Рада може дозволити Укрпошті надавати банківські послуги: в НБУ проти 

2020-05-19 12.29.49 espreso.tv ceadf2c4d3ab

У Національному банку висловились проти голосування в парламенті за створення державного «поштового» банку.

Про це повідомила пресслужба Нацбанку.

«Це нелогічно. Роль держави у банківському секторі має зменшуватися, а не рости. Зменшення ролі держави сприятиме конкуренції, і відповідно - підвищенню якості фінансових послуг. Сьогодні частка держави - 55%. Ми спільно з Урядом плануємо її зменшити до 25% до 2025 року завдяки частковій приватизації держбанків. Розширення статусу Укрпошти - це крок до збільшення монополїі держави у фінсекторі, а не крок до конкуренції», - пояснили в НБУ.

У Нацбанку додали, що це неконкурентно, оскільки Укрпошта опиниться у привілейованому стані, якщо порівняти з банками.

«Поштовий оператор отримає всі переваги і можливості ведення банківської діяльності, але не нестиме жодної відповідальності. Поштовому оператору не потрібно отримувати банківську ліцензію, не потрібно виконувати нормативи та вимоги до роботи з коштами населення. НБУ зможе встановлювати для „Укрпошти“ лише порядок відкриття і ведення рахунків. Тобто НБУ не буде регулювати банківську діяльність Укрпошти. До того ж Укрпошта змагатиметься з іншими держбанками - Ощадбанком і ПриватБанком. Ми за конкуренцію, але не держбанків між собою за одних і тих же клієнтів. Боротьба на одному „клаптику землі“ призведе до зменшення дохідності всіх. Переможців не буде, всі будуть у програші. У підсумку втратить держбюджет, включно з додатковими витратами Укрпошти», - заявили в НБУ.

Також в Нацбанку вважають, що це ризиково, оскільки Укрпошта не розуміє реальної вартості ведення банківського бізнесу. Банки витрачаються на побудову систем фінансового моніторингу, контроль ризиків, управління чужими коштами, комплаєнс, безпеку даних і відділень. До того ж Укрпошта має нижчу експертизу у фінмоніторингу, ніж банки, тому виникає підвищений ризик відмивання коштів, йдеться в повідомленні.

В Нацбанку пропонують, щоб Укрпошта надавала у сільській місцевості агентські послуги від імені банків або працювала у межах нового платіжного законодавства.

«Нова редакція закону „Про платіжні послуги“ дозволить поштовому оператору вести рахунки клієнтів та забезпечувати розрахунки, а також випускати власні платіжні картки без участі банку. Цей варіант - оптимальний. Адже Укрпошта має ліцензію на надання платіжних послуг, яка може бути легко розширена у межах чинного законодавства», - заявили в НБУ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: