Інновації та правові колізії: як закордоном вирішують проблему дистанційного навчання

дистанційне
Фото ілюстративне. З відкритих джерел

Карантин став викликом для української системи освіти. МОН довелося визнати, що вітчизняні навчальні заклади були не готові до запровадження дистанційного навчання.

ІА Дивись.Info поцікавилася, як відбувалося навчання в іноземних вишах і школах,аби порівняти: чи була Україна унікальною з її труднощами переведення освіти в онлайн-формат.

У зв’язку з карантинними заходами українські заклади освіти припинили стаціонарне навчання з 12 березня поточного року. У більшості закладів карантин триває і досі. Тільки з 1-го червня вітчизняним вишам дозволили проводити сесію стаціонарно, також дозволено повернутися до навчання закладам профтехосвіти, котрі не мають можливості завершити навчальний рік без практичних занять.

Так само, 12 березня в онлайн-формат освіти перейшли більшість  закладів у світі. Тоді ж запровадили карантин у США.

Марія Опришко

Маямі, штат Флорида, США

Марія Опришко переїхала з чоловіком та двома дітьми з Тернополя до Маямі кілька років тому. Зараз жінка вчиться у місцевому виші - MIAMI DADE COLLEGE, а діти – Сашко та Орест – до місцевих старшої та середньої школи.

Загалом Марія відзначає, що перехід на дистанційну форму навчання не став для дітей значним стресом. Доволі швидко школи змогли напрацювати методи проведення уроків в онлайні.

«Навчання в Маямі і до запровадження карантину було досить комп’ютеризованим. Всі батьки мали доступ до додатка, в якому можна було відстежити рух шкільного автобуса, або подивитися точний розклад занять своєї дитини, її оцінки; можна було навіть переглянути, що сьогодні в їдальні на обід та оплатити їжу за допомогою електронних сервісів; або ж придбати обіди для дитини одразу на місяць вперед. Однак не було системи шкільної, аби забезпечити дистанційне онлайн-навчання. Тому здебільшого використовували платформу Zoom з такою метою», - ділиться Марія.

Расистські гасла посеред заняття

За словами жінки, саме відсутність альтернативи у виборі платформи була основною проблемою дистанційного навчання.

«Посилання, яке надсилав викладач, міг зламати недобросовісний користувач. Траплялося, що заходили невідомі непристойного вигляду, викрикали расистські гасла або гасла проти президента. По-перше, це все неприємно дітям. По-друге, є порушенням закону.

Але держава не може вимагати у правовласників платформи «Зробіть безпечніше». Вони надають майданчик у вільне користування абсолютно безкоштовно. Тому зараз йдеться про розробку платформи для дистанційного навчання на державному рівні. А поки вирішили проблему додатковими засобами верифікації: учні, які мають відвідати заняття, спершу заходять у «передпокій», а вчитель у свою чергу, схвалює їх візит і скеровує у основну кімнату для конференції. Якщо вчитель бачить невідомий профіль, то просто не впускає його на спільне заняття. Також з метою безпеки вимагають тримати камеру увімкнутою, не дозволяється встановлювати картинки на заставку.

Аби залогінитись на іспит, потрібно було видалити Gramarly

Учні пишуть конспекти, відскановують і пересилають вчителю. Частину екзамені було скасовано. А так звані AP Exams, екзамени рівня коледжу в кінці року відбулись також онлайн. Під час іспиту не працювали ніякі програми по граматиці. Потрібно було видалити Gramarly, бо інакше не можна було залогінитись. Так само не працювала функція «копіювати і вставити»;  не можна було переключатись між вікнами в комп’ютері - інакше тест згортався, а зайти повторно не можна.

Відеоконференції з учителями проводилися у старшій школі. Окремі школи відмовились працювати онлайн, оскільки діти у середній школі замалі, аби залишатися сам на сам з викладачем в онлайні, то відео записували напередодні і скидали учням для перегляду та самостійного опрацювання».

 

Переглянути цей допис в Instagram

 

Допис, поширений Miami Dade College 🦈 (@mdcollege)

Акула - символ MIAMI DADE COLLEGE 

Марія Опришко відзначає, що поки невідомо, як послаблюватимуть карантин у школах.

«Адміністрації міста проводили опитування серед батьків, чи ми схвалюємо, аби діти навчалися тиждень через тиждень.  Тобто у класі постійно буде знаходитися тільки половина учнів, а ще половина вчитимуться з дому. Наступного тижня їх поміняють і так далі. Також були інші варіанти: тиждень через другий, день через другий, повністю онлайн, або повністю повернутися до школи.

Але на разі це тільки плани. Передбачається також, що упродовж всього 2020 року зберігатиметься вимога носити у приміщенні маски», - розповідає жінка.

Без випускного, зате з плакатами

Хоча більшість школярів перейшли на дистанційне навчання без значного стресу, однак є дві категорії учнів, що постраждали найбільше. За словами Марії, йдеться про наймолодших учнів, а також випускників.

«Батьки школярів з початкової школи скаржаться, що не можуть вчити дітей читати і писати у той час, коли самим доводиться багато працювати. Натомість випускникам заборонено святкувати прощання зі школою. Всі розуміють, що для дітей це визначна подія і намагаються підтримати. Тому завуч і директор об’їжджають кожного випускника, дарують іменний плакат з привітанням, тиснуть руку і роблять фото на пам’ять. В той час усі залишаються у масках та рукавичках. Батьки, чиї діти цьогоріч відвідують випускні класи, чіпляють плакати собі на автівку, а інші водії вітають їх сигналами. Плакатами та іншою шкільною атрибутикою також декорують вхідні двері: аби всі знали, що тут живе випускник», - ділиться Марія.

Фізичні заняття також перейшли у онлайн-формат.

Окрім школи, сини Марії відвідують також класи з плавання. Фізичні заняття також перейшли у онлайн-формат.

«Один тренер показує вправи, а інший спостерігає чи всі правильно їх виконують. Називають сухе тренування, проводять двічі на тиждень. Це не є повноцінне заняття, мета таких вправ – аби не атрофувалися м’язи; щоб швидко повернутися в форму. Потім діти мають запостити у закриту групу у Фейсбук, скільки пройшли чи проїхали на велосипеді. Для цього треба представити карту із спеціального телефонного додатка, що відслідковує пересування. Малі лінуються, а старші пахають, бо від того залежить їх фізична форма і успіх у змаганнях. А успіх може покрити витрати на коледж», - пояснює Марія.

Початок літнього семестру у коледжі довелося відтермінувати на два тижні, зазначає жінка. «Семестр не скоротили, а просто «зсунули». Так само і закінчиться він на два тижні пізніше. Однак цей тайм-аут дав можливість викладачам, котрі не володіли навичками для дистанційного навчання, здобути їх. Відомо, що навчання у літньому семестрі буде проводитись онлайн.

 

Переглянути цей допис в Instagram

 

Допис, поширений Miami Dade College 🦈 (@mdcollege)

Тести, які виконують студенти, автоматично визначають оцінку і пересилають її в електронний щоденник. Класи відбуваються за тим самим розкладом і тією самою тривалістю, що і раніше, тільки замість того аби переходити з однієї аудиторії в іншу, ми підключаємось до різних відеоканалів».

Тетяна Буняк,

Brampton Flight Centre, Канада

Бремпонська льотна школа, у якій вчиться Тетяна Буняк, випускає сертифікованих пілотів.

«Для того аби вчитися, нам потрібно літати, а це неможливо у дистанційному режимі. По суті ми просто на паузі на невизначений час», - каже Тетяна.

Тут карантин упроваджували більш поступово, ніж у інших навчальних закладах, і пізніше перейшли на дистанційне навчання.

фото із соцмереж

«13-го березня прийшов імейл, в якому написали, що у школі встановили дезінфектори для рук, також написали, що літаки будуть обробляти антисептиком і попросили залишатися вдома, якщо є температура чи будь-які інші симптоми.  17-го числа прийшов імейл, в якому повідомлялося, що кількість літаків, на яких можна літати, знизиться до 12 (всього у нас 35 літаків в школі). Причину такого рішення не назвали, але думаю, що в той час уже менше людей бронювали літаки і літали, плюс не вистачало ресурсів, аби обробляти антисептиком весь авіапарк. Крім того, закрили навчальну зону (кімнати з партами, де ми вчилися), щоб зменшити наш час перебування в школі, в тому ж імейлі було вказано, що заборонено приїжджати в школу заздалегідь перед польотом, а одразу після польоту необхідно їхати зі школи, не можна знаходитися в школі просто так. До того часто і студенти, і інструктори просто проводили разом час у школі. Того ж дня зменшили кількість персоналу, що перебуває в аеропорту. 18-го числа закрили кафе в нашій школі. 20-го березня скасували польоти з інструкторами, тобто тоді ще можна було літати соло, якщо була така потреба, але вдвох з інструктором - ні. По суті, з цього моменту їх відправили в неоплачувану відпустку, але держава їм виплачує допомогу по безробіттю до кінця карантину.

А з 23-го березня льотну школу закрили повністю. Аеропорт функціонує, але ним можуть скористатися тільки ті, в кого є свій літак. Тобто з 23-го березня наша школа на карантині, і так точно буде до 1-го червня», - розповідає дівчина.

При цьому не відомо, чи відновлять навчання 1-го червня.

«Виші в Онтаріо на карантині до 1-го вересня. Оскільки ми не виш, то є надія, що нас відкриють раніше, але дату ніхто не називає», - пояснює Тетяна.

Карантинні колізії

Є й інші проблеми, що виникли внаслідок карантинних обмежень. Оскільки пілоти не літали більше місяця, професійна ліцензія втратила свою валідність.

«Навіть після відкритття школи ми не зможемо одразу почати літати. Якщо ліцензія втратила валідність, потрібно один раз політати з інструктором, аби відновити її дію. Інструктори також не літали більше місяця, відповідно їм всім потрібно буде проходити перевірку на компетентність, і це все займе близько двох тижнів.

Неможливо літати в дистанційному режимі

Після того, як закрилася школа, у нас ніяк не проходило навчання, бо нам необхідно літати, а це неможливо в дистанційному режимі. Екзамени ми також ніякі не можемо здавати, оскільки здаємо ми їх не в школі, а у відділенні міністерства транспорту Канади. На час карантину вони призупинили здачу цих екзаменів, оскільки це також скупчення людей, коли відновлять здачу – невідомо. По суті, ми просто на паузі на невизначений час.

Єдине, що школа зараз проводить - це вебінари, але це не частина навчання, а радше інструмент задля підтримання бойового духу», - розповідає дівчина.

Через такі труднощі частина учнів відмовилися від послуг школи і знайшли приватного інструктора, інші ж просто чекають, коли карантин завершиться.

«Поки що знайшла собі тимчасову роботу, паралельно готуюся до свого останнього екзамену. Мені залишилося здати один теоретичний і один практичний екзамен, щоб закінчити свою програму. Як тільки відкриють екзаменаційний центр, піду здавати теоретичний. Готуюся до нього сама по підручниках і онлайн-тестах. Серед студентів-іноземців, що навчаються у школі, не знаю нікого, хто повертався б додому на час карантину. Чекають у Канаді, що все от-от відкриється», - каже студентка.

Тетяна відзначає: з труднощами зіштовхнулися не лише окремі учні, а й уся школа, та й система освіти у цілому.

 

Переглянути цей допис в Instagram

 

Допис, поширений Brampton Flight Centre (@bramptonflightcentre)

Летовище Бремптонської льотної школи 

«На квітень у нас був запланований випускний, уже визначили дату і місце, я навіть купила квиток для свого +1, але тепер його перенесли на останній тиждень серпня. Не уявляю, як вирішуватимуть ситуацію з новим набором студентів. Проблема в тому, що попередній набір студентів мав закінчити свою програму в липні-вересні цього року, тепер цього явно не станеться, відповідно можливості набрати нових студентів в липні-вересні у школи не вийде, адже літаків і інструкторів на всіх не вистачить. Скоріш за все, один рік буде просто пропущений, та і не факт, що буде багато охочих вчитися на пілота найближчим часом», - ділиться дівчина.

Юрій Бровко,

Жешувський університет інформаційних технологій і менеджменту, Польща

Завдяки тому, що виш має орієнтацію на фахівців у комп’ютерній галузі, навчання вдалося перевести у дистанційний режим швидко та ефективно.

«В нашому університеті вчиться рекордно висока кількість іноземців. Тобто на загальну масу студентів іноземці складають приблизно 30-40%, відповідно поляки 60-70%.  При цьому близько 5% від усіх студентів – китайці. Університет має підписану угоду з одним із вишів у Китаї, згідно з якою випускники отримують подвійні дипломи, чинні як на території ЄС, так і  в КНР.

Університет опинився у доволі делікатному становищі ще на початку лютого, коли тільки-но оголосили про вибух коронавірусу в провінції Вухань,  адже якраз тоді до Польщі прилетіли студенти з Китаю. Їх одразу помістили на ізоляцію. Ректор звернувся до решти студентів та запевнив, що вжито необхідних заходів», - розповідає студент.

Юрій припускає: вже у лютому адміністрація вишу підозрювала, що епідемія може змінити осередок розповсюдження з Азії до Європи.

фото із соцмереж

«11 березня на парах нам оголосили про карантин і перехід на дистанційну форму навчання, а також повідомили, що, ймовірно, незабаром обмеження стануть жорсткіші. Іноземцям пояснили: якщо хочете їхати додому, робіть це зараз. Невідомо, як довго ще буде така можливість.

Однак небагато студентів повернулося на Батьківщину. Поїхали здебільшого мешканці Західної України – адже це близько і недорого. А ще в університеті вчаться мешканці інших країн Східної Європи, багато студентів з Казахстану, Узбекистану, а також студентів, які приїхали до Жешува за програмою Erasmus+: громадяни Італії, Іспанії, Португалії, Туреччини. Здебільшого вони залишилися у Польщі», - згадує Юрій.

Дистанційне навчання - не подарунок карантину

В університеті задовго до запровадження карантину студенти та викладачі мали платформу для комунікації та активно нею користувалися. Тому перехід на дистанційну форму навчання не завдав клопоту ані студентам, ані адміністрації закладу.

«Взаємодія «студент-викладач» відбувається за допомогою веб-майданчика Black Board Collaborate Ultra. Також користуємося допомоміжним інструментом електронною поштою. Black Board Collaborate Ultra – це частина платформи Black Board. Це не якась нова платформа, створена внаслідок карантину – ми давно нею користувалися. Зараз ми консультуємося з викладачами щодо наших проектів за допомогою відеозв’язку – і це ще зручніше, адже ти маєш відкриту роботу перед собою, можеш ґрунтовніше у неї заглибитися», - пояснює студент.

 

Переглянути цей допис в Instagram

 

Допис, поширений 🔴 Samorząd Studencki WSIiZ 🔴 (@ss.wsiz)

Так виглядав майданчик перед університетом у літній період до запровадження карантину

Єдине, що змінилося – форма іспитів. Для того, аби впевнитися в автентичності кожної окремої роботи, університет закупив спеціальний модуль, який унеможливить будь-які інсинуації під час самостійних робіт.

ПЗ екзаменаційного модуля слідкуватиме за рухом очей студента, аби той дивився тільки на монітор.

«Кожен студент інсталює модуль на власний ПК і під час складання іспиту, програма перевірятиме, чи треті особи не вмішуються у твою роботу. В тебе обов’язково має бути увімкнута веб-камера. Програмне забезпечення екзаменаційного модуля написане таким чином, що програма через веб-камеру зможе слідкувати за рухом твоїх очей: аби ти дивився тільки на монітор. Також система звірить, чи відповідає зовнішність особи, яка складає іспит, зовнішності студента, чиї аутентифікаційні фото є у доступі університету.

Крім того, модуль, який ти за інсталював на свій ПК, заблокує всі Інтернет-з’єднання, на всі порти. Модуль пропускатиме мережевий трафік тільки для програми Black Board. Якщо ти відкриєш якусь інакшу програму, наприклад, Месенжер, то вона не працюватиме, оскільки не має доступу до Інтернету. Крім того,  ведеться запис екрану, що ти робиш. І якщо в тебе під’єднаний ще один монітор, система охопить і його. Досить потужна платформа для захисту від фальсифікацій», - розповідає студент.

В адміністрації вишу є сумніви, чи будуть відновлювати стаціонарне навчання у наступному році повною мірою. Однак деяким студентам, котрі не можуть скласти іспити дистанційно, все ж дозволять відвідати виш під час літньої сесії.

«Зараз у Польщі – гнучкий карантин. Поступово вживаються послаблення, вже відкриті дитячі садки, але школи і виші мають бути обов’язково зачинені до 25 травня. А до 13 червня всі пари повинні відбуватися в режимі онлайн. Ректор надіслав листа, в якому написав, що цей навчальний рік ми завершуємо онлайн. Він уточнив, що 97% предметів дозволяють провести сесію онлайн і вони будуть проведені. Решта 3% іспитів буде проведено на базі університету після 13 червня, якщо карантин послаблять . Йдеться про студентів на факультеті фізіотерапії, які складають іспит за допомогою наукового обладнання. Якщо карантин для вишів у поточному навчальному році так і не буде послаблено, то ці іспити переносять на жовтень, - зазначив Юрій.

Про те, як у часі карантину відбувалося навчання в українських вишах – державних і приватних – читайте у наступному матеріалі ІА Дивись.інфо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: