Сьогодні Львівщина відзначає День Європи

10_1589614680_3504x2396_1_0
Фото: ЛОДА

Сьогодні, 16 травня, очільник Львівщини спільно із донькою Софією та в.о. Представника МЗС України у Львові Катериною Терек-Медвецькі урочисто підняли прапор Європейського Союзу біля будівлі Львівської обласної державної адміністрації.

Про це повідомляє пресслужба ЛОДА.

«Для кожного мешканця нашої країни сьогодні — особливий день. Наш народ довів, що ми — європейська нація, незалежна європейська держава. Українці не раз демонстрували всьому світу вірність європейським цінностям: під час Революції Гідності прапори Європейського Союзу майоріли поруч з нашими синьо-жовтими стягами. Вірю, що вже зовсім скоро наша країна стане повноправним членом ЄС та НАТО, адже Україна — серце Європи», — наголосив голова ЛОДА Максим Козицький.

Приєдналась до вітань з нагоди відзначення Дня Європи також Катерина Терек-Медвецькі.

«Рух України до ЄС — незворотній. Успішна євроінтеграція сприяє економічному розвитку країни, зокрема залученню інвестицій в Україну. Сам процес євроінтеграції став більш прозорим та зрозумілим для громадян України, адже сьогодні кожний українець має доступ до “Пульсу Угоди” — онлайн-системи моніторингу виконання Плану заходів щодо реалізації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Великі завдання стоять перед регіонами у питаннях залучення до співробітництва з ЄС, зокрема, у реалізації низки освітніх, наукових, культурних, ділових проектів та програм ЄС», — зазначила пані Катерина Терек-Медвецькі.

Рада Європи святкувала однойменне свято у день свого заснування 5 травня 1949 р. до 1964 р.

Європейський Союз затвердив 9 травня як День Європи на саміті в Мілані 1985 р., вирішивши увічнити день проголошення Декларації Шумана. У декларації пропонувалося об'єднання французької та західнонімецької вугільної та металургійної промисловості, що призвело до створення Європейського співтовариства з вугілля та сталі, першого Європейського співтовариства, створеного в 1952 році. Також 9 травня вважається Днем народження Європейського Союзу.

Європейський Парламент «офіційно визнав» День Європи у жовтні 2008 року.

Святкується в різних формах в більшості держав — членів Європейського союзу і сусідніх країн, таких як Туреччина, Україна, Молдова, хоча, як правило, не святкується у Великій Британії у зв'язку з євроскептицизмом. Через політичний характер свята, в цей день проводять освітні заходи про Європейський Союз або виступають на підтримку європейської інтеграції. Прапор грає важливу роль в загальних урочистостях в якості ще одного символу. Незважаючи на перевагу 9 травня, деякі європейці, як і раніше відзначають це свято 5 травня, підкреслюючи роль Ради Європи в захисті прав людини, парламентської демократії і верховенства закону. На відміну від цього, Декларація Шумана є лише пропозицією об'єднати французьке і німецьке вугілля і сталь. Крім того, 9 травня збігається з День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Свято було встановлено в Україні «…враховуючи стратегічний курс України на європейську інтеграцію…» згідно з Указом Президента України «Про День Європи» від 19 квітня 2003 р. № 339/2003.

День Європи в Україні відзначається у третю суботу травня. День Європи жителі України відзначають день спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту.

Традиційно урочиста церемонія відкриття Дня Європи проходить у Києві. На Хрещатику облаштовується так зване «Європейське містечко» за сприяння Представництва ЄС в Україні та посольств держав-членів ЄС.

Таке містечко складається з павільйонів, що представляють Україну, кожну державу-члена ЄС, Європейську Комісію та міжнародні організації. У павільйонах презентується географія, культура, історія найбільших міст держав-членів ЄС, організовуються публічні дебати з послами та представниками української влади, проводяться вікторини з європейської тематики та мовні курси, облаштовуються «куточки національних страв» тощо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: