Депутати знову не дали Садовому набрати кредитів

IMG_2645

Депутати Львівської міської ради не підтримали низку ухвал щодо залучення кредитів.

Зокрема, депутати не підтримали ухвали щодо участі Львівської міської ради у Програмі підтримки муніципалітетів України в рамках надзвичайного «Пакету солідарності» Європейського банку реконструкції та розвитку. Ухвала передбачала виділення коштів, що дозволили б покрити збитки, завдані комунальним підприємствам під час карантину, у тому числі кошти на виплату заробітної плати працівникам.

«Це кредит ЄБРР і участь міської ради, адже всі чули, які є суми недофінансування великих комунальних підприємств. Місто Дніпро за такий проект ухвали проголосувало», — зазначила директорка департаменту економічного розвитку Ірина Кулинич.

Як пояснила заступниця міського голови з питань житлово-комунального господарства та інфраструктури Ірини Маруняк, участь у програмі підтримки муніципалітетів від ЄБРР дозволила б місту покрити збитки, завдані комунальним підприємствам під час карантину.

«Йдеться про наші великі підприємства, які забезпечують життєдіяльність міста. У нас є фінансові плани на кожне підприємство, і ми діємо тільки по цих планах. 473 млн грн мало бути виділено на наші підприємства, а насправді у бюджеті було виділено більше 200 млн грн. Мінус 233 млн 177 тис грн станом на січень 2020 року. Зараз фінансування наших підприємств є лише до травня, на червень коштів вже нема. Ми під час коронавірусу працювали у збитки.

Під час карантину їздило 100 автобусів АТП-1 і возили лише сидячих пасажирів. Підприємства перевіряла Укртрансбезпека. Водоканал, теплоенерго не мають 100% збору коштів, тому є збитки. Я прошу підтримати цю ухвалу. Водоканал в день має 15−16 витоків. За 5 місяців — це 2 тис 400 витоків. Люди ці витоки ліквідовували, часом стоячи в холодній воді. Люди встають і вночі це все ремонтують. Треба виділити кошти для наших підприємств», - наголосила Ірина Маруняк.

Втім, за за ухвалу проголосувало лише 27 депутатів.

Депутати також не підтримали дві ухвали про надання місцевої гарантії Львівської міської ради у 2020 році з метою забезпечення виконання боргових зобов’язань ЛКП „Львівелектротранс“ у рамках проекту „Міський громадський транспорт України“ та надання місцевої гарантії Львівської міської ради у 2020 році з метою забезпечення виконання боргових зобов’язань ЛКП «Львівавтодор» у рамках проекту «Міський громадський транспорт України».

Ухвалами передбачалося залучення коштів Європейського інвестиційного банку для ремонт трамвайних вагонів з модернізацією (переобладнанням) для забезпечення перевезення пасажирів з обмеженою мобільністю та будівництво автобусного депо на вул. Вернадського, реконструкція тролейбусної контактної мережі (вул. Зелена, вул. Стрийська, вул. Тролейбусна) та капітальний ремонт кабельних ліній напругою 600 В постійного струму (фідери) від тягової підстанції № 6 до площі Митної та вул. Личаківської. Залучення коштів для реалізації цих проектів відбувається шляхом підписання угоди про передачу коштів позики між Міністерством інфраструктури України, Міністерством фінансів України, Львівською міською радою та ЛКП «Львівелектротранс» та ЛКП «Львівавтодор».

«Це друга частина загального проекту співпраці з ЄІБ. Перша частина — це придбання 10 трамваїв і 100 автобусів, тендери на придбання яких вже відбулися. А друга частина — це сьогоднішні ухвали, якими передбачено ремонт трамвайних вагонів з модернізацією (переобладнанням) для забезпечення перевезення пасажирів з обмеженою мобільністю та будівництво автобусного депо, реконструкцію тролейбусної мережі та капітальний ремонт кабельних ліній тягових підстанцій. А другою ухвалою передбачено капітальний ремонт тролейбусної мережі та будівництво депо на вул. Вернадського Це останні ухвали у цьому проекті. Є вже підписані угоди з Міністерством», - пояснила Ірина Кулинич.

«Йдеться про кредит до 3 млн євро, на період 10 років, з пільговим періодом 5 років. Відсоток по кредиту менше 2%. Це, фактично, безкоштовні кошти. Ми їх можемо взяти зараз і проводити роботи, а розраховуватись 10 років. Це урядова програма. 11 міст України сьогодні долучились і вже підписують угоди і вже будуть оновлювати свій транспорт. Це дуже вигідна пропозиція - це такі інвестиційні речі, які ми повинні робити», - додала голова комісії з питань фінансів і планування бюджету Вікторія Довжик.

Однак обидві ухвали підтримали лише 19 депутатів.

Депутати також вчергове не підтримали ухвалу «Про затвердження угоди про наміри щодо підготовки кредитного фінансування від 21.04.2020, укладеної між Львівською міською радою, Європейським банком реконструкції та розвитку і ЛМКП «Львівводоканал». Ухвалою було передбачено залучення 25 млн євро для модернізації і реконструкції очисних споруд «Львівводоканалу».

«Ця ухвала дає змогу продовжити реалізацію інфраструктурних проектів щодо води і водовідведення у 2020 році. Адже співпраця з ЄБРР у цьому напряму триває ще з 2016 року. Нагадаю, що зараз про проекту з ЄБРР ми реалізовуємо угоду по біогазу і зараз знову ж, маємо другу частину загального проекту, яким передбачено кредит на суму 25 млн євро для будівництва і реконструкцію наших очисних споруд. Якщо взяти кредит на біогаз та очисні установки, то завдяки грантам місто не буде сплачувати жодних відсотків, бо сума грантів перевищує суму кредиту», - пояснила Ірина Кулинич.

Втім, за ухвалу проголосувало лише 22 депутати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: