Злочинці в погонах: резонансні злочини українських провоохоронців

поліц5

«Наша міліція нас береже» – саме таке класичне гасло мали б використовувати українці і до, а тим більше після поліцейської реформи.

Утім, дії поліцейських не завжди відповідають їхнім прямим обов'язкам - охороняти та захищати. Буває навпаки - треба захищатись від правоохоронців. Вже вкотре в Україніі відбуваються резонансні інциденти за участі поліціянтів.

Так 25 травня Україну сколихнула новина про те, що в Кагарлику Київської області двоє поліцейських познущалися над дівчиною – її катували, після чого згвалтували.

Перевіркою зайнялося управління внутрішньої безпеки: підозрюваних затримали, а керівництво відділу поліції усунули.

Як з'ясувалось, правоохоронці застосували фізичну силу ще й щодо чоловіка, який знаходився в приміщенні. Погрожуючи потерпілому згвалтуванням, правоохоронці ставили його на коліна, били по голові кийками, одягали протигаз і стріляли з пістолета. У результаті цих дій чоловік отримав переломи ребер і носа.

Одного з поліцейських звати Микола Кузів. Йому 35 років, одружений, має двоє дітей. Родом зі Львівщини, служив у Маріуполі. Інший поліцейський – 29-річний оперативник Сергій Сулима. Обох затримали і зараз вони перебувають в ізоляторі тимчасового тримання. Розпочато кримінальне провадження.

Серед минулих злочинів, скоєних працівниками правоохоронних органів, виділимо резонансне вбивство 20-річного студента Ігоря Індила, що сталося 2010 року.

Він запросив до себе на День народження у гуртожиток друга Володимира Лисенка. У них стався конфлікт із дільничним Сергієм Приходьком, який на той час мешкав у гуртожитку. Приходько затримав Ігоря та забрав його до Шевченківського районного відділку міліції Києва.

На ранок 18 травня медики швидкої допомоги зафіксували смерть Індила.

Згодом у правоохоронних органах заявили, що Ігор Індило був п’яний і тричі сам упав. Однак судово-медична експертиза встановила, що черепно-мозкову травму, від якої він загинув, Ігор отримав у кімнаті для адміністративних затримань.

У справі про вбивство Індила було двоє обвинувачених. Перший — старший інспектор Сергій Коваленко. Його звинувачували в тому, що він не перевірив підстави затримання студента. 23 грудня 2011 року суд визнав Коваленка винним, але звільнив за амністією. Через два тижні Деснянський райсуд оголосив вирок і дільничному Сергію Приходьку. Його засудили до п’яти років умовно з випробувальним терміном у два роки за перевищення влади.

Через кілька років після вбивства студента Сергій Приходько пройшов атестацію і працював у тому самому Шевченківському районному відділу поліції, відповідав за роботу з неповнолітніми.

2013 року співробітники міліції згвалтували і підпалили дівчину в селищі Врадіївка Миколаївської області, після чого почалися масові протести.

26 червня 2013 у селі Сирово, що поблизу Врадіївки Миколаївської області, двоє працівників міліції Євген Дрижак та Дмитро Поліщук, а також таксист Сергій Рябіненко побили та зґвалтували 29-річну Ірину Крашкову. Лікарі діагностували у жінки відкриті переломи черепу, різані рани голови та численні гематоми.

На початку розслідування один із ґвалтівників Крашкової, капітан міліції Дрижак входив до складу слідчо-оперативної групи, що розслідувала цей злочин.

У Врадіївці відбулися масові протести, які переросли у всеукраїнську акцію з вимогами справедливого розслідування.

У 2016 року у районному центрі Криве Озеро Миколаївської області поліцейські побили та застрелили 31-річного Олександра Цукермана. Почалося з того, що 23 серпня між Цукерманом та його дружиною сталася сварка, після чого жінка викликала поліцію.

На дзвінок приїхали троє поліцейських, пізніше ще троє правоохоронців. Поліцейські почали бити чоловіка на очах у його рідних, а потім вистрілили в серце. Як показала судово-медична експертиза, Олександр Цукерман помер від чотирьох вогнепальних поранень.

Прокуратура Миколаївської області висунула підозру за ч.2 ст. 365 — «перевищення влади та службових повноважень» лише чотирьом із них: Денису Ляхвацькому, Роману Богачу, Олександру Причипойді і Миколі Хоменку.

Четверо учасників подій ще до 24 серпня 2016 року пройшли переатестацію.

У 2019 через дії поліцейських загинув п'ятирічний Кирило Тлявов. Він отримав вогнепальне поранення від випадкового пострілу, зробленого одним з двох поліцейських у Переяславі Київської області. Дитина померла в лікарні.

У 2020 році в Каховці Херсонської області правоохоронець вбив колишнього чоловіка своєї співмешканки. Поліція міста намагалася вберегти його від відповідальності, через що мітингувальники брали відділення штурмом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: