Активна громада – успішна громада

ob’iednani-teritorialni-gromadi-Odeska-oblast

Опитування мешканців, залучення до різноманітних форм голосування, участь у проєктах, написання стратегії розвитку громади, електронні петиції та громадський бюджет – це той невеликий перелік, завдяки якому залучається громадськість до прийняття рішень у громаді.

Інструменти прямої участі чи безпосередньої демократії набувають дедалі більшої популярності, даючи змогу активним жителям сіл та міст бути причетними до вирішення потреб громади.

Про комунікацію з мешканцями та механізми залучення громадян до процесів прийняття рішень йшлося 26 травня під час семінару «Базові принципи комунікації в ОТГ» для керівників та спеціалістів з комунікації об'єднаних територіальних громад Львівщини.

Експерт з висвітлення та комунікації Програми «ULEAD з Європою» Юрій Лівак висвітлив теми: дієвих принципів комунікації для ОТГ, інструментів залучення громадян до управління громадами, що передбачені законодавством, огляд ефективних практик взаємодії влади і громадян, приклади реалізації методів партисипативної демократії включно з електронними.

«Чим більш активними є мешканці громади, тим успішнішою є громада. Висока активність також свідчить про довіру до керівництва та органу місцевого самоврядування в цілому», – розповів Юрій Лівак.

Більшість об’єднаних територіальних громад активно практикують різні форми залучення громадян, проте успішність їх використання є різною.

Готуючись до семінару, експерт проаналізував сайти учасників заходу і поділився рекомендаціями ефективного залучення громадськості. Серед застосовуваних практик – петиції, громадські обговорення і бюджети участі. Але найбільш ефективними учасники відзначають бюджет участі, а найрідше застосовуваним і найменш ефективним – електронні петиції.

Для більшої ефективності Юрій Лівак рекомендує результати опитування публікувати у вигляді таблиць та діаграм, із яких буде зрозуміло ставлення більшості до чутливих тем.

Із аналізу опитування стосовно громадського бюджету на прикладі Великомостівської громади бачимо, що більшість обізнаних про громадський бюджет дуже позитивно відносяться до його запровадження і розуміють його значення. Серед респондентів переважну більшість становить молодь.

Під час семінару спеціалісти з ОТГ також працювали над практичними завданнями із активізації мешканців у особливо пасивних населених пунктах. При плануванні спільних заходів для мешканців, експерт наголосив на важливості аналізу цільової аудиторії, їхніх потреб і очікувань.

«Особисто я вважаю дуже гарною ініціативою для самих мешканців громади проведення спільних заходів таких, як екозаходи. Під час його проведення можуть народитися інші супутні ініціативи, що згуртує мешканців. Наступного року у нашій громаді ми плануємо долучитися до всеукраїнської ініціативи із висаджування дерев, а ще цього року хочемо організувати прибирання з пікніком», – розповіла Ірина Петрук із Великомостівської ОТГ.

Окрім зазначених тем, учасники семінару активно поділилися власним досвідом та обмінялися кращими практиками, які реалізовувалися у їхніх громадах.

Дарія Зубрицька,

експертка із висвітлення і комунікації Львівського регіонального офісу Програми U-LEAD.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: