24 травня — день Мокія Мокрого: історія, традиції та прикмети свята

mokiya-u-1280x720
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

24 травня православна церква вшановує пам'ять просвітителів Кирила і Мефодія. За народним календарем дату називають день Мокія Мокрого.

Сон з 23 на 24 травня віщує події, які відбудуться через 12 днів. Вважається, що сновидіння, побачене вдень 24 травня, віще, але сильно довіряти йому не потрібно, інформує Ukr.Media.

Ким був святий Мокій?

Проживав Мокій у III столітті в Римі, родом походив зі шляхетної і багатої родини. Ставши дорослим, він прийняв рішення виїхати у Фракію (провінція Римської імперії). Мокій оселився в містечку Амфіполі, де служив у християнському храмі священником.

Він дуже ревно ставився до віри Христової, переконував прийняти її і язичників, за що був підданий страшним катуванням. Мокія кидали на розтерзання диким тваринам, колесували, кидали в розпечену піч, стругали його тіло металевими кігтями.

Але щоразу Господь давав йому сили витримувати випробування, залишатися цілим і неушкодженим. Тож в люті римський правитель наказав відрубати Мокію голову.

24 травня — день Мокія Мокрого: історія, традиції та прикмети свята

Які на цей день існують традиції і обряди?

Дату в народі прозвали Мокій Мокрий, тому що по погоді цього дня здавна визначали, яким належить літній сезон — дощовий або сухий.

Слов'яни 24 травня в городах і полях не працювали. Заборони дотримувалися строго, бо згідно з народними забобонами на тих, хто порушить її, святий Мокій розсердиться, град нашле і всі посіви поб'є.

Сьогодні дощ допоможе вам позбавитися від негативу!

На Русі 24 травня цілителі і знахарі намагалися зібрати якомога більше дощової води. В цей день вона особливу цілющу силу має. За допомогою такої води відчитують від смутку і туги, виконують ритуали на подружнє щастя, лікують різні недуги.

Прикмети на 24 травня

- на Мокія мокро - літо буде дощовим;
- туманно і схід сонця багряний - чекайте грозового літа;
- дощ - ще сорок днів будуть дощовими;
- жарко і сухо - до посушливого літа.

Що не можна сьогодні робити

У цей день перебували під забороною посівні роботи, щоб град полів не побив.

Сон з 23 на 24 травня віщує події, які відбудуться через 12 днів. Сновидіння, побачене вдень 24 травня, віще, але сильно довіряти йому не потрібно.

Також у цей день не варто довго перебувати на вулиці.

Народні прикмети на 24 травня – Кирило і Мефодій, Мокій Мокрий

День слов’янської писемності і культури

Щорічно 24 травня у всіх слов’янських країнах урочисто прославляють святих Кирила і Мефодія – творців слов’янської писемності. 24 травня православна церква згадує святих рівноапостольних братів Кирила і Мефодія.

Брати були православними ченцями, слов’янську абетку створили у грецькому монастирі. Слов’янська писемність була створена в IX столітті, близько 862 року.

Новий алфавіт отримав назву «кирилиця» на ім’я візантійця Костянтина, який, прийнявши чернецтво, став Кирилом. А допомагав йому в богоугодній справі освіти слов’янських народів старший брат Мефодій. Кирило створив слов’янську абетку на основі грецької, суттєво змінивши її, щоб передати слов’янську звукову систему. Були створені дві абетки – глаголиця і кирилиця.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: