Ще тиждень: на Львівщині карантин продовжили до 29 травня

20200126_gaf_x99_439
Фото ілюстративне.

Усі діючі на Львівщині карантинні заходи продовжені до 29 травня.

Таке рішення ухвалила обласна комісія ТЕБ і НС.

Як розповів під час брифінгу заступник голови ЛОДА Тарас Грень, таке рішення зумовлене значним зростанням кількості хворих в області.

Він додав, що громадський транспорт до 29 травня продовжать курсувати тільки у режимі спецперевезень.

«У нас має місце наявність межового коефіцієнту 11,92 на 100 тисяч населення. І на жаль позитивна динаміка інфікованих і хворих». З врахуванням цього прийнято рішення про продовження усіх карантинних заходів щонайменше до 29 травня», - уточнив Тарас Грень.

«Цього тижня ми бачимо явно негативну динаміку, ситуація є вкрай нестабільною. Станом на п’ятницю минулого тижня у стаціонарах знаходилося  314 пацієнтів, а станом на сьогоднішній ранок уже 404. Ми також відзначаємо протягом тижня збільшення кількості виявлених хворих, а також пацієнтів, які потребують госпіталізації. Кількість хворих в реанімації минулого тижня становила 12, а станом на сьогодні – 30. Враховуючи цю статистику рішення про продовження карантину є абсолютно обгрунтованим,» - заявив директор департаменту охорони здоров’я Орест Чемерис.

Він пояснив зростання захворюваності тим, що люди масово перестали дотримуватися карантину.

«Де-факто ми вже третій тиждень бачимо, як зростає кількість людей на вулицях. Ця активність людей, а ще втома і нехтування елементарними правилами карантину призвели до цієї ситуації», - пояснив директор департаменту.

Він додав, що зараз у лікарнях перебувають 75 медпрацівників, які  заразилися коронавірусом.

«Стан їх близький до середньої важкості. Всю необхідну допомогу вони отримують. Загалом захворіли 245 медпрацівників.  Найбільше це лікарня швидкої допомоги і обласна інфекційна. Це специфіка ургентної допомоги. Коли привозять пацієнта у критичному стані медик не завжди має час подбати про себе!, - розповів Орест Чемерис.

Директор обласного лабораторного центру МОЗ Роман Павлів зараз час очікування результатів ПЛР-тестування може перевищувати 7 днів.

«В нас в холодильниках лежить понад 2,5 тисяч матеріалів для дослідження. Щодня прибуває від 400 до 600 проб, а роблять 300-350 в день. Тому виходить, що якщо людина поступила сьогодні то результат буде через 7-8 днів, і інколи і пізніше. Бувають результати не позитивні або негативні а середні, які не є показовими. Знову треба робити аналіз і так може бути кілька разів, для точного результату», - розповів Роман Павлів.

За його словами ситуацію може виправити  запровадження тестів імуноферментного аналізу на визначення антитіл до коронавірусної інфекції, так зване ІФА-тестування.

«Цей метод більш безпечний ніж ПЛР, також він буде відсіювати багато досліджень, які дали негативний результат і охопити більше населення», - розповів Роман Павлів.

Водночас, за його словами, таке тестування в області розпочнеться не раніше ніж за тиждень.

«Потрібно буде закупити тести, бо це буде робити не лише лабораторний центр, а практично кожен район, всі заклади, які  мають ІФА-прилади. Там особливих вимог немає і це втричі дешевше ніж ПЛР –тести.  Але люди мають зрозуміти, що скільки б не зробили тестів, вони їх не врятують а лише дотримання цих самих простих правил, які вже всім відомі. Тільки це вбереже їх від ураження і від цього залежатиме тривалість карантину», - підсумував Роман Павлів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: