Вакарчуку – 45: від фізика до успішного музиканта і політика

2020-05-14 10.11.55 www.gazeta.ru 49f71c5209ec

Святослав Вакарчук пройшов шлях від юного фізика до успішного артиста, який збирає стадіони прихильників по усьому світу. Його патріотичні виступи насправді варто слухати і розуміти, адже вони несуть любов до України, її культури і традицій.  

Незважаючи на вибухонебезпечні реакції на будь-яку його публічну дію, усе життя Святослава Вакарчука є надійно схованим від поглядів тієї ж публіки. Усе, що ми знаємо про нього, є перетвореним. Будь-які засновки та висновки, якими оперує цей чоловік, майже ніколи не оприлюднюють сирими. Усе – через образ, мистецтво, вдало підібрану репліку, бездоганно сконструйований фото- чи відеоряд.

Кілька речень промови під час вручення йому чергової нагороди стають предметом ефірних та соцмережних дискусій щонайменше на тиждень. Кожна пісня і кожен альбом перетворюється на чергову точку відліку. Гастрольні тури стають обставиною для ще одного єднання — через емоцію, через спогад, через любов.

Записана для рекламної кампанії одного газованого напою пісня стає саундтреком спершу для Помаранчевої революції, а пізніше — для Революції Гідності. «Вставай, мила моя, вставай! Більшого вимагай!» — заклик, який із перших нот змушує випростатися, який викликає дев’ятий вал емоцій, натхнення, готовності.

ІА Дивись.Info пропонує пригадати ключові факти з життя Святослава Вакарчука – українського співака, народного лідера, активного громадянина та політика.

Дитинство і освіта Святослава Вакарчука

Народився в невеликому містечку на Закарпатті – Мукачево – 14 травня 1975 року, але дитинство провів у Львові. Навчався в четвертій школі, в якій – як тоді, так і зараз – поглиблено вивчалася англійська мова. Також батьки віддали Святослава і в музичну школу – два роки він вчився грати на скрипці, що і стало, очевидно, фундаментом для набуття майбутнім музикантом дивовижного слуху та музичного смаку. Також в дитинстві серйозно цікавився грою на баяні. Відомо, що ще з дитинства подавав надії як артист – брав участь в КВН, грав у шкільному театрі. Також у юності Вакарчук непогано грав у баскетбол.

Святослав Вакарчук – фізик і кандидат наук

По закінченню школи вступив до університету Франка на фізичний факультет. Успішно його закінчив, а пізніше отримав і другу вищу освіту за фахом економіста-міжнародника.

Після закінчення університету вирішив навчання не кидати і подався в аспіранти. Мало хто знає, що, крім музичної кар'єри, Вакарчук був вельми перспективним ученим-фізиком – він кандидат наук, автор кількох наукових робіт. Кандидатську писав про суперсиметрію електронів, і, до речі, пізніше одну зі своїх платівок так і назве – «Суперсиметрія», а одну з композицій в альбомі – «Susy», що є скороченою формою цього ж слова.

У якийсь момент, саме коли Святослав закінчив університет, перед ним був вибір – поїхати за кордон і продовжити навчання, кар'єру вченого-фізика або залишитися в Україні і продовжувати займатися музикою. Він вибрав другий варіант.

Творчість Святослава Вакарчука і «Океан Ельзи»

Група ОЕ, завдяки якій ім'я Вакарчука сьогодні відомо кожному українцю, була створена в далекому 1994 році в складі Павла Гудімова, Юрія Хусточки, Дениса Глініна і Вакарчука. До цього група називалася «Клан тиші», але після відходу одного з учасників групи – Андрія Голяка – змінила назву.

Вакарчук – автор переважної більшості текстів для пісень, а також музики. Протягом перших декількох років існування група мала кілька виступів, її називали вельми перспективною, і 1998 року ОЕ переселяється в столицю і випускає свій дебютний альбом «Там, де нас нема», який відразу ж приносить хлопцям всеукраїнську популярність.

З тих пір група не припиняє плідну діяльність – регулярно виходять альбоми, а хітові композиції очолюють вітчизняні чарти. Також група вельми популярна і в Росії, хоча пісні співають лише українською мовою.

У 2004 Хусточка і Шуров, який прийшов в ОЕ в 2000 році, вирішили створити свою групу – «Естетік Ед'юкейшн». Наступного року від ОЕ відколовся і Гудімов, почавши сольну кар'єру. Зі старого складу залишився тільки ударник Глінін. Альбом «Глорія», записаний 2005 року, ОЕ записує вже в новому складі, але зі «старим» лідером – Вакарчуком.

2008 року він запустив проєкт «Вночі». Було презентовано цілий альбом, в основному - в стилі джаз. Також у 2011 році для пісень, які не лягали в концепцію ОЕ, Вакарчук випустив проєкт-альбом «Брюссель». 2016 року група ОЕ випустила альбом «Без кордонів» і провела світове турне. Сьогодні «Океан Ельзи» Вакарчука – один з небагатьох, хто збирає на концертах цілі стадіони.

Політична діяльність Святослава Вакарчука

Наприкінці 90-их їздив з туром на підтримку тодішнього кандидата в президенти Леоніда Кучми. 2004 року не залишився осторонь від політичних подій, які відбувалися в країні – активно виступав на Майдані, агітував за Віктора Ющенка і був одним з «облич» Майдану поряд з Русланою та Олегом Скрипкою з ВВ.

Є послом доброї волі ООН, займався безліччю соціальних і культурних проєктів. 2007 року вирішив йти у велику політику і став народним депутатом – пройшов за списками НУНС. У той же період, до речі, його батько був керівником Міністерства освіти України. Але законотворчою діяльністю Вакарчук займався вельми недовго. Вже через рік виступив з гучною заявою про складення повноважень депутата. Але ще більш скандальною була причина такого вчинку – пояснив, що не збирається брати участь в безперервному розподілі влади та політичних інтригах, чим тогочасна політична верхівка, за його словами, тільки і займалася.

Наступна революція в Україні також не залишила Вакарчука байдужим – він став активним учасником акцій протесту на Майдані, а для багатьох – і натхненником за допомогою патріотичних пісень. У грудні 2013 ОЕ, до речі, дав на Майдані безкоштовний концерт в оригінальному складі. Група на той час значно змінила склад – деякі учасники «відкололися» і почали сольні кар'єри.

2015 року став учасником світової програми Єльського університету. Метою цієї програми є навчити нових світових лідерів. Багато в чому через цю деталь біографії про Вакарчука згодом почнуть говорити як про майбутнього кандидата в президенти.

Наступного року виступив з резонансною заявою про те, що українській владі не варто створювати чорних списків з артистами, яким не можна буде перетинати український кордон.

16 травня Святослав Вакарчук представив власну партію «Голос», з якою пішов на парламентські вибори влітку 2019 року. Його партія набрала 5,82% голосів виборців та отримала 20 місць у Верховній Раді. У березні 2020 року Святослав Вакарчук після з’їзду своєї партії «Голос» оголосив, що вже не головує у політсилі. Він передав свої повноваження Кірі Рудик, тепер вона керуватиме «Голосом». Натомість Святослав Вакарчук залишиться лідером партії.

Сім'я Святослава Вакарчука

Вакарчук не любить розповідати про своє особисте життя і ретельно його приховує, як і багато інших публічних особистостей. Відомо, що його дружину звуть Ляля Фонарьова, вона 1977 року народження, має доньку Діану від першого шлюбу.

Батько – Іван Вакарчук, відомий науковий діяч, а також колишній керівник Міносвіти, ректор одного з найпрестижніших вузів країни – Львівського університету. Мати – Світлана, має звання заслуженого вчителя. Є доцентом ветеринарної академії у Львові. Хобі – живопис.

Батько і мати Вакарчука познайомилися, будучи студентами. Іван Вакарчук помер 4 квітня нинішнього року. Також у Вакарчука є брат Олег. Відомо, що він працює в банківській сфері.

Хобі Святослава Вакарчука

Святослав в одному з інтерв'ю заявив, що йому пощастило заробляти на тому, що він любить найбільше в житті – музиці. Також любить подорожувати. Часто виступає як лектор, здебільшого зі студентами зустрічається в Київському політеху. Але лекції читає часто не про фізику, про яку знає не з чуток, а про політику. Вакарчук цікавиться буддизмом, любить читати. Добре знайомий з класикою літератури – української і світової. Улюблені музиканти – «Бітлз», а також «Роллінг Стоунз», «Пінк Флойд» і «Квін».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: