали, що про рішення нас повідомлять.

Мешканці згодні з озвученим Вами висновком, що це шахрайська схема.

Ми знаємо, що забудовником цієї земельної ділянки є ТОВ «БК «ІНТЕРГАЛ-БУД», а його власник – це колишній львів'янин, депутат Верховної ради України, людина зі скандальною репутацією – п. В.ЗУБИК. Це впливова і багата людина, яка вхожа в коло високопосадових чиновників. Купуючи земельну ділянку на аукціоні, через підставну особу, забудовник наперед знав і був впевненим, що, замість передбаченого умовами аукціону будівництва невеликого офісу, міські посадовці оперативно поміняють містобудівні умови і обмеження та фактично дадуть згоду на будівництво хмарочосу і він зможе максимально «ефективно» використати земельну ділянку. І дійсно, рішення міських чиновників щодо зміни містобудівних умов і обмежень приймались у стислі терміни, без врахування інтересів мешканців, вимог ДБН та умов земельного аукціону, на користь забудовника. Зацікавленість і сприяння зі сторони посадових осіб ЛМР в досягненні поставлених В.Зубиком завдань очевидна. Тому, це виглядає добре продуманою шахрайською схемою.

Тепер ми дізнаємося, що 21 лютого 2020 року, за позовом начебто власниці земельної ділянки, Львівський окружний адміністративний суд визнав протиправною бездіяльність виконавчого комітету Львівської міської ради щодо незабезпечення належного оформлення рішення виконавчого комітету та зобов’язав виконавчий комітет Львівської міської ради оформити та видати містобудівні умови та обмеження на будівництво офісного центру на вул. Ржегоржа, 21. Зокрема суд визнав, що своїми діями виконавчий комітет порушив ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні». Оскільки на засіданні виконком підтримав видачу цих містобудівних умов та обмежень, то міський голова повинен був їх підписати та завершити процедуру оформлення.

Міська рада самоусунулася від цього процесу і навіть не подала відзив на позовну заяву, ігнорувала судові засідання. Юристи міської ради мали використати той факт, що власники запізнились з позовом. Згідно з ст.122 КАСУ, пункт 2 - «Для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналась, або повинна була дізнатись про порушення своїх прав, свобод чи інтересів».

Позивач мотивував тим, що тільки в листопаді 2019 року йому стало відомо, що нові містобудівні умови не підписані головою міської ради. Але це нахабна брехня і подання неправдивої інформації до суду. Також була прихована істинна інформація з розвитку подій навколо проголосованих виконкомом нових містобудівних умов.

З серпня 2018 року мешканці неодноразово зустрічалися з представниками власника. Зокрема на громадському слухані 24.09.2018 був присутній п. Саків О.О., який є довіреною особою власника та підписантом Договору купівлі-продажу земельної ділянки, 20.02.2019 відбулася зустріч з представниками забудовника у начальника юридичного департаменту Г.Пайонкевич. Також зацікавлені особи, від власника та забудовника, намагалися домовлятися особисто з мешканцями прилеглих будинків не чинити опір забудові. За цей період крім великої кількості листів до посадовців ЛМР та безпосередніх зустрічей з ними, в ЗМІ опубліковано понад 20 статей на підтримку мешканців. Не знати це було неможливо.

Тобто власник земельної ділянки точно знав, що містобудівні умови не підписані, і знав причину. Міська рада мала б це використати і доводити в суді, що для власника термін звернення з адміністративним позовом минув ще у лютому 2019 року.  А позов був поданий у грудні 2019 року. Тепер в міській раді виправдовуються, що суд не повідомляв міську раду про засідання. І це обман, в рішенні суду є посилання на те, що представник відповідача звертався з клопотанням про перенесення засідання.

Очевидно і те, що Львівський окружний адміністративний суд не мав бажання дослідити належним чином всі обставини справи, адже не може не виникнути питання, за яких обставин проголосоване рішення виконкому не було підписане міським головою такий тривалий час, що саме завадило йому зробити це.

Тепер ця справа буде розглядатися в Львівському апеляційному адміністративному суді. Мерія подала апеляцію на рішення окружного суду.

До такої ситуації призвело затягування міської влади і Вас особисто з прийняттям законного рішення і небажання поставити крапку в цій скандальній історії.

На сьогоднішній день, ще не пізно запустити процедуру скасування проголосованого 10.08.2018 року рішення виконкому, якщо на це буде Ваша воля п. Садовий А.І., і Ви дійсно відповідаєте за свої слова і обіцянки дані мешканцям міста та можете протистояти корупційним схемам.

Мешканці вулиць Ф. Ржегоржа та до неї прилеглих

Лист підписали 47 мешканців

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: