На Львівщині шукатимуть п’ять мільйонів на доплати медикам

99298147_578861739409340_4708556836830183424_n

Медики Львівщини мають отримати доплати з обласного бюджету.

Медики Львівщини мають отримати доплати з обласного бюджету.

Відповідне рішення прийняли депутати Львівської обласної ради, які заслухали інформацію Львівської ОДА щодо санітарно-епідеміологічного стану на території Львівщини та врегулювання ситуації, яка склалася у зв’язку з епідемією коронавірусу.

Як розповів директор департаменту охорони здоров'я ЛОДА Орест Чемерис, за березень понад 500 медиків, які були задіяні до лікування хворих на коронавірус, отримали доплати у 300% в повному обсязі. Натомість за квітень доплати медикам має здійснити Національна служба здоров'я України, тому впевненості у тому, що медики отримають 300% доплати, немає.

Натомість голова бюджетної комісії Олег Домчак заявив, що не всі медики на Львівщині, які лікують хворих на коронавірус, отримали у повному обсязі обіцяні урядом 300% надбавки до зарплати.

«Закрити питання по 300% надбавки медикам доведеться нам», – підсумував голова облради Олександр Ганущин.

Відтак депутати доручили вишукати 5 млн грн, зокрема для медиків Львівської обласної інфекційної лікарні, Львівського обласного госпіталю інвалідів війни та репресованих імені Юрія Липи, Центру легеневого здоров’я та Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф (швидка), Львівської обласної дитячої клінічної лікарні «Охматдит», котрі були безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації хвороби COVID-19, для виплати різниці між обіцяними державою 300% до посадового окладу і коштами, які лікарня отримає з Національної служби здоров’я України за квітень 2020 року, а також для  надання разової допомоги працівникам комунальних некомерційних підприємств, у яких підтверджено діагноз захворювання COVID-19 і які пройшли стаціонарне лікування за період 12 березня – 15 травня 2020 року.

Згідно з рішенням депутатів, допомога надаватиметься у розмірі двох посадових окладів для працівників Львівської обласної інфекційної лікарні, Львівського обласного госпіталю інвалідів війни та репресованих імені Юрія Липи, Центру легеневого здоров’я та Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф (швидка), Львівської обласної дитячої клінічної лікарні «Охматдит», а також одного посадового окладу для працівників інших медичних комунальних закладів Львівської обласної ради.

Депутати також обговорили ситуауцію з ПЛР-тестуванням.

«Основна проблема – це тести. 7 днів потрібно, щоб отримати результат. А людина,  яка в стаціонарі чекає на результат, має набагато більше шансів захворіти», – заявив перший заступник голови облради Богдан Гагалюк.

Натомість керівник обласного штабу з ліквідації надзвичайної ситуації Андрій Васько розповів, що зараз на Львівщині роблять до 350 ПЛР-тестів на добу, очікування результатів триває від 3 до 6 днів.

«Цього тижня плануємо задіяти лабораторію на базі Центру легеневого здоров’я, ведемо переговори про залучення до тестування Центру громадського здоров’я. Це розширить кількість тестувань до 500 на добу. Цього буде достатньо, щоби справлятися з потоками пацієнтів, які потребують стаціонарного лікування, але потужності треба буде і надалі розвивати, щоби тестувати пацієнтів, які перебувають в легкому стані», – розповів Андрій Васько.

Він додав, що вже проведено пробне тестування методом імуноферментного аналізу, який виявляє антитіла до коронавірусу.

«Є значна кількість людей, які вже перехворіли, і, найімовірніше, це відбулося у безсимптомній формі. Для того, щоби розуміти реальну картину, ми будемо проводити фокус-групи та тестування методом ІФА. Таким чином ми зможемо дізнатися, який у нас є популяційний імунітет і якого розвитку ситуації очікувати до кінця літа, чи буде друга хвиля на осінньо-зимовий період, яка прогнозується», – додав Андрій Васько.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: