Без нас: які навколишні громади не хочуть у Львівську ОТГ

82193980_2865468480178281_2158932403018530816_n-696x464-696x464-1-696x464-1-696x464

Уже сьогодні уряд може прийняти рішення щодо створення Львівської ОТГ. Принаймні так каже заступник міського голови з містобудування Любомир Зубач.

Нагадаємо, ЛОДА підготувала та подала на затвердження Кабінету Міністрів України перспективний план формування територій громад Львівської області. Цим планом було передбачено формування Львівської об’єднаної територіальної громади (ОТГ) у складі: м. Львова, м. Винники, смт. Брюховичі та смт. Рудно, які вже зараз входять в адміністративну територію Львова, а також інших населених пунктів: с. Рясне-Руське, с. Бірки, с. Зашків, с. Гряда, с. Грибовичі, с. Малехів, м. Дубляни, с. Лисиничі.

Сьогодні ж у мерії почали бити на сполох. Мовляв відбувається спроба суттєво врізати майбутню ОТГ.

«За нашою інформацією, урядом буде винесено рішення, яким будуть визначені межі ОТГ. Від цього залежить, яким шляхом ми будемо рухатись далі. Треба всім розуміти, що, за законом, перспективний план об’єднання громад формується відповідною обласною адміністрацією та подається на затвердження Кабміну. Львівська ОДА подала проєкт Львівської ОТГ у складі 11 громад, які включають 20 населених пунктів. Саме цей документ, я сподіваюсь, буде розглядатись. Хоча ми маємо інформацію, що в останній момент таємно проводяться наради і робиться спроба «вихолостити» Львівську об’єднану територіальну громаду. Я шокований, тому що обговорюється не лише питання недолучення до Львова довколишніх територіальних громад, які висловили бажання об’єднатись та бути з містом, а й питання вилучення навіть цих громад за межі Львова. Зараз дуже активно лобіюється питання, аби створити окремо Винниківську ОТГ та Брюховицьку ОТГ. Я вважаю це неподобством, адже ці громади є зі Львовом вже понад 50 років. Ставити питання, щоби зменшувати територію Львова – абсурд. Львів має багату та непросту історію, але він тільки розвивався та розширювався. Я думаю, що це було б обурливо поставити питання, щоби забрати у міста частину території», – заявив під час брифінгу Любомир Зубач.

За його словами, напередодні міський голова Львова звернувся до прем’єр-міністра України та особисто до кожного міністра, аби цього не допустити.

«Ми вважаємо, що відокремлення від Львова суперечить інтересам мешканців цих громад і є обумовленим виключно бажанням місцевих «феодалів» сформувати власні «вотчини» і безконтрольно розпоряджатися комунальними ресурсами у приміській зоні За перспективним планом, який на розгляд уряду подала ЛОДА, дискусійними залишилися лише питання Сокільників та Мурованого, які претендують на створення окремих громад, але в той же час дуже тісно інтегровані з Львовом і на території яких знаходяться стратегічно важливі для міста об’єкти (ТЕЦ-2, водосховище, проєктовані дорожні розв’язки тощо). Тому хоча не всі пропозиції міста Львова були враховані, але Львів готовий погодитися на кінцеве державницьке і справедливе рішення. Та в останні дні перед затвердженням перспективного плану на урядовому рівні розпочалися зворотні консультації щодо кардинального зменшення конфігурації майбутньої Львівської ОТГ. І йдеться не лише про зменшення проєктованих меж, але й фактичне вилучення тих громад, які вже понад 50 років є частиною міста Львова», – заявив Любомир Зубач.

Наразі Львівська мерія роздає навколишнім селам щедрі обіцянки. Зокрема у міській раді переконують, що в межах створення Львівської ОТГ у кожному селі буде сучасний Центр надання адміністративних послуг, мешканці отримають якісне транспорте сполучення та безкоштовний проїзд для пенсіонерів, забезпечуватиметься підтримка військових (100 тис. грн допомоги; 25 тис. грн - при підписанні контракту із ЗСУ), мешканці ОТГ матимуть обслуговування у лікарнях міста, забезпечуватимуться сучасні освітні послуги, зокрема передбачене створення медіатек, коворкінгів та молодіжних центрів, мешканці приєднаних населених пунктів зможуть брати участь та реалізовувати власні проєкти громадського бюджету, розробка програми централізованого водопостачання та каналізування, її поетапна реалізація; виконавча влада залишатиметься на місцях, а також будуть представники громад у спільній з містом раді. Утворення органів самоорганізації населення як представницьких органів навколишніх громад зі збереженням окремих управлінських та фінансових функцій.

Водночас із представників громад, які виступали на брифінгу разом із Любомиром Зубачем, та тих, які зібралися у Львівському прес-клубі, лише представник однієї Руднівської чітко і недвозначно заявив про готовність увійти у Львівську ОТГ.

«Громада висловила бажання увійти до складу Львова. На виконавчому комітеті було прийнято рішення, що Рудно хоче і має намір вступити до міста Львова, щоб його укрупнити. Селище Рудно вже є не перший рік невід’ємною частиною міста Львова, тому у нас немає іншого шляху, і його ніхто не шукає», - заявив голова Рудненської селищної ради Ігор Форманчук.

Додамо, що раніше за входження до Львівської ОТГ також висловлювалася голова Зашківської сільської ради Оксана Чекайло.

Менш категоричним був в.о. голови Лисиничівської сільської ради Іван Захарчук.

«Навколо нас вже створені громади, тому Львів поглинає нас. Але ми ми хочемо розуміти чи залишиться адміністративний центр, яким чином будуть функціонувати наші два села Лисиничі і Підбірці, чи це буде в Личаківському районі? Ми не знаємо, як це буде. Чи буде в нас ЦНАП, який буде статус наших земель? Наші жителі хочуть почути, як це буде відбуватися. Якщо буде закон про агломерацію, ми готові працювати зі Львовом на партнерських засадах, але справи місцевого значення хочемо  вирішувати  самі. На сьогодні Львів пропонує, але документально нічого не фіксує, тому ми за те щоб залишити так, як є», - заявив Іван Захарчук.

Натомість решта представників громад були одностайні і категоричні і своєму несприйнятті Львівської ОТГ.

«Львів проспав той час, коли треба було вести перемовини з приміськими громадами і реалізовувати концепцію «Великого Львова».  Коли час був втрачений – намагалися хапатися за окремі громади, які ще не визначалися. Але, як на мене, це помилковий шлях, бо закон про ОТГ не можна приміряти до таких великих міст, як Львів. Тут потрібний закон про агломерацію. Львів буде розвиватися, якщо буде співпрацювати з приміськими територіями. Основна проблема для Винників те, що закон не передбачає можливості об’єднати місто з містом і перед нами стоїть дилема – або зникнення, або виокремлення, щоби в майбутньому створити львівську агломерацію, про що ми приймали рішення на сесії міської ради. Позиція Винників однозначна – ми проти входження у Львівську ОТГ, бо втрачаємо управління територією, де мешкає майже 22 тисячі осіб. Наш розвиток зупиниться. Ми за створення Виниківської ОТГ і щоб в майбутньому формувати агломерацію великого Львова», – заявив міський голова Винників Володимир Квурт.

«2016 року, після виборів, Андрій Іванович запросив нас на круглий стіл, щоб обговорити утворення львівської агломерації. Тоді говорили, що  всі населені пункти повинні  зберегти свої органи самоврядування. Але закон про агломерацію так і не прийняли. Скільки будуть розглядати новий законопроєкт –  невідомо. Наша селищна рада звернулася до низки населених пунктів щодо утворення Брюховицької ОТГ. Ми пройшли всі процедури, подали пакет документів. Але громадські слухання в ЛОДА, де мали розглядати нашу ОТГ, були зірвані. Після цього хтось невідомо яким чином подав список населених пунктів, які повинні увійти у Львівську ОТГ. Але жодного листа, звернення чи пропозиції до нас не надходило. Тому Брюховицька селищна рада має однозначну позицію, що ми не хочемо входити у Львівську ОТГ і виступаємо за створення Брюховицької ОТГ», – заявив голова Брюховицької селищної ради Володимир Доманський.

«Ми ще 11 лютого, попри те, що ЛМР не надсилала до нас жодних звернень, не проводила жодних зустрічей, провели схід села, на якому були дані рекомендації для сесії, де прийняли рішення і надіслали його в ЛМР, ЛОДА та Кабмін, що Грибовицька громада проти входження у Львівську ОТГ. Я розумію місто, яке хоче створити велику ОТГ. Але дуже прикро за ЛОДА, яка не зважила на вільне волевиявлення громад, адже закон передбачає об’єднання добровільне. Ми готові співпрацювати з Львовом в межах агломерації, як окрема ОТГ, на договірних засадах», – заявив голова Грибовицької сільської ради Ігор Питель.

«Ми готові об’єднатися в громаду чи з Брюховичами, чи Куликовом, чи Малеховом, тільки не зі Львовом. Є рішення сесії щодо незгоди об’єднання зі Львовом. Ми не чули до грудня  ніяких пропозицій від Львова», – заявив голова Грядівської сільської ради Михайло Василина.

«Львів, не провівши консультацій ні з одним населеним пунктом, вирішив, що всі села і міста згідні увійти в Львівську ОТГ. Дублянська ОТГ була спроєктована ще 2015 року. Під час останніх консультацій в ЛОДА нам було сказано, що Дублянська ОТГ не входитиме у Львів. А потім дізнаємося, що в листі, відправленому ЛОДА до Києва, всі рішення, які прийняті Дублянами і навколишніми селами, де мешканці підписалися, що вони проти входження до Львівської ОТГ, були проігноровані. Ніхто з ЛМР не приходив в наше місто, не надавав ніяких пропозицій. Ми категорично проти і хочемо мати Дублянську ОТГ. Крім цього, у новому виборчому законодавстві не передбачено виборів у  міста старост  - лише в селах і селищах, хто буде представляти наше місто в ОТГ?» – заявив міський голова Дублян Василь Попович.

«Ми б хотіли залишатися своєю громадою, в нас відбулися збори і більшість висловилася за створення Брюховицької ОТГ. Ми не можемо йти проти волі людей, тому ми проти входження у Львівську ОТГ», – заявив депутат Рясне-Руської сільської ради Михайло Воєвода.

«Ми також проти об’єднання у Львівську ОТГ з тих самих причин, які раніше були озвучені. 6 лютого було прийняте рішення проти об’єднання зі Львовом. Наша сільська рада неодноразово укладала угоди з ЛМР і наша співпраця триває, але в нас є львівське сміттєзвалище, рекультивація не проходить, все заростає травою і лісом. В нас буда угода зі Львовом щодо відшкодування збитків від сміттєзвалища, але вона лише частково виконана ЛМР, а все інше робиться силами наших громад. Люди не захищені. Маємо вже приклад Збоїщ і можемо побачити, що ніякого розвитку на периферії  Львова немає, на відміну від центру. Якщо наш бюджет перейде у Львів, ми не знаємо, куди підуть ці кошти, бо наших представників там не буде, тому ми також категорично проти входження у Львівську ОТГ», – заявила керуюча справами Малехівської сільської ради Наталія Савочка.

Як неважко прослідкувати, в усіх виступах повторювалися дві тези: «Львів до нас не звертався і нічого не пропонував» і «ми готові співпрацювати як рівноправні партнери у межах майбутньої львівської агломерації». Тому, навіть якщо уряд прийме адміністративне рішення щодо створення Львівської ОТ, навряд чи мешканці навколишніх сіл та міст будуть у захваті від того, що їхніми грошима розпоряджатимуться міські депутати та чиновники районних адміністрацій Львова.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: