Міністр економіки розповів, що буде з системою Prozorro

thumbnail-tw-20200323100551-1264

Міністр економіки анонсував зміни підходів до учасників держзакупівель. Prozorro чекає реформа.

Реформа системи Prozorro буде поступовою і обмежень участі іноземців в держзакупівлі не буде. Про це сказав в інтерв'ю LIGA.net міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Ігор Петрашко.

«Збільшення вимоги до локалізації для участі в державних закупівлях - джерело для підтримки українських виробників», - підкреслив міністр.

За словами Петрашка, в змаганні між локальним та іноземним постачальником перевагу повинен отримувати компанія з локалізацією.

«Мова йде не про безумовну перевагу: ми ще дискутуємо підходи, щоб зберегти баланс - все-таки ми маємо угоду про асоціацію з ЄС, треба це враховувати. Але зараз цей баланс спотворений, причому не в нашу користь», - зазначив він.

За словами міністра, додатковий критерій локалізації буде вводитися, не змінюючи системи Prozorro.

«Система буде продовжувати працювати в рамках діючих алгоритмів, щоб все відбувалося абсолютно прозоро, без будь-якого ручного управління. Але система повинна враховувати національні критерії. Наприклад, сплата податків. Чому компанія, яка платить податки в Україні не повинна мати ніякого пріоритету перед конкурентом, який взагалі нічого не платить в нашій держбюджету, при цьому отримуючи від свого уряду кредит під нуль відсотків на експорт? Це ненормально», - підкреслив він.

Відповідаючи на питання, коли планується реформа системи Prozorro, Петрашко заявив, що це не відбудеться миттєво, зміни будуть поступовими.

«Для початку хотілося б дати сигнал. Для того, щоб, наприклад, припинилися такі речі, як експорт російських комплектуючих через Білорусь. А система Prozoro - хороша, вона дуже ефективно прибрала людський фактор в переговорах про держзакупівлі. Але вона не винна, що в її алгоритмах не були критерії переваги виробників», - додав міністр.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: