Стало відомо, яка шкідлива звичка збільшує ризик захворіти на COVID-19

корона

Фахівці на основі попередніх даних пацієнтів з COVID-19 припускають, що у курців частіше виникають ускладнення зі здоров'ям.

Дослідники повідомляють, що одна з можливих причин полягає в тому, що куріння збільшує експресію гена ACE2 - білка, який зв'язується з SARS-CoV-2, - що може сприяти зараженню COVID-19. Про це пише Eurek Alert, інформує ТСН.

Дослідження передбачає, що тривале куріння може викликати збільшення білка ACE2 в легенях, що може призвести до більш високого рівня захворюваності у пацієнтів.

“Наші результати дають уявлення про те, чому курці, у яких розвивається COVID-19, зазвичай мають погані клінічні результати. Ми виявили, що куріння викликає значне збільшення експресії ACE2, білка, який SARS-CoV-2 використовує для проникнення в клітини людини”, – говорить старший автор Джейсон Шелцер, фахівець з генетики раку в лабораторії Cold Spring Harbor Laboratory.

Регуляторний білок ACE2 пов’язаний з уразливістю до вірусу SARS 2003 року (2003). За словами науковця, дані експериментів на мишах показали, що більш високі рівні ACE2 роблять мишей більш сприйнятливими до ГРВІ. Пізніша робота з SARS-CoV-2 показала, що, коли людський ACE2 був високо експресований у хворих на Covid-19 мишей, вони вмирали швидше.

У людей легені діють як одне з основних місць вироблення ACE2. Щоб оцінити прямий вплив куріння на експресію ACE2 в легенях, Шелцер порівняв експресію гена ACE2 з епітеліальної тканини легенів людей, які регулярно курили сигарети, з тими, хто ніколи не курив.

“Ми виявили, що куріння викликало значне збільшення експресії ACE2”, – каже Шелцер.

Він зазначив, що курці виробляли на 30-55% більше ACE2, ніж їх колеги, які не палять. Ця зміна також залежала від дози, причому у завзятих курців виникли максимальні значення ACE2.

Результати Шелцера показують, що інші вірусні інфекції, такі як грип, а також передача сигналів інтерферону – частина системи захисту організму від вірусів – збільшують експресію ACE2.

“Через це можливо, що SARS-CoV-2 може викликати активацію свого власного рецептора, створюючи тим самим петлю позитивного зворотного зв’язку, що веде до більшої кількості інфекцій”, – каже Шелцер.

Хоча вплив сигаретного диму і експресії ACE2 є переконливим, він не є постійним. Порівнюючи легкі нинішніх курців з тими, хто кинув палити протягом принаймні 12 місяців, Шелцер виявив “значне зниження експресії ACE2, демонструючи, що вплив куріння на ACE2 можна повернути назад”.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: