Десять «магнітів» Славської ОТГ: що варто побачити туристам

add3b929dfb6385077e285cba07b6537_600x1000
Селище міського типу Славське. Автор: Олександр Терлюк

У ХІХ столітті підприємці Ґредлі розпочали у Славському туристичний бізнес, збудувавши готелі та кліматотерапевтичну станцію. У ХХ столітті тут спорудили понад 10 витягів і заснували спортивну гірськолижну школу.

З того часу багато чого змінилося, а місцевість, як і раніше, продовжує приваблювати туристів. Що ж варто побачити і відвідати у Славській ОТГ.

«Магніт 1». Гора Тростян

Найвища точка Славської ОТГ – гора Тростян, яка завжди приваблює любителів екстриму та гострих відчуттів (особливо взимку). Однак з вершини гори у будь-яку пору року відкривається неймовірна краса Українських Карпат. Взимку тут катаються лижники та сноубордисти, п’ють карпатський чай, глінтвейн чи грибну юшку. Цілорічно на горі працює крісельний витяг. Влітку більшість туристів віддають перевагу пішим прогулянкам, адже можна до схочу наласуватися карпатськими ягодами, назбирати запашних квітів та трав.

Висота – 1232 м.

Місце розташування: смт Славське Сколівський район Львівська область

Географічні координати: 48.856714, 23.391007

«Магніт 2». Хащованське озеро

Неподалік від селища Славське розкинулася унікальна гірська перлина – Хащованське озеро. Оточене гірськими пасмами і полонинами воно є неабиякою спокусою для туристів. Глибина озера до 5 м. Кришталево чисте повітря, напоєне ароматами гірського різнотрав’я, грайливі сонячні промені на водній поверхні та чудові панорами Карпатських гір зроблять ваш відпочинок незабутнім. Тут ви і поплаваєте, і позасмагаєте під карпатським сонечком.

Місце розташування: с. Хащованя Сколівський район Львівська область

Географічні координати: 48.766347, 23.408412

«Магніт 3». Альтанки «Сім вітрів», «Погар»

Подалі від міської метушні, високо в горах, серед дикої природи, з друзями в хорошій компанії… Подобається таке? Тоді збирайте речі і гайда в Карпати. У Славської ОТГ є кілька місць для такого відпочинку. Найпопулярніша з них – це альтанка на  г. Погар. Вона майже на вершині самої гори, тож ви зможете бачити неймовірні краєвиди, подихати чистим гірським повітрям. Інше популярне місце – альтанка «Сім вітрів» в урочищі Причівки  (неподалік гори Високий Верх). Перевагою цієї альтанки є мурований мангал. Ці локації чудово підходять як для сімейного відпочинку, так і для відпочинку з друзями.

Місце розташування: смт Славське, гора Погар

Географічні координати: 48.844762, 23.481292

«Магніт 4». Нічне Славське

 

Особливо чарівним виглядає Славське вночі. Піднявшись на кілька метрів вгору на гору Погар, вам відкриється неймовірна панорама нічного гірського селища. Світлові лінії, як павутинки, тягнуться з пагорбів у долину, сплітаються, переливаються, створюючи неймовірну захоплюючу атмосферу. Це чудове місце для вечірніх прогулянок та романтичних зустрічей.

Місце розташування: смт Славське, вул.О.Степанівни

Географічні координати: 48.847224, 23.458167

«Магніт 5». Церква Зіслання Святого Духа

Місце сили та душевної рівноваги – церква Зіслання Святого Духа у селі Верхня Рожанка. Збудована 1804 року вона є архітектурною пам’яткою бойківської культури. Тип наземного плану – тризрубна, триверха, з широким, спільним піддашшям, орієнтована з півночі на південь. На дереві досі зберігся напис: «Церква збудована у липні 1804 року».

Верхи церкви завершують трьома маленькими маківками з оригінальними трираменними хрестами, на яких зображено ряд символів.

Нині церква та дзвіниця мають статус пам'ятки архітектури національного значення.

Місце розташування: с. Верхня Рожанка Сколівський район Львівська область

Географічні координати: 48.781879, 23.515792

«Магніт 6». Криївка

Повернутись в минуле, відчути себе справжнім воїном УПА, зрозуміти всі особливості життя у криївці. Для цього достатньо завітати в урочище Мохнач у с. Волосянка. Тут ви матимете змогу побачити на власні очі умови проживання українського підпілля. А особливо завзяті зможуть у цій криївці навіть переночувати!

Місце розташування: урочище Мохнач с. Волосянка Сколівський район Львівська область

Географічні координати: 48.802704, 23.440383

«Магніт 7». «Ведмежа лазанка»

Не вистачає гострих відчуттів? Замало адреналіну в крові? Тоді вам точно на «Ведмежу лазанку».

«Ведмежа Лазанка» – новий мотузковий парк в урочищі Цоцора, поблизу гірськолижного курорту у Славському. Він неодмінно стане улюбленим екстремальним маршрутом для кожного, хто бажає відчути себе справжнім альпіністом, втекти від буденності і насолодитися відпочинком на свіжому повітрі. Завершити проходження маршруту ви зможете багатометровим спуском на підвісному ролику. Це подарує Вам відчуття польоту і стане фінальним акордом цієї унікальної, абсолютно безпечної пригоди.

Місце розташування: урочище Цецора с. Волосянка Сколівський район Львівська область

Географічні координати: 48.801823, 23.445797

«Магніт 8». Виставка бойківських вишиванок та предметів побуту

Хто такі бойки? О, повірте, тут можна багато розповідати, але краще один раз побачити, ніж 100 разів почути. Завітайте у с. Либохора, де зібрано багато експонатів давньої бойківської культури: старовинний бойківський одяг, бойківську вишивку, побутові речі, знаряддя праці етнічних бойків. Там вас тепло зустрінуть, покажуть і розкажуть про традиції цього гірського народу.

Місце розташування: с. Либохора Сколівського району Львівської області

Географічні координати:48.896512, 23.508199

«Магніт 9». Майстерня гончарства

Є унікальна можливість відвідати «Майстерню гончарства», де ви зможете побачити стародавні зразки українського гончарного спадку, дізнатись секрети ремесла та відчути себе гончарем, освоїти ази техніки формування на різних фігур на гончарному колі. До того ж виготовлені власноруч деталі стануть оригінальним карпатський сувеніром, в який ви вклали власну душу. Але пам’ятайте, якщо раз спробуєте, захочеться повторювати це знову і знову.

Місце розташування: вул. Тараса Шевченка, 105а, Славське, Сколівський район, Львівська область.

«Магніт 10». Форель

Форелеві господарства – одні з найцікавіших і найазартніших місць відпочинку у селищі Славське. Риболовля та приготування форелі на свіжому повітрі залишать приємні спогади на все життя.

Власноруч зловити рибку та скуштувати карпатську форель приготовлену на мангалі пропонують готельні комплекси, садиби та рибні господарства:

готель-замок «Вежа Ведмежа»: с. Волосянка, 48°48’07.1″N 23°26’44.6″E

«Форелева рибалка» по вул. І. Франка: при в`їзді до смт. Славське,

N 48.864116, E 23.472882;

садиба «Форелевий двір»: смт. Славське, вул. Шевченка 15в,

N 48.843909, E 23439463;

колиба «Краєвид»: смт. Славське, вул. Устияновича,85, N 48.83151 E 23.44999;

садиба «Лісова казка у пані Стефанії»: смт. Славське, вул. Устияновича, 140, N 48.81253  E 23.43987.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: