Вихід з карантину: як і коли запрацюють дитсадки

садок4

На засіданні уряду вирішили, що вже час батькам йти на роботу, а малюків пора вести до дитячих садочків. Кабмін дозволив роботу дошкільних установ з 25 травня. Втім, запрацюють вони не всі і не відразу.

Чи приймати дітей, остаточно будуть вирішувати на місцях відділи освіти, навіть, якщо обласна влада вирішить, що роботу можна відновлювати, розповідає Галина Чорна, головний спеціаліст відділу дошкільної, загальної середньої освіти департаменту освіти і науки Львівської ОДА.

«Кожен відділ освіти може коригувати дату відкриття садка. Якщо бачать, що не готові прийняти дітей, то працюють за всіма рекомендаціями, аби виконати необхідні вимоги і вже тоді відкрити заклад дошкільної освіти. За законодавством у них є на це право. Приймати рішення буде засновник закладу – відділ освіти чи міська рада. Дрогобич, скажімо, готується відкривати садки або з 1-го, або з 10-го червня. Вони працюють над тим , щоб було забезпечені всі необхідні рекомендації», – каже Галина Чорна.

Садки готові, грошей здавати не треба

У місті так, як і в області чекають основних затверджених протоколів по роботі дошкільних установ. Кажуть, що мали достатньо часу, щоби підготуватись, розповідає Зоряна Довганик, начальник управління освіти департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради.

«Ми мали багато часу, щоби підготуватися за час карантину, аби наші садочки були приведені до належного стану. Зараз персонал почергово виходять – і двірники, і прибиральники. Підготовчі роботи йдуть на рівні відділів освіти.

На даний час ми маємо опрацьовані протоколи, як би мали працювати заклади дошкільної освіти, є також окремо протоколи для батьків.

Закуплена певна кількість антисептиків і засобів індивідуального захисту. Працюємо над тим, аби придбати в усі заклади одноразові рушники, аби можна було використовувати їх щодня», – каже Зоряна Довганик.

У районах області про забезпечення усіма засобами захисту та дезінфекції також мають подбати на місцевому рівні. Повинні закупити безконтактні термометри, антисептичні засоби. Гроші на це мають виділити засновники закладів дошкільної освіти, тобто на місцях. Чиновниця Галина Чорна запевняє, що з батьків збирати гроші на антисептики чи термометри не будуть.

«Батьки не повинні здавати на ці речі кошти. Цим має займатись місцева влада, оскільки заклади дошкільної освіти належать до органів місцевого самоврядування.

У законодавстві взагалі ніде не передбачено, що батьки мають здавати на щось кошти. Заклад дошкільної освіти навіть не має права в добровільній формі просити батьків забезпечити засобами захисту дошкільні заклади освіти. Це мають робити органи місцевого самоврядування. Вони повинні виділити на це кошти, оскільки в кожному районі, місті чи об’єднаній громаді є кошти, які передбачені на боротьбу з COVID-19. Заклади дошкільної освіти входять в етап виходу з карантину. Відтак ці кошти мають бути передбачені і на цю ділянку роботи», – пояснює Галина Чорна.

Правила посткарантинного дитсадка

Щоби дитина потрапила до садочку, вона має пройти температурний скринінг. З ознаками хвороби малюка не прийматимуть до садочку.

«У попередніх протоколах прописана обов’язкова термометрія, дезінфекція приміщень, провітрювання. Батькам не дозволятимуть заходити в приміщення садочка. А от за кількістю дітей у групах обмежень не буде, – розповідає Галина Чорна. – У попередніх пропозиціях, які у нас є, вранці вихователь має проводити прийом дитини на території закладу, але за межами будівлі. Це, звичайно, буде залежати і від погодних умов, можливо, прийом проводитимуть і при вході в заклад. Батьки або супроводжуючі особи мають вдягати респіратор чи маску, очікування на території дошкільного закладу також буде обмежене в часі.

Одна група дітей не повинна контактувати з іншою. Перевіряти будуть також працівників – щоденний огляд. Чи будуть робити експрес-тести – невідомо, в попередніх рекомендаціях цього немає, хоча такі пропозиції були».

На час пандемії у дитсадках заборонять використання багаторазових рушників, м’яких іграшок, килимів із довгим ворсом, не дозволятимуть перебування в приміщенні в вуличному взутті і заходів у присутності глядачів. МОЗ також рекомендуватиме тимчасово відсторонити від роботи працівників, вік яких перевищує 60 років, та тих, хто має хронічні хвороби.

Загалом львівські чиновники прогнозують, що цього літа дітей у садках буде значно більше, аніж у попередні роки. Зоряна Довганик каже, що садки працюватимуть безперервно, весь час.

«У літний період батьки часто дітей забирають на оздоровлення. Але цього літа, я гадаю, що звиклої кількості дітей для літа не буде – їх буде більше, аніж щорічно. Батьки завжди у літній період мали відпустки, їхали з дітьми на відпочинок і оздоровлення, але зараз інша ситуація. В батьків буде менше можливостей забрати дітей. Тому цього літа всі садочки працюватимуть. Адже, як правило, під час літніх канікул дитсадки закривали. Це був час для того, щоби провести ремонтні роботи. Цьогоріч усе, що було потрібно, вже зробили під час карантину», – зауважила Зоряна Довганик.

Тетяна ЯВОРСЬКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: