Рік після інавгурації: головні тези з пресконференції Зеленського

прес

Сьогодні, 20 травня, Володимир Зеленський провів конференцію з журналістами про підсумки першого року президентства. Його інавгурація відбулася рівно рік тому, 20 травня 2019 року.

Тоді глава держави приймав поважних гостей церемонії у Маріїнському палаці. ІА Дивись.інфо публікує головні тези, якими президент поділився з журналістами.

З Путіним все-таки треба домовлятися

«У мене не було зустрічей з Володимиром Путіним у будь-якому форматі, зокрема й дзвінків. Ми не відпускаємо питання повернення окупованих територій, Криму. І Німеччина, й Франція — всі підтримують, що після спаду коронавірусу в нас має бути зустріч у «нормандському форматі».

Кофлікти між обладами і ОДА, звільнення губернаторів

«Коронавірус показує, які «хвороби» є в нас в держапараті. Я боюся звільнити очільників ОДА, бо там зруйнується весь процес.

На більшості посад очільників облрад — представники партії «Блок Петра Порошенка». У тих областях, де очільники ОДА потужні та сильні дипломати й знайшли порозуміння з облрадою, там все спрацювало. А в тих регіонах, де виникла війна між главою ОДА і губернатором — там все складно».

Мовні квоти на телебаченні були ще до нас

«З мовними квотами треба навести порядок, залучити засоби масової інформації та інші канали. Ми не вводили квоти — вони були ще до нас. Є якісь важливі деталі, які втрачені, через що є певна несправедливість.

У нас нема Газпрому, але є Нафтогаз

Я хочу, щоб в Україні державний телеканал був кращим, ніж будь-який інший. У нас немає Газпрому, але є Нафтогаз. Треба щось придумати, це буде сюрпризом для них».

 Про рідну мову

«Питання мови в Україні не стоїть, це дуже штучне питання. Справедливість повинна бути для всіх: як українськомовних, так і для меншин. Маємо захищати права меншин, але всі мають знати рідну мову, і це нормально.

Угорщина через питання історії та мови блокує членство в ЄС і НАТО. Віктор Орбан (прем'єр-міністр Угорщини) висловив готовність до монументальної зустрічі, де ми б підписали базовий меморандум із питань історії та мови. На жаль, в нас непрості відносини, хоча наші народи перебувають у дружніх відносинах. Ми це питання вирішимо найближчим часом».

Справа Єрмака для президента порожня

«Я знаю, хто проводив ці записи, я знаю, для чого, я знаю, хто шантажував цими записами, хотів шантажувати мене особисто, щоб я зняв Єрмака. Не готовий зараз говорити, тому що йде слідство, але я знаю відповідь… Частково там є відповідь, чому я деяких людей звільняю. Жодної людини, про яку говорили, немає на посадах. І це ж не через те, що вийшли записи, і тому ми чи уряд їх не поставили на посади. Записи були зроблені влітку і восени, а після цього багато разів на посади можна було поставити».

Зеленський відрізняється від Порошенка ... всім

«Я всім відрізняюся від Порошенка. Я чесна, порядна людина, яка вболіває за цю країну. Я, може, не так красиво спілкуюся по-українськи, як президент Порошенко. Так і є, але я поважаю цю країну, поважаю громадян України, поважаю українську мову, поважаю кожного.

Якби я не балотувався, президентом України став би пан Порошенко. Тому у мене питання: а хто для вас краще - пан Порошенко на другий термін чи пан Зеленський, який він є?»

Про поїздку в Оман

«Я людина, у мене є родина, діти і дружина. Я полетів, щоби відпочити. Я не був «Петро інкогніто», а купив квиток на своє ім’я. Я літав рейсовим літаком.

Не повідомив... То я ще в душ ходжу

А те, що не повідомив, то я ще в душ ходжу… Може я щось неправильно розумію, але це моя приватна справа. Я полетів відпочити. І там у нас не було офіційних відносин між країнами, тому я зустрівся із керівництвом. Я там пробув аж три дні, бо далі сталася трагедія, збили український літак».

Одного терміну не вистачить

«Я подумаю про те чи балотуватися на другий термін. Чесно кажучи, щиро: одного терміну не вистачить, щоб виконати все, що обіцяв. Я подумаю про те, чи балотуватися на другий термін».

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: