Які свята відзначають 14 травня (іменини, народні прикмети)

8353dfb34a0ef8f81919a643ecab7787

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 14 травня в Україні і світі.

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 14 травня в Україні і світі.

Свята та події 14 травня

День Бориса і Гліба. Борис і Гліб — одні з перших святих, канонізованих руською церквою, молодші сини Володимира Святославича.

Незабаром після смерті їхнього батька в 1015 році вони обидва були вбиті, згідно з літописом, своїм старшим братом Святополком. Борис загинув на річці Альті 24 липня, а Гліб 5 вересня біля Смоленська. У результаті чотирирічної війни Святополк був переможений своїм молодшим братом Ярославом Мудрим. Очевидно, при Ярославі і була почата перша спроба канонізації святих братів. Тоді ж почали складатися перші оповідання про їхню загибель.

До часів Ярослава відноситься виникнення місцевого культу Бориса і Гліба у Вишгороді, де вони були поховані. Перенесення мощів Бориса і Гліба до нового храму синами Ярослава 20 травня 1072 року вважається моментом їхньої остаточної канонізації. Дати їхньої пам'яті, 24 липня, а пізніше і 2 травня (день другого перенесення мощів у 1115 р.), стають руськими святами. Спочатку їх шанували як цілителів, але дуже незабаром Борис і Гліб стають заступниками всіх руських князів як їхні святі родичі. Вони — помічники в битвах, їхнім ім'ям закликають до єдності Русі, до припинення міжусобних воєн.

У 1975 році футболісти «Динамо» (Київ) вперше завоювали Кубок володарів кубків.

У 1955 році у Варшаві, під тиском і з ініціативи СРСР, підписали договір про дружбу, співпрацю і взаємну допомогу соціалістичних країн (Варшавський договір) і створили об'єднане командування збройними силами - своєрідний антипод НАТО.

У 1948 році в Тель-Авіві прем'єр-міністр Давид Бен-Гуріон публічно оголосив Декларацію незалежності Ізраїлю; ця дата не формально відзначається як День незалежності Ізраїлю, а офіційне свято відзначається за єврейським календарем так, щоб воно випадало на вівторок, середу або четвер, найближчі до дати 5 ияра.

У 1940 році Голландія капітулювала перед вермахтом в перший рік Другої світової війни.

У 1915 році після 9 місяців російської окупації австро-угорські війська вступили в Дрогобич (Галичина).

У 1900 році в Парижі відкрили II Олімпійські ігри.

У 1853 році в США запатентували згущене молоко.

У 1811 році Парагвай отримав незалежність від Іспанії.

У 1796 році британський хірург Едвард Дженнер вперше в світі здійснив успішне щеплення від віспи 8-річному хлопчикові.

Іменини 14 травня

Цього дня іменини святкують: Борис та Гліб

Народні прикмети 14 травня

Якщо мурахи чисті й ситі – до рясного урожаю пшениці. Якщо погода зіпсувалася – до суворої зими. Якщо на сході сонця в небі немає хмар – літо буде спекотним. Мурахи на Веремія метушаться в мурашнику – весь наступний місяць погода буде дощовою.

Гороскоп 14 травня

Овен

Має сенс підписатися на якісь курси – навіть онлайн, які дозволять підвищити свою професійну кваліфікацію, незабаром нові знання вам знадобляться.

Телець

Вирішити важливе професійне питання допоможуть відомості, отримані вами в минулому: здавалося, що ви їх забули, але в потрібний момент вони з'являться ніби нізвідки.

Близнята

Займаючись одною справою, намагайтеся не переключати увагу на друге і вже тим більше на третє, інакше вийде, як у прислів'ї про двох зайців: жодну роботу не вдасться довести до пуття.

Рак

В роботі рухайтеся від простого до складного: не варто на початку дня братися за вирішення серйозних питань – до них потрібно ставати після "розігріву" на виконанні невеликих завдань.

Лев

Доведеться зайнятися тим, що до вподоби вашій широкої і діяльній натурі, – довести до ладу занедбані раніше рутинні справи: поки ви їх не закриєте, про нові проєкти говорити не доведеться.

Діва

Ідеї, які прийдуть в голову в цей день, можуть виявитися більш ніж перспективними: головне, запам'ятати або записати їх, щоб згодом втілити в життя.

Терези

У цей день небажано нікого обдурювати, тому, якщо у вас є інформація, не призначена для чужих вух, краще промовчіть, але до брехні не опускайтеся.

Скорпіон

Ставши власником чужої таємниці, дайте собі слово, що не скористаєтеся нею з корисливою метою: навряд чи такий вчинок піде вам на користь – швидше за все, все станеться з точністю до навпаки.

Стрілець

Складаючи плани на найближчий час, дозвольте собі трохи помріяти – неймовірно, але факт: пункти, які ви спочатку вважаєте фантастичними, збудуться насамперед.

Козоріг

Вирішення серйозних питань рекомендується перенести на кілька днів, все одно пуття від них не буде, а поки має сенс зайнятися повсякденними побутовими клопотами.

Водолій

Таємниця, над розгадкою якої ви думали довгий час, розкриється сама собою і невимовно вас здивує: добре подумайте про те, як ви зможете використовувати нові знання.

Риби

Вдалий день для того, щоб поділитися своїми знаннями і досвідом з тими, хто їх потребує: якщо у вас запитають пораду, не відмовляйтеся – ваша допомога може бути неоціненною.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: