Цього тижня обіцяють затвердити межі ОТГ – останнє слово буде за урядом

децентрал

Одна з найоголовніших реформ, яка була започаткована ще попередньою владою у 2014 році – децентралізація. Вже цього року вона мала би бути на етапі завершення.

Більшість депутатів готові підтримати завершення децентралізації, бо розуміють, що це необхідний і невідворотний процес. Про це розповідав народний депутат Віталій Безгін, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою, а також заступник міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода на онлайн-пресконференції, присвяченій адміністративній роботі.

«Коли задумували проведення цієї реформи, то сподівалися на інший графік реалізації – більш науковий і послідовний. Але поки все це було в процесі, в Україні виникла агресія Росії, анексія Криму, – каже Негода. – Може бути і багато критики щодо реформи і низка недоліків, про які також знаємо. Однак зараз ми можемо точно сказати, що сьогодні ми на етапі найвідповідальнішого періоду. Саме 2020-ий – найвідповідальніший рік. Тут як на дистанції з бігу – найважливіші останні метри».

Основне завдання, яке ми завершимо вже цього тижня – це затвердження перспективних планів територіальних громад

Одним із визначальних моментів заступник міністра називає чергові місцеві вибори, які мають відбутись цього року вже на новій територіальній основі, а також цілу систему рішень, прийнятих в уряді і парламенті.

«Є кілька основних точок, що ми маємо зробити, аби реалізувати основні юридичні і правові завдання, які дадуть можливість рухатись дальше. На даному етапі основне завдання, яке ми завершимо вже цього тижня – це затвердження перспективних планів територіальних громад, відповідно до закону про територіальні об’єднання. Це важлива робота. Вирішувалось це по-різному і у різних областях, але сьогодні це фінальне рішення, яке стане основою для майбутніх територіальних громад, а тому ці рішення є дуже важливими.

Також на основі цього поділу уряд повинен найближчим часом ухвалити рішення і затвердити адміністративні центри і території майбутніх громад. Далі – фінальне рішення Кабінету Міністрів щодо формування субрегіонального рівня, тобто, згідно з чинною Конституцією, ліквідація старих (чинних сьогодні) районів і утворення нових.

Далі чекаємо низку інших рішень – це і закони про місцеве самоврядування, і зміни до податкового, бюджетного та виборчого кодексів.

Тому коли питають, чи завершиться цього року процес децентралізації, то я би сказав: цього року ми повинні завершити формування всієї нормативно-правової бази, яка нам дасть можливість перейти до системи влади і організації системи місцевого самоврядування, яка буде децентралізована», – розповів урядовець.

Він називає децентралізацію тривалим процесом. З 1 січня 2021 року уряд анонсує трансформацію місцевих державних адміністрацій, а на останок буде процес внесення змін до Конституції України. Адже процес розроблений в рамках чинного Основного закону. Але щоби завершити процес децентралізації органів місцевого самоврядування, потрібні ще зміни до Конституції.  І після цього, як вони будуть внесені, чекає ще один етап – зміна статусу місцевих державних адміністрацій.

З 1 січня 2021 року уряд анонсує трансформацію місцевих державних адміністрацій

Віталій Безгін переконаний: всі передумови до успішного завершення реформи є.

«Зараз – унікальний шанс, адже всі органи працюють разом. Є взаємодія різних гілок влади, співпраця профільного міністерства, профільного комітету і профільного директорату Офісу Президента.

Децентралізація – це вже незворотний процес. Всі законодавчі ініціативи, я думаю, проголосують вже на наступній сесія. Ми розуміємо, що зміни до Податкового та Бюджетного кодексів внести буде непросто. Це та реформа, де треба показувати результат, і, якщо ми хочемо зробити правильну річ для держави і громадян, то це треба робити зараз», – наголосив Віталій Безгін.

В’ячеслав Негода визнає: багато де межі територій можуть поділити не так, як би хотілось мешканцям, адже чинний закон про добровільне об’єднання до 20 грудня минулого року дозволяв два формати.

«Перший формат – відповідно до перспективного плану, який задавав певні параметри об’єднань. І другий варіант, який дозволяв добровільне об’єднання (тобто в будь-які формі), і лише після цього вирішували питання чи вносити зміни в перспективний план чи ні.

Багато таких громад утворилось добровільно, але подекуди надмірно добровільно, і вони абсолютно не відповідають певним параметрам. Тому зараз діють процеси фіналізації перспективних планів, і ми бачимо, наскільки болісно проходить процес формування вже остаточних, більш обгрунтованих перспективних планів. Звичайно, ті громади, які пройшли певний період діяльності, вони хотіли б зберегтись, але не відповідають ніяким параметрам.

Багато таких громад утворилось добровільно, але подекуди надмірно добровільно, і вони абсолютно не відповідають певним параметрам

Навіть якщо ми й затвердимо нові громади, я думаю, що деякий час (законодавство дозволяє це робити) буде продовжуватись процес оптимізації їхніх параметрів, зокрема і меж. Це життєво необхідний процес і не потрібно з цього робити проблеми», – сказав В’ячеслав Негода.

Народний депутат вважає, що побоювання мешканців, нібито послуги буде отримати складніше – безпідставні. Віталій Безгін переконує, що всі послуги максимально будуть отримуватися не в укрупнених районах, а в громадах.

«Немає значення, чи це адміністративні послуги чи інші. Що стосується адміністративних, то вже перше читання пройшов законопроєкт, який впускає їх практично до кожної громади, суттєво розширює їхній перелік.

Інша «лякалка» – нібито збільшення районів означає скорочення територіальних представництв центральних органів виконавчої влади. Це дійсності не відповідає», – зазначив Безгін.

Такої ж думки  і урядовець В’ячеслав Негода: «Багато політиків будуть спекулювати на темі, як добиратись і куди старенька бабуся буде їхати за довідкою. Хочу підкреслити, що наша концепція полягає в тому, що всі послуги мають надаватись у громадах. Всі послуги, які сьогодні надають ЦНАПи, створені при районних держадміністраціях, і жителям треба їхати в район вирішувати якісь питання. Ми пропонуємо, щоби всі ці центи адмінпослуг і комунпослуг надавались у громадах. Більше того, навіть в старостатах громад. Можна створити такі умови, щоби громадянину взагалі не було потреби кудись їхати в район. В районі не буде чого робити! Залишиться система виконавчої влади, податкова та інші держоргани виконавчої влади і система державних адміністрацій».

Скорочення робочих місць у місцевих держадміністраціях Негода також каже не боятися.

«Формування районів робиться насамперед не для функціонування органів місцевого самоврядування, а для системи виконавчої влади. Від цього громадяни не втратять. Ми навпаки – оптимізуємо цю систему і зробимо її більш відповідальною та зрозумілою.

Формування районів робиться насамперед не для функціонування органів місцевого самоврядування, а для системи виконавчої влади

Щодо кадрового забезпечення, то частина професійних кадрів буде перетікати в громади. І тут знову ж таки йдеться не про зменшення, а про збільшення кадрового потенціалу. З повноваженнями і ресурсами приходить відповідальність, а це вимагає певної кількості людей. Буде не скорочення, а перетікання якісних кадрів.

Основне наше завдання – це створити спроможні громади, які не просто будуть вміти розпоряджатись своїми коштами й утримувати соціальну, освітню, медичну інфраструктуру та виплачуватимуть собі зарплати. Найбільш важливим є питання місцевого розвитку. Це розроблення стратегії розвитку, притягування на свої території інвестицій, які призведуть до створення робочих місць. Тому що громада, яка буде сидіти і чекати, скільки до неї зайде податків – це не активна громада. Наше ж завдання – створити активні громади, які будуть постійно в пошуку і конкуренції», – підсумував заступник міністра.

Тетяна ЯВОРСЬКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: